HPV centrum

HPV CentrumA Humán PapíillómaVírus (HPV) sok betegség okozója. Világszerte körülbelül 630 millió ember fertőződött, ami azt jelenti, hogy minden tízedik ember. A szexuálisan aktív fiatalok közel negyede érintett a fertőzésben. Ma már közismert, hogy a humán papillómavírusnak kóroki szerepe van a méhnyakrák, a méhnyakrákot megelőző állapotok, valamint a nemi szervi szemölcsök kialakulásában. A méhnyakrák a nőkben előforduló második leggyakoribb daganattípus, és a nők rák miatti halálozásának második leggyakoribb oka. Magyarországon évente mintegy 1200 nő betegszik meg és 500 nő hal meg méhnyakrákban, még mielőtt elérné az időskort (65 év). A genitális szemölcsök pedig becslések szerint 100 000 esetben fordulnak elő.

Szerencsére ma már a HPV okozta megbetegedések megelőzhetők rendszeres szűréssel és időben adott védőoltással. A fejlett diagnosztika és az egyre növekvő tudományos ismeretanyag pedig az esetleg kialakult betegségek hatékonyabb gyógyítását teszi lehetővé.
A G1 Intézet magas színvonalon felkészült speciális szaktudással felfegyverzett szakembereivel, helyszíni szűrő- és diagnosztikai laborháttérrel.

A Magyarországon elsőként alapított HPV Centrumunk mindazokat szolgálja, akik tenni akarnak a saját vagy családjuk jövőjének biztonságáért, vagy HPV-okozta betegségtől szenvednek.

Megelőzés: oltással, szűrővizsgálatokkal és orvosi tanácsadással.
Diagnosztika: panasz esetén laborunk nyújt biztos hátteret a vizsgálatokhoz.
Terápia: a témában felkészült szülész-nőgyógyász valamint bőr-, nemigyógyász, kozmetológus szakorvosaink nyújtanak megoldást a betegségek kezelésével.

HPV védőoltás

A HPV okozta betegségek ellen a leghatékonyabb védelmet a védőoltás biztosítja.
Egy felfedezés nyomán – amit később Nobel-díjjal jutalmaztak – fejlesztettek ki vakcinákat. Az eredmény: a 2000-es évek közepén megelőzhetővé vált több rákbetegség, amely még napjainkban is sok áldozatot szed. Ezek mellet az egyik vakcinával védelmet szerezhetünk a „csupán” kínos ám a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, a nemi szervi szemölcsök ellen is.

Nőgyógyászati rákszűrés, HPV

HPV eredetű megbetegedések komplex prevenciós programja a G1 Intézetben

A hazánkban 2006. óta forgalomban lévő négykomponensű oltóanyag a lányok, fiatal nők számára közel 100%-os védelmet biztosít a leggyakoribb HPV-típusok (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) okozta méhnyakrák- és szeméremtestrák-megelőző állapotok, valamint a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök kialakulása ellen. A férfiak kevésbé veszélyeztetettek, mégis a vakcinát 9–15 éves fiúknak is érdemes beadni, elsősorban azért, hogy ne váljanak a vírusok közvetítőjévé.

Ahogy a legtöbb betegségre, úgy a HPV-okozta rákmegelőző állapotokra és kialakult rákokra is jellemző, hogy minél korábbi stádiumában ismerik fel, annál nagyobb biztonsággal tudják meggyógyítani, elkerülni a legrosszabbat. Felnőtt nőknek ezért évente egy alkalommal mindenképpen érdemes elvégeztetni a nőgyógyászati rákszűrést, mert így idejében felismerhetők a kóros állapotok.

A G1 Intézetben a nőgyógyászati szűrővizsgálatok mellett lehetőség nyílik a helyszínen a HPV elleni védőoltások beadására is.
A teljes védettség kialakulásához három oltást kell beadni hat hónap alatt. Újra jelentkezni az első oltás beadását követően kettő, majd négy hónap múlva szükséges, melyre igény esetén az Intézet e-mailben és SMS üzenet formájában is figyelmezteti pácienseit.

A témáról a hpvdoktor.hu címen bővebb információt kaphat.

Többet a HPV-ről

Néhány havonta számolnak be  a HPV elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze, a védőoltás hatását kutató új tudományos eredményekről.

Részletekért látogassa meg a hpvdoktor.hu webszájtot!

Címszavakban a méhnyakrákról

Méhnyakrák

  • A méhnyakrák a nőknél a második legtöbb halált okozó rák.
  • Leggyakrabban HPV okozza.
  • Védőoltással nagy biztonsággal megelőzhető. A G1 Intézetben is.

Bővebben: hpvdoktor.hu

g1intezet.hu © 2017 G1 Intézet. Minden jog fenntartva.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.