Mivel mossam azt, ami a szemnek láthatatlan?

Intim mosakodás – intim kérdés: irrigáljak vagy sem?

Mi nők bár biológiailag hasonlóan működünk, intim tisztálkodási módszereink mégis egészen eltérőek lehetnek. Van aki pH semleges tusfürdőt használ, van aki az intim zuhanyra esküszik és olyanok is vannak akik egész testükön ugyanazzal a mosakodó szerrel tisztálkodnak. A cél mindig ugyanaz. Kérdés, melyik módszer a helyes.

Az intim higiénia a mindennapi tisztálkodás fontos részét kell, hogy képezze. Ezzel sok kellemetlenséget kerülhetünk el, pl. bakteriális vagy gombás fertőzést. A nemi szervek mirigyei váladékot termelnek. A fehérjetermészetű anyag, amennyiben nem történik meg a megfelelő testrészek tisztán tartása, bomlásnak indul és kezdetben csak kellemetlen illatával hívja fel a figyelmet, későbbiekben pedig ágyát képezheti bizonyos kórokozók elszaporodásának, így gyulladás, fertőzés alakulhat ki.

Az irrigálás a hüvelyöblítés olyan módja, amikor a hüvelybe enyhe nyomással folyadékot juttatnak egy csövön keresztül. Amint a folyadék elhagyja a hüvelyt, kimossa a hüvelytartalmat.

„Feleslegesek az intim mosakodó szerek”

Az emberi szervezet testnyílásainál a nyálkahártyán keresztül védelemmel szerelkezett fel – mondja Dr. Petróczi István. A szülész-nőgyógyász főorvos hangsúlyozta: ez igaz a születés kapujára is. A szervezet mindent megtesz, hogy a fertőzésektől védje a női nemi szervet. Erre szolgál a Döderlein féle laktobacillus flóra, speciális tejsavbaktériumok tömege. A hüvely anatómiai helyzete (végbél közelsége) és élettani szerepe miatt állandó fertőzésveszélynek van kitéve. A hüvelyben számos kórokozó lehet kis számban jelen, anélkül, hogy bármilyen panaszt, vagy tünetet okozna. Az említett laktobacillusok által fenntartott savas közeg megakadályozza, hogy a kórokozók elszaporodjanak, s ezáltal hüvelygyulladást, folyást okozzanak. Ez az egyensúly azonban könnyen felborulhat, ha pl. irrigálunk, vagy tampont használunk – vallja a főorvos.

A fogamzóképes nő hüvelyének vastag és többrétegű a nyálkahártyája. Amennyiben egy nőnek hüvelyi folyása van, ez a védelmi réteg a fertőzés fennállásáig nem tudja ellátni a feladatát – mondja a szülész-nőgyógyász. Ezért kell a fertőzés okát megkeresni és kikezelni. Gyakran a tisztaságra vágyó nő tesz magának rosszat a nem megfelelő ápolási szokásaival – vallja Dr. Petróczi István. Az intim mosakodó szerek eladásában az ezt gyártó cégek érdekeltek, akik kellő reklám mennyiségével hitetik el a nőkkel, hogy szükségük van egy olyan dologra, aminél szervezetük jobbat termel – mondja a nőgyógyász.

Miért ne irrigáljunk?

 • Nem gyógyít: Sok nő azért irrigál, hogy a folyását elmossa és azt hiszi meg is gyógyult, pedig ezzel csak a tüneteket szüntette meg átmenetileg, az okot nem, ráadásul rontják a gyógyszerek hatását.
 • Elmossák a tüneteket: Előfordulhat, hogy az irrigáló nők nem veszik észre, ha folyásuk van, mert azt mindig elmossák. Így viszont nem is kezeltetik magukat.
 • Felboríthatja a természetes flóránkat: A hüvely normális váladéka által öntisztuló. Egészséges nőnek nincs szüksége irrigálásra, sőt nagyon ártalmas, mert károsítja a Döderlein flórát, a hüvely tejsavbaktériumait.
 • Fölösleges: A hüvelyöblítő szerek olyan oldatokat tartalmaznak, melyeket amúgy is termel a hüvelynyálkahártyája, mely magától regenerálódik.
 • A hüvelyzuhanyon elszaporodhatnak a baktériumok: Minél többször használjuk, annál több fertőző ágens telepedhet meg rajta. Harminc percen át kellene minden használat után lobogó vízben kifőzni, hogy fertőtlenítsük.
 • A nemi szerveken elég a külső mosás: a nemi szerveken ugyanolyan bőr van kívülről, mint a test többi részén, ezért nem kell másféle mosószert alkalmazni az intim tisztálkodáshoz.
 • Természetellenes: az emlős állatoknak nagyjából megegyezik a szülési mechanizmusuk az emberével, a természetben azonban mégsincs szükség az irrigálásra, a hüvelyfolyás emlősöknél jóval ritkábban fordulhat elő.

A hüvelyi fertőzések és folyás elkerülése érdekében Dr. Petróczi István a következőket javasolja:

 • Ne használjanak havivérzéskor tampont, ugyanis a véres tampon nagyon jó baktérium és gomba táptalaj, ráadásul fertőzési kapuként szolgáló mikrosérüléseket okoz kihúzáskor. Folyással küszködő nők szinte kivétel nélkül tampont használnak. 
 • Alsóneműnket, törölközőnket legalább 60 fokon mossák, mert a gombák és baktériumok csak ekkor pusztulnak el. Célszerű a pamut alsónemű használata.
 • Fürdés helyett inkább zuhanyozzanak. A baktériumok és gombák ugyanis csak használati engedélyhez kötött mosószerek által pusztulnak el, az üzletben kaphatóktól nem.
 • Nemi élet előtt is, és után is zuhanyozzanak le, ami partnerünkre is igaz. 
 • Székletürítés után zuhanyozzanak le a kórokozók és gombák távoltartása érdekében.
 • Ne végezzenek hüvelyöblítést!
 • Strandolni csak nagy tavakban szabad. A hideg vizű, vízforgatós strandmedencék is veszélytelenek.
 • Veszélyes a fekvő szolárium is. Nem tudják fertőtleníteni alkalmas vegyszer hiányában.

A folyással küszködő nők általában a fenti pontok közül egyet, vagy többet megszegnek.

„Használjuk a savas pH-jú mosakodószereket”

Szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mivel mosakodjon – mondja Dr. Szőnyi György. A szülész-nőgyógyász szerint a szeméremtestet lehetőleg semleges, de méginkább savas pH-jú mosakodószerrel mossuk le és utána mindig bő vízzel öblítsük le. A hüvely kémhatása savas, ezért jobb, ha a szer is az. Lúgos kémhatású szappant ne használjuk, ugyanis a szappan lúgos kémhatása felboríthatja a hüvelyváladék kémhatását és flóráját. A hüvelybe pedig szappan soha ne kerüljön. A kis ajkak felszíne másféle hámtípussal borított, ezért ha valaki érzékenyebb, méginkább ajánlott hogy savas szerrel mosakodjon. Bajt nem csinálunk azzal, ha kerüljük a lúgos kémhatást – mondja a szakember.

A hüvelyen belüli irrigálás tekintetében országonként is megoszlanak a szokások. Az olasz nők úgy használják a hüvelyzuhanyt, mint mi a fogkefét – mondja Dr. Szőnyi György. A franciák viszont egyáltalán nem élnek vele. A magyar nőknek pedig kisebb része választja ezt tisztálkodási eszközéül.

Hüvelyöblítésre ritkán, heti rendszerességnél gyakrabban ne kerüljön sor, lehetőleg hígított, tejsavas öblítő folyadékkal. Fertőzés kikezelése után pedig kifejezetten ajánlott az öblítés alkalmazása, egyénileg változó, hogy mennyi ideig – vallja a szakember. Ezt viszont legjobb úgy elkezdeni, hogy előbb nőgyógyászhoz fordulunk, mert a nem megfelelő alkalmazással több kárt okozhatunk, mint amennyit használunk magunknak.

Öblögető folyadék: 1 liter forralt vízhez adjunk 1 evőkanál élő flórás joghurtot, és 1 evőkanál 10%-os ecetet. Irrigátort pedig a patikákban is lehet kapni.

Miért jobb, ha irrigálunk?

 • Állapotfenntartó: Normál, jól működő hüvely flóra esetében használata segíthet fenntartani az állapotot, de nem szükséges a használata.
 • Tisztább érzés: Pszichésen és fizikálisan is tisztább érzést nyújt használójának.
 • Hüvely flóra megerősödéséért: Egy esetleges hüvelyfertőzés gyógyszeres kikezelése utáni első menstruációt követően érdemes irrigálni. Míg a hüvelyflóra nem erősödik vissza, segíthet a hüvelyzuhany.
 • Segíti a lactobacillusok elszaporodását: Nem csak a kórokozót kell elpusztítani egy fertőzés során, hanem a megváltozott hüvely állapotot is vissza kell állítani – így a savas pH értéket és a lactobacillusokat.
 • Nem fertőzhet: Használat után el kell mosni a hüvelyzuhanyt (ha valaki ragaszkodik hozzá ki is lehet főzni), de a hüvely önmagában sem steril, nem az irrigátor lesz számára a baktériumtelep.
 • Mosakodás része lehet: Napi használatra alkalmazhatunk a szeméremtest számára kifejlesztett mosakodó gélt. Hüvelyöblítésre viszont ritkábban, maximum hetente egyszer kerüljön sor.

Normál hüvelyváladék

Egészséges női hüvelyben a nem kórokozó baktériumok jelenléte megakadályozza a kívülről bejutó baktériumok, gombák, egyéb paraziták, élősködők elszaporodását. A váladék mennyisége egyénenként és a ciklus különböző napjaiban más és más lehet. A ciklus közepén, a peteéréskor a legbőségesebb, a menstruációt megelőző napokban pedig sűrűbbé válhat. A normál hüvelyváladék színtelen és szagtalan.

Kóros folyás

Ha az egészséges egyensúly megbomlik, az a hüvelyben fokozott váladéktermelődéshez, kóros folyáshoz vezethet. Ilyen esetekben a váladék mind mennyiségileg, mind minőségileg megváltozik, viszkető, égő érzés, gyakori vizelési inger társulhat hozzá.

Mielőbbi szakorvosi segítségre van szükség, hogy a megfelelő kezelés gyors, szövődménymentes gyógyulást eredményezzen!

Fontos, hogy a természetes hüvelyváladékot meg tudjuk különböztetni a kóros állapotútól. Ha kétség merül fel, mindig forduljunk orvoshoz, hogy biztonsággal el lehessen dönteni, miről is van szó.

Dr. Szőnyi György a következő panaszok esetében javasolja, hogy keressük fel orvosunkat:

 • fehéres vagy sárgászöldes színű váladék,
 • égető, viszkető érzés,
 • fehéres vagy sárgászöldes színű váladék,
 • kellemetlen szag,
 • heves alhasi fájdalmak,
 • láz.

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász
Dr. Petróczi István szülész-nőgyógyász főorvos

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.