HPV centrum

HPV CentrumA Humán PapíillómaVírus (HPV) sok betegség okozója. Világszerte körülbelül 630 millió ember fertőződött, ami azt jelenti, hogy minden tízedik ember. A szexuálisan aktív fiatalok közel negyede érintett a fertőzésben. Ma már közismert, hogy a humán papillómavírusnak kóroki szerepe van a méhnyakrák, a méhnyakrákot megelőző állapotok, valamint a nemi szervi szemölcsök kialakulásában. A méhnyakrák a nőkben előforduló második leggyakoribb daganattípus, és a nők rák miatti halálozásának második leggyakoribb oka. Magyarországon évente mintegy 1200 nő betegszik meg és 500 nő hal meg méhnyakrákban, még mielőtt elérné az időskort (65 év). A genitális szemölcsök pedig becslések szerint 100 000 esetben fordulnak elő.

Szerencsére ma már a HPV okozta megbetegedések megelőzhetők rendszeres szűréssel és időben adott védőoltással. A fejlett diagnosztika és az egyre növekvő tudományos ismeretanyag pedig az esetleg kialakult betegségek hatékonyabb gyógyítását teszi lehetővé.
A G1 Intézet magas színvonalon felkészült speciális szaktudással felfegyverzett szakembereivel, helyszíni szűrő- és diagnosztikai laborháttérrel.

A Magyarországon elsőként alapított HPV Centrumunk mindazokat szolgálja, akik tenni akarnak a saját vagy családjuk jövőjének biztonságáért, vagy HPV-okozta betegségtől szenvednek.

Megelőzés: oltással, szűrővizsgálatokkal és orvosi tanácsadással.
Diagnosztika: panasz esetén laborunk nyújt biztos hátteret a vizsgálatokhoz.
Terápia: a témában felkészült szülész-nőgyógyász valamint bőr-, nemigyógyász, kozmetológus szakorvosaink nyújtanak megoldást a betegségek kezelésével.

HPV védőoltás

A HPV okozta betegségek ellen a leghatékonyabb védelmet a védőoltás biztosítja.
Egy felfedezés nyomán – amit később Nobel-díjjal jutalmaztak – fejlesztettek ki vakcinákat. Az eredmény: a 2000-es évek közepén megelőzhetővé vált több rákbetegség, amely még napjainkban is sok áldozatot szed. Ezek mellet az egyik vakcinával védelmet szerezhetünk a „csupán” kínos ám a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, a nemi szervi szemölcsök ellen is.

Nőgyógyászati rákszűrés, HPV

HPV eredetű megbetegedések komplex prevenciós programja a G1 Intézetben

A hazánkban először 2006-ban bevezetett HPV oltóanyagok a lányok, fiatal nők, sőt fiúk, férfiak számára is nagy arányú védelmet biztosítanak. Először kettő- és négykomponensű változatok voltak elérhetőek, amit 2016-ban a lényegesen bővített kilenc-komponensű váltott fel. Ez a leggyakoribb HPV-típusok (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) okozta súlyos, vagy kellemetlen ám gyakori megbetegedések elleni védelmet közel 100%-osra növeli újabb öt HPV-típust is (31, 33, 45, 52, 58) tartalmazva. A 16, 18 HPV-típusok felelősek a legtöbb esetben a méhnyak-, szeméremtest-, hüvely- és végbélnyílás-rák kialakulásáért. A 6, 11 típusok pedig a nemiszervi szemölcsöket okozzák a legtöbbször, amitől (ma még) igen sokan szenvednek testileg és lelkileg egyaránt.
A vakcina adható és ajánlott 9–15 éves lányoknak és fiúknak, 16-26 éves nőknek és férfiaknak valamint 27-45 éves nőknek. A fiúk és férfiak bár kevésbé veszélyeztetettek, nem csak áldozattá, de a vírusok közvetítőjévé is válhatnak. Nem kérdés, hogy érdemes megelőzni mindkettőt az esetükben is.

Többet a HPV-ről

Néhány havonta számolnak be  a HPV elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze, a védőoltás hatását kutató új tudományos eredményekről.

Részletekért látogassa meg a hpvdoktor.hu webszájtot!

Címszavakban a méhnyakrákról

Méhnyakrák

  • A méhnyakrák a nőknél a második legtöbb halált okozó rák.
  • Leggyakrabban HPV okozza.
  • Védőoltással nagy biztonsággal megelőzhető. A G1 Intézetben is.

Bővebben: hpvdoktor.hu

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.