Terhesség hétről-hétre

Tartalomjegyzék

Baba, mama, papa – történések, teendők

Egy várandós kismamának sok új kérdésre kell választ kapnia. Tennivalója akad a labor felkeresésétől a szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatig, találkoznia kell a védőnővel, érdemes megismerkednie a hellyel, ahol világra fogja hozni csemetéjét. Egy az anya pocakjában fejlődő babával kapcsolatban rengeteg új ismeretre kell szert tennie.

Egy kispapa helyzete valamivel könnyebb ennél, de helyes, ha mindezeket ő is tudja, hogy minél jobban tudja segíteni párját ezekben a nehéz hónapokban, legyen szó akár az étkezésről, akár az alvásról. És még sorolhatnánk, mi mindenben hoz változást egy cseppség eljövetele.

Ezeken az oldalakon olyan leírásokat talál az olvasó, amiben rengeteg kérdésre kaphat választ. Az „Áldott állapotról” fejezetei a fogamzástól egészen a születésig, az élet sok-sok területére figyelve adnak számos hasznos ismeretet, jótanácsot, végig kísérve hónapról hónapra, hétről hétre a kis jövevény fejlődését, az anya életében bekövetkező változásokat. Az írások felhívják a szülők figyelmét a szükséges, teendők esedékességére is.

Ha Ön szeretne minél többet tudni ezekről, érdemes végiglapoznia minden fejezetet, akár egyszerre, olvasmányként, akár hétről hétre párhuzamosan követve saját magzata fejlődését és az a' körüli teendőket.

Jó olvasást kívánunk!


 

A fogamzás

A peteérés és a megtermékenyülés folyamata

A menstruációs ciklus közepén, 28 napos ciklusok esetén a 14. napon körül az egyik petefészekből a tüszőrepedés során kiszabadul az érett petesejt. A petevezeték nyúlványainak csapkódó mozgása hatására a petesejt a szabad hasüregből a petevezetékbe kerül, ahol megkezdi vándorlását a méh ürege felé.

Házasélet alkalmával a spermiumok az ondóval a hátsó hüvelyboltozatba kerülnek. Az ondóváladék kb. 200–400 millió spermiumot tartalmaz, melyeknek egy része aktív mozgását felhasználva a méh nyakcsatornáján és a méhüregen keresztül vándorolva eléri a petevezetékben tartózkodó petesejtet.

A petesejtet elérő és körülvevő spermiumok közül egyetlen egy spermiumnak sikerül a petesejtet körülvevő rétegeken átjutni és a petesejtet megtermékenyíteni. A megtermékenyülés eredményeképpen kialakult egy sejtből álló zigóta azonnal osztódni kezd, miközben megkezdi vándorlását a petevezetékekből a méh ürege felé.

A petesejt a tüszőrepedést követően 24 óráig, a spermiumok a hüvelybe jutástól számítva 48 óráig életképesek. Mindezek alapján a megtermékenyülésnek legnagyobb esélye a tüszőrepedés előtt két nappal kezdődően, a tüszőrepedést követő napig van. A tüszőrepedés napjának meghatározásában segíthet az alaphőmérséklet mérése, mely a tüszőrepedést követően növekedést mutat, valamint a gyógyszertárban kapható tüszőrepedést jelző tesztek, melyek a szájból vett nyál és a hüvelyből nyert nyák elemzésének segítségével engednek következtetni a tüszőrepedés bekövetkeztére.

A terhességi kor és a szülés várható időpontjának kiszámítása

A terhesség a fogamzástól számítva 266 napig, 38 hétig tart. A fogamzás legvalószínűbb ideje a ciklus közepén, ideális esetet, vagyis 28 napos ciklusokat figyelembe véve, az utolsó menstruáció első napját követő 14. nap környékén következik be. A kórházi, klinikai gyakorlatban az orvosok a terhességi heteket az utolsó menstruáció első napjától számítják, így tehát a terhesség 280 (266+14) napból, 40 (38+2) hétből áll. Az átlagos terhesség tehát 40 hétig tart, de a betöltött 37. héttől a 42. hétig kiviselt terhesség is normális variációnak tekinthető.

A szülés várható időpontját (szaknyelven terminust) nagyon egyszerűen ki tudjuk számítani az utolsó menstruáció első napjának ismeretében. Az utolsó vérzés első napjához 7 napot hozzáadva, majd abból 3 hónapot levonva tájékoztató jelleggel meghatározható a szülés várható időpontja. A terhesség korai szakaszában elvégzett ultrahang vizsgálat a magzat méretei alapján becsüli meg a szülés várható időpontját. Amennyiben a számított és a koraterhességi ultrahang vizsgálattal megállapított várható szülési időpont 3–5 héttel eltér egymástól, az ultrahang vizsgálat eredményét vesszük figyelembe.

A terhesség időtartamát gyakorlati szempontból három harmadra, ún. trimeszterre osztjuk. A 12. hétig tart az első, a 24. hétig a második trimeszter. A 25. héttől beszélünk harmadik trimeszterről.

 


A terhesség előtti hetek, hónapok

Felkészülés a fogamzásra, anyaságra

A terhességek jelentős része nem előre tervezett időpontban következik be, napjainkban azonban a házaspárok egyre nagyobb aránya szeretne tudatosan felkészülni a gyermekvállalásra.

A legkedvezőbb életkor a gyermekszülésre a 20 és 30 év közötti életszakasz, bár napjainkban a gyermekvállalás időszaka gyakorta idősebb életkorokra, a tanulmányok befejezése, a társadalmi, munkahelyi és anyagi egzisztencia megteremtése utánra tolódott. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a várandós állapottal együtt járó problémák valószínűsége 35 év felett megemelkedik és néhány genetikai betegség, pl. a Down-szindróma gyakorisága is fokozódik.

Nagyon fontos a helyes életmód kialakítása. Ezen belül fontos a helyes táplálkozásra is odafigyelni. Célszerű az ideális testtömeget a fogamzás előtt elérni, mivel mind alultáplált, mind kórosan elhízott állapotban növekszik a terhesség alatti szövődmények gyakorisága. Nem ajánlott a terhesség alatt, illetve már a fogamzást megelőzően sem speciális diéták folytatása; például szigorú vegetáriánus diéta mellett gyakrabban alakul ki a várandós vashiányos vérszegénysége, kálcium, B12 vitamin és fehérjehiányos állapota. A terhes anyának nem szabad fogyókúráznia sem, mivel sem a saját, sem a fejlődésben levő magzata nem juthat alapvető, a szervezet működéséhez szükséges építőanyagokhoz. Fontos, hogy már a fogamzást megelőzően, valamint a terhesség alatt is változatosan, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, tartósítószert lehetőleg nem tartalmazó ételeket fogyasztva étkezzünk. A túlzott fűszerfogyasztást lehetőleg kerüljük.

A fogamzás előtt és a terhesség alatt az alkoholfogyasztást, dohányzást, kábítószer-fogyasztást teljes mértékben kerülni kell. Mind az aktív, mind a passzív dohányzás csökkenti a magzat oxigénellátottságát és ezáltal károsítja a magzat fejlődését. A dohányzó vagy dohányfüstöt tartósan szívó édesanyák gyermekei kisebb születési súllyal jönnek a világra és gyakoribb a koraszülés aránya is. A túlzott alkoholfogyasztás a terhesség alatt szintén súlyosan károsíthatja a magzat fejlődését. Nehéz megbecsülni mennyi alkohol fogyasztható biztonsággal, így inkább fogyasztásuk kerülése javasolt.

A veszélyeztető környezeti tényezők kiiktatása is tanácsos. Nem ajánlott a várandósnak olyan munkahelyen dolgoznia, ahol szerves vegyszerekkel, nehézfémekkel érintkezhet, vibrációs vagy sugárártalomnak van kitéve, illetve különösen nehéz fizikai munkát végez. Otthonunkban is rendkívül fontos a károsító tényezők kerülése. Nem javasolt a vegyszerezett, valamint a mosatlan gyümölcsök, továbbá a nem kellően átsütött husok fogyasztása. A hús megfelelő átsütésével, kellő megfőzésével védekezhetünk a magzatra veszélyes toxoplasma fertőzés ellen. Nyers hússal való munka után ajánlott az alapos kézmosás. A toxoplasma fertőzés megelőzése érdekében lehetőség szerint kerülni kell a háziállatok, különösen a macskák símogatását. Várandós nőknek nem ajánlott a földdel való érintkezés sem, kerti munka végzéséhez védőkesztyű viselése ajánlott.

A tervezett fogamzás előtti fogászati és egyéb röntgen vizsgálatokat célszerű közvetlenül a menstruáció lezajlása utáni napokra tervezni, mely esetben a terhesség előfordulásának kicsi az esélye, illetve ajánlott a vizsgáló személyzetet tájékoztatni a gyermekvállalási szándékról.

A várandós nők védőoltását, különösen a terhesség első harmadában kerülni kell. Élő vírus és baktériumtörzseket tartalmazó oltóanyag alkalmazása a terhesség teljes időtartama alatt tilos. Fogamzóképes korban lévő nők védőoltása előtt meg kell győződni arról, hogy nem áll-e fenn terhesség. Az oltást követő 3 hónapig terhesség vállalása nem ajánlott, erre az időszakra megfelelő fogamzásgátlásról célszerű gondoskodni.

Alapbetegségben szenvedő nő tervezett terhessége előtt kezelőorvosa által részletes kivizsgálás javasolt annak megítélésére, hogy az alapbetegség befolyásolja-e a terhességet, illetve a terhesség hogyan hat a betegségre. Amennyiben a leendő édesanya alapbetegsége miatt tartós gyógyszerszedésre kényszerül, célszerű a gyógyszerek megfelelő beállítása, szükség esetén az alkalmazott gyógyszerek megváltoztatása, mert a gyógyszer károsíthatja a magzatot vagy nehezítheti a teherbeesést.

Cukorbetegségben szenvedő nők esetén már a fogamzás előtt célszerű gondoskodni a stabil, élettani vércukorszint biztosításáról. Koraterhességben az emelkedett vércukorszint növeli a magzat fejlődési rendellenességeinek kockázatát. Terhességben a szájon át szedett cukorbetegségben alkalmazott gyógyszerek alkalmazása ellenjavallt, így rendkívül fontos megfelelő időben szakemberhez fordulni és gondoskodni a megfelelő inzulinterápia megkezdéséről.

Ha a leendő szülők közül valamelyik közeli rokonságában előfordul öröklődő betegség még a fogamzás előtt célszerű genetikai tanácsadáson résztvenni, hogy megtudjuk mekkora az esélye a leendő gyermek megbetegedésének.

A gyermekvállalás előtt fontos a szervezet vitamin, nyomelem és ásványi anyag szükségletének megfelelő biztosítása. Kiemelt fontossággal bír a folsav bevitele, melyről klinikai vizsgálatok által bebizonyosodott, hogy csökkenti az ún. velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kialakulásának kockázatát. Az idegrendszer fejlődésének részét képező velőcső záródása már az 5–6. terhességi héten befejeződik, ezért a tervezett terhesség előtt legalább egy hónappal javasolt a folsavpótlás megkezdése. A gyógyszertári forgalomban számos várandós anyának ajánlott vitamin készítmény tartalmaz megfelelő mennyiségben folsavat.

A tervezett terhesség előtt ajánlott rutin nőgyógyászati vizsgálat céljából szakorvoshoz fordulni, mely vizsgálat magában foglalja a rákszűrést, az emlő vizsgálatát, valamint a hüvely- és méhnyakváladék kórokozóinak felismerését.

 


Az első hónap

Az 1–4. terhességi hetek

Az előébrény fejlődése

A megtermékenyítést követő első 2 hét, azaz az utolsó mentruációtól számított első 4 hét során az anyaméhben fejlődő új kis életet előébrénynek nevezzük.

A petesejt és a hímivarsejt találkozását követően 24 óra alatt a petevezetékekben végbemegy a megtermékenyülés folyamata, melynek eredményeképpen kialakul az egyetlen sejtből álló zigóta. A zigóta az első–második napon osztódásnak indul, miközben megkezdi vándorlását a méh ürege felé. Az osztódási folyamatot barázdálódásnak nevezzük, melynek eredményeképpen kialakuló összefüggő és azonos tulajdonságú sejtekből álló sejthalmaz neve előébrény. A 2–3. napon az előébrény 8 sejtből, a 3–5. napon már 16 sejtből áll. A 16 sejtes előébrény mérete nem nagyobb a megtermékenyült petesejtnél. A 16 sejtes stádiumot szaknyelven morulának, azaz szedercsírának nevezzük. Ebben a stádiumban, a megtermékenyülést követő 3–4. napon érkezik a méhbe a vándorló előébrény. A szedercsírában található sejtek már nem teljesen azonos tulajdonságokkal rendelkeznek, a középső sejtek alkotják az embriócsomót, a felületi sejtek pedig az ún. trophoblastot képezik.

A 4–6. napon a további sejtosztódás eredményeképpen kialakul a hólyagcsíra, szaknyelven blastocysta. A hólyagcsíra mérete kisebb, mint 1 mm, ezért ultrahang vizsgálat során még nem ábrázolódik. A hólyagcsíra nevét onnan kapta, hogy belsejében egy sejtmentes üreg található, melynek falához tapadva „ülnek” az embriócsomót alkotó sejtek. Az embriócsomót alkotó sejtek ekkor már nem teljesen egyformák, a sejtek egy részéből ugyanis kialakul az ún. belső csíralemez.

A 6. napon a hólyagcsíra külső trophoblast sejtjeivel hozzátapad a méhnyálkahártya falához és a megtermékenyülést követő 7. napon megkezdődik az előébrény beágyazódása az előzetesen átalakult, terhességre felkészült méhnyálkahártyába. A beágyazódás folyamata a 14. napon fejeződik be. Ekkor indulnak fejlődésnek a méhlepény elsődleges bolyhai. A beágyazódás közben az embriócsomót alkotó sejtek tovább specializálódnak, melynek eredményeképpen kialakul a külső csíralemez. A külső csíralemez a korábban kialakult belső csíralemezzel együtt képezi a kétrétegű embriópajzsot. Az embriópajzs fölött, az embriócsomón belül egy újabb üreg alakul ki, melyet amnionüregnek nevezünk.

Az anya szervezetében bekövetkező változások

A terhesség első négy hetében, a fogamzástól számított első két hétben a leendő édesanya még nem tud a terhességéről, szervezetében azonban már ekkor olyan változások kezdődnek, illetve zajlanak, melyek előkészítik a szervezetet a terhesség kihordására.

A petefészkekben a tüszőrepedést követően kialakuló sárgatest ún. terhességi sárgatestté alakul, melynek progeszteron termelése fontos szerepet játszik a terhesség fenntartásában. A terhességi sárgatest a 12. terhességi hétig fennmarad, ezt követően elsorvad és hormontermelő funkcióját az egyre fejlettebb méhlepény veszi át.

A méhnyálkahártya szerkezete is megváltozik, a nyálkahártya duzzadtabbá válik, folyadéktartalma megnő. A nyálkahártya mirigyeinek száma nő, nyáktermelése fokozódik. A méhnyálkahártyában speciális, duzzadt, egymáshoz szorosan illeszkedő sejtek szaporodnak fel. Mindezen változások optimális környezet biztosítanak a fejlődő kis élet beágyazódására a méhnyálkahártyába.

 


A második hónap

5. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

Az anyaméhben fejlődő új kis életet az 5. terhességi héttől ébrénynek nevezzük. Az ébrényi szak 8 hétig, az utolsó menstruációtól számított 12. terhességi hétig tart.

Hüvelyi ultrahang vizsgálattal leghamarabb a fogamzást követő 15–17. napon, 1–3 napos vérzéskimaradás esetén, az 5. terhességi héten mutatható ki a terhesség. Az ultrahang vizsgálattal ekkor 2–3 mm-es petezsák látható. Az embrió még oly kicsiny, csupán 0,1 mm, hogy a vizsgálat során még nem ábrázolódik.

Az ébrény fejlődése során az 5. terhességi héten kialakul a középső csíralemez. Így a fejlődő ébrényben már mindhárom csíralemez, a külső, középső és belső csíralemez jelen van. A csíralemezekből alakulnak ki a további fejlődés során az emberi szervezetet alkotó szervek, szövetek.

Az 5. héten indul fejlődésnek az idegrendszer, megjelenik a szívcső és megkezdődik a szervezet keringését biztosító véredényrendszer kifejlődése.

A terhesség korai jelei az anya szervezetében

Az édesanyák egy része ösztönösen megérzi a méhében fogant új élet létrejöttét, várandós állapotát, azonban a szervezetben bekövetkező változások is jelezhetik a leendő édesanya számára a terhességet. Az alábbiakban felsorolt jellemzők megjelenése nagy egyéni variációkat mutat, van, aki több jelet is észlel, míg mások akár egyetlen egyet sem.

A közérzet megváltozik, gyakran érzi magát a várandós fáradtnak, gyengének.

Gyakran előfordul émelygés, hányinger, reggeli hányás.

A várandós szokatlan ételeket kívánhat meg, ugyanakkor bizonyos, korábban kedvelt ételekkel, szagokkal szemben undorérzés alakulhat ki.

A havi vérzés elmarad. A havi vérzés elmaradása azonban nem tekinthető a terhesség biztos jelének. Szabálytalan ciklusok, szorongás, idegesség, a menstruációs ciklust érintő betegségek esetén a menzesz elmaradhat terhesség létrejötte nélkül is. Ugyanakkor ritkán az is előfordul, hogy a terhesség első hónapjaiban a ciklusnak megfelelő időpontban menstruációszerű vérzés jelentkezik.

A külső nemi szervek és a hüvely vérellátása fokozódik, a nyálkahártyák színe élénkebbé válik, a hüvelyváladék mennyisége fokozódik.

Az emlő megnövekszik, érzékennyé válik. A bimbó és a bimbóudvar pigmentáltsága fokozódik.

A terhesség gyanújának igazolása

A terhesség igazolása a terhesség esetén termelődő, vizeletben megjelenő hCG nevű hormon kimutatásán alapul. A vizeletben megjelenő hCG kimutatására a kereskedelemben kapható terhességi tesztek, valamint a kórházak, klinikák szakrendelésén alkalmazott tesztek leghamarabb pár napos vérzéskimaradás esetén képesek. Otthonunkban a terhességi teszt elvégzéséhez ajánlott a reggeli, hCG hormonban leggazdagabb első vizeletet használni. Az otthon végzett tesztek megbízhatóak, értékelésük egyszerű, általában színváltozás jelzi a terhességet, használatukkor azonban sajnos ritkán előfordulhat téves eredmény, így a terhességet teljes biztonsággal csak orvos állapíthatja meg.

6. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

A megtermékenyülést követő 22–24. napon, azaz a 6. terhességi hét elején ultrahangvizsgálattal már kimutatható az embrió, mely ekkor 2–3 mm hosszúságú. A kialakult szívcső lüktetését, az ébrény szívműködését leghamarabb a fogamzást követő 21. napon, azaz a 6. terhességi hét első napján figyelhetjük meg. A szívcső ekkor percenként 80–90-et ver. A terhesség előrehaladtával a szív percenkénti összehúzódása a terhesség 10. hetéig folyamatosan növekszik, a 10. terhességi héten kb. 180–190-es szívfrekvenciával számolhatunk. A szívfrekvencia ezt követően a terhesség végéig lassú csökkenést mutat. Élettani körülmények között a terhesség 35. hetétől a magzat szíve percenként 120–180-at ver.

A 6. terhességi héten az ébrény teste enyhén görbülni kezd.

Tovább fejlődik az idegrendszer, valamint a szív, fejlődésnek indul az arc és a bélcsatorna.

Kialakul a magzati máj lebenykéivel és epecsatornáival együtt.

Megkezdődik a csontváz kialakulása. A csontváz kialakulása a porcos vázrendszerben létrejövő csontosodási magvak megjelenésével kezdődik. Az első csontosodási mag a 6. terhességi héten a kulcscsontban jelenik meg.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő ébrénnyel folyamatosan növekszik, a 6. héten nagysága tojásnyi méretet ér el. Az anyaméhben az anya és a magzat kapcsolatát biztosító méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik.

Az ébrényi fejlődés e szakaszában a terhességhez szükséges hormonális környezetet, a megfelelő tüszőhormon (ösztrogén) és sárgatesthormon (progeszteron) termelést az anyai petefészkek, illetve a bennük található terhességi sárgatest biztosítja.

A hormonális változások következtében a kismamát az első trimeszterben fokozott érzékenység, lelkiállapotát az öröm és bizonytalanság megléte egyidejűleg jellemzi. Gyakran fokozott fáradékonyság, bágyadtság, nagyobb alvásigény alakul ki, de előfordulhat alvászavar, kellemetlen álmok fellépése is.

A terhesség első heteiben sok kismama esetén jellemző az émelygés, hányinger, hányás főként a reggeli órákban. A reggeli rosszullétek a terhesség első trimeszterében sok kismamára jellemzőek, megszűnésük a 12. terhességi héttől várható.

A terhesség alatt az anyai szervezetben keringő vérmennyiség növekszik. A szervezetben percenként keringő vér mennyiségének emelkedése a 6. terhességi héten kezdődik, maximumát a 28. terhességi héten éri el. A keringő vérmennyiség növekedésével párhuzamosan emelkedik az anyai szívfrekvencia, mely maximumát a 28–32. héten éri el.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A növekedésben lévő méh a húgyhólyagra nyomást gyakorolva gyakori vizelési ingert okozhat.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt gyakoribbak a fogágybetegségek. A gyulladt fogínyből kórokozó baktériumok juthatnak a keringésbe, mely akár még koraszüléshez is vezethet. Kiemelten fontos tehát a szájhigiénére ügyelni, valamint az ínygyulladást és a fogszuvasodást megelőzni.

Vizsgálatok

„0.” vagy ún. koraterhességi ultrahang szűrővizsgálat

A szabályos menstruáció elmaradását követően a terhesgondozáson történő első jelentkezés alkalmával végzett vizsgálat. A vizsgálat hüvelyi úton történik, mellyel a terhességre utaló jelek hamarabb észlelhetőek, mint hasi ultrahang vizsgálattal. Hüvelyi ultrahang vizsgálattal leghamarabb a 4–5. terhességi héten igazolható a terhesség. A vizsgálat célja a normális vagy kóros terhesség bizonyítása, azaz annak megítélése, hogy élő-e a terhesség, az embrió beágyazódása a méhen belül vagy a méhen kívül történt-e. A vizsgálat továbbá meghatározza a petezsák és a szikhólyag, vagy a már láthatóvá vált embrió méretét.

Az első trimeszterben végzett vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 6. héten):

 • laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, éhgyomri vércukorvizsgálat, máj és vesefunkciós vizsgálat, vércsoportvizsgálat, ellenanyagszűrés (a vérben a vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok vizsgálata), vizeletvizsgálat;
 • szifilisz (vérbaj, lues) szűrővizsgálata;
 • általános szülészet-nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, belső vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, az emlő vizsgálata;
 • belgyógyászati vizsgálat: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, EKG vizsgálat, testsúly és testmagasság meghatározása;
 • szükség esetén fogászati, szemészeti vizsgálat.

Jótanácsok

A terhesgondozáson történt első megjelenés előtt tanácsos felkészülni az orvos által az első vizsgálaton feltett kérdésekre, melyek a következők:

 • a menstruációs ciklus jellemzői (az első menstruáció időpontja, a ciklus hossza, a vérzés időtartama, az utolsó menstruáció pontos időpontja), előzetes spontán vetélések, terhességmegszakítások, szülések, koraszülések, gyermekágyi időszakok jellemzői, esetleges problémái;
 • az anya korábbi és jelenlegi belgyógyászati betegségei;
 • előzetes nőgyógyászati és egyéb műtétek áttekintése;
 • vérátömlesztésre, gyógyszerallergiára, gyógyszerszedésre, élvezeti szerek (kávé, alkohol, cigaretta) fogyasztására irányuló kérdések;
 • a családban előforduló betegségek áttekintése;

Tanácsok a vizsgálatokhoz

 • A laboratóriumi vizsgálatokra éhgyomorral érkezzünk!
 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • A kismama ingatag, bizonytalan, sérülékeny lelkiállapota partnere fokozott odafigyelésével, szeretetével és türelmével oldható.
 • Az alvászavaron lefekvés előtti olvasás, relaxációs gyakorlatok, a szokott testhelyzet megváltoztatása segíthet.
 • Az anya aggodalmát, szorongását oldhatja az ultrahangvizsgálat során először a fogamzást követő 21. napon, azaz a 6. hét elején megfigyelhető szívcső lüktetésének megnyugtató tudata.
 • Az émelygés, hányinger, hányás csökkenthető bő folyadékbevitellel, hideg italok fogyasztásával, többszöri kis mennyiségű étkezéssel. Száraz keksz, pirítós kenyér, gyümölcsök fogyasztása csökkenti a hányingert.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat. Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes folyást, csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • Amennyiben a gyakori vizelési inger éjszaka is jelentkezik, próbáljon este kevesebb folyadékot fogyasztani.
 • Ha a vizeletürítés csípő érzést vagy fájdalmat okoz, ha a vizelet véressé válik vagy elszíneződik forduljon orvosához, mert ezen tünetek húgyúti fertőzést valószínűsítenek.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon.
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze terhességét!

7. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

A 7. terhességi hét első felében megjelennek az alsó végtagbimbók, melyek ultrahangvizsgálattal a 7. terhességi hét végétől ábrázolódnak.

Megjelenik a szemkehely és a hallóhólyag. A páratlan homloknyúlvány, valamint a kétoldali felső és alsó állcsonti nyúlvány összeolvadásából kialakul az arc. Az arcot ultrahang vizsgálattal ekkor még ábrázolni nem lehet.

Az ébrény a 7. hét végére 7 mm hosszú, C alakot vesz fel.

Az idegrendszer tovább fejlődik. Ultrahangvizsgálattal láthatóvá válik az együregű agy.

A bélcsatorna fejlődése folytatódik. A belek és a máj rendkívül gyorsan fejlődnek, a máj a hasüreg legnagyobb részét elfoglalja, így a bélrendszer egy szakasza a köldökzsinór kezdeti részébe türemkedik. Ezt nevezzük élettani középbél sérvnek, mely állapot a 7–11. terhességi hetek között figyelhető meg.

Folytatódik a csontos vázrendszer kialakulása, csontosodási magvak jelennek meg a felső és az alsó állcsontban, valamint a felkar és a combcsontban.

A várandós kismama

A terhes méh nagysága a 7. terhességi héten tojásnyi, lúdtojásnyi méret között van. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre elágazódóbb boholyrendszer jellemzi. Az anyai petefészkek ösztrogén és progeszteron hormontermelését fokozatosan a méhlepény veszi át.

A hormonális változások következtében a kismamát az első trimeszterben fokozott érzékenység, lelkiállapotát az öröm és bizonytalanság megléte egyidejűleg jellemzi. Gyakran fokozott fáradékonyság, bágyadtság, nagyobb alvásigény alakul ki, de előfordulhat alvászavar, kellemetlen álmok fellépése is.

A terhesség első heteiben sok kismama esetén jellemző az émelygés, hányinger, hányás főként a reggeli órákban. A reggeli rosszullétek a terhesség első trimeszterében sok kismamára jellemzőek, megszűnésük a 12. terhességi héttől várható.

Az anya szervezetében a keringő vérmennyiség és a szívfrekvencia növekszik.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A növekedésben lévő méh a húgyhólyagra nyomást gyakorolva gyakori vizelési ingert okozhat.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

Vizsgálatok

„0.” vagy ún. koraterhességi ultrahang szűrővizsgálat: A szabályos menstruáció elmaradását követően a terhesgondozáson történő első jelentkezés alkalmával végzett vizsgálat. A vizsgálat hüvelyi úton történik, mellyel a terhességre utaló jelek hamarabb észlelhetőek, mint hasi ultrahang vizsgálattal. Hüvelyi ultrahang vizsgálattal leghamarabb a 4–5. terhességi héten igazolható a terhesség. A vizsgálat célja a normális vagy kóros terhesség bizonyítása, azaz annak megítélése, hogy élő-e a terhesség, az embrió beágyazódása a méhen belül vagy a méhen kívül történt-e. A vizsgálat továbbá meghatározza a petezsák és a szikhólyag, vagy a már láthatóvá vált embrió méretét.

Az első trimeszterben végzett vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 7. héten):

 • laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, éhgyomri vércukorvizsgálat, máj és vesefunkciós vizsgálat, vércsoportvizsgálat, ellenanyagszűrés (a vérben a vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok vizsgálata), vizeletvizsgálat;
 • szifilisz (vérbaj, lues) szűrővizsgálata;
 • általános szülészet-nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, belső vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, az emlő vizsgálata,
 • belgyógyászati vizsgálat: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, EKG vizsgálat, testsúly és testmagasság meghatározása,
 • szükség esetén fogászati, szemészeti vizsgálat.

Jótanácsok

A terhesgondozáson történő első megjelenés előtt tanácsos felkészülni az orvos által az első vizsgálaton feltett kérdésekre, melyek a következők:

 • a menstruációs ciklus jellemzői (az első menstruáció időpontja, a ciklus hossza, a vérzés időtartama, az utolsó menstruáció pontos időpontja), előzetes spontán vetélések, terhességmegszakítások, szülések, koraszülések, gyermekágyi időszakok jellemzői, esetleges problémái;
 • az anya korábbi és jelenlegi belgyógyászati betegségei;
 • előzetes nőgyógyászati és egyéb műtétek áttekintése;
 • vérátömlesztésre, gyógyszerallergiára, gyógyszerszedésre, élvezeti szerek (kávé, alkohol, cigaretta) fogyasztására irányuló kérdések;
 • a családban előforduló betegségek áttekintése.

Tanácsok a vizsgálatokhoz

 • A laboratóriumi vizsgálatokra éhgyomorral érkezzünk!
 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető;
 • A kismama ingatag, bizonytalan, sérülékeny lelkiállapota partnere fokozott odafigyelésével, szeretetével és türelmével oldható. Az alvászavaron lefekvés előtti olvasás, relaxációs gyakorlatok, a szokott testhelyzet megváltoztatása segíthet;
 • Az émelygés, hányinger, hányás csökkenthető bő folyadékbevitellel, hideg italok fogyasztásával, többszöri kis mennyiségű étkezéssel. Száraz keksz, pirítós kenyér, gyümölcsök fogyasztása csökkenti a hányingert.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat. Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát!
 • Amennyiben a gyakori vizelési inger éjszaka is jelentkezik, próbáljon este kevesebb folyadékot fogyasztani. Ha a vizeletürítés csípő érzést vagy fájdalmat okoz, ha a vizelet véressé vélik vagy elszíneződik forduljon orvosához, mert ezen tünetek húgyúti fertőzést valószínűsítenek!
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon!
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet!

8. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

Az ébrény 16 mm hosszúságú.

Az agytelep tovább tagozódik, melynek során agyhólyagok jönnek létre. Ultrahangvizsgálattal az egyes agyhólyagok elkülönülve láthatóak, megjelenik a két agyféltekét elválasztó agyállomány és létrejön a két oldalsó agykamra.

A 8. terhességi hét első felében indul fejlődésnek a felső, a második felében az alsó végtag. Ultrahangvizsgálattal mind az alsó, mind a felső végtag ábrázolhatóvá válik.

A bélcsatorna fejlődése folytatódik. A gyomor a benne lévő folyadék révén időnként már a 8. terhességi héttől ultrahang vizsgálattal láthatóvá válik. Továbbra is fennáll az élettani középbél sérv.

Kialakulnak a hasnyálmirigy elsődleges hormontermelő szigetei.

A 8. terhességi héten indul meg a vesék fejlődése és a vizelettermelés. A vizelettermelés megindulásának köszönhetően ultrahangvizsgálattal ábrázolhatóvá válik a húgyhólyag. Az embrionális vesék kezdetben egymás mellett, a medencében helyezkednek el, majd a későbbi terhességi hetek során vándorolnak felfelé a hasüregben. Végleges helyzetüket a 11. héten érik el.

Folytatódik a csontos vázrendszer kialakulása, csontosodási magvak jelennek meg a felkar és a combcsontban, a homlokcsontban, valamint a gerincoszlopban. A 8. terhességi héttől ultrahang vizsgálattal már ábrázolható a gerincoszlop.

A várandós kismama

A terhes méh nagysága a 8. terhességi héten lúdtojásnyi méretet ölt. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre elágazodóbb boholyrendszer jellemzi. Az anyai petefészkek ösztrogén és progeszteron hormontermelését fokozatosan a méhlepény veszi át.

A hormonális változások következtében a kismamát az első trimeszterben fokozott érzékenység, lelkiállapotát az öröm és bizonytalanság megléte egyidejűleg jellemzi. Gyakran fokozott fáradékonyság, bágyadtság, nagyobb alvásigény alakul ki, de előfordulhat alvászavar, kellemetlen álmok fellépése is.

A terhesség első heteiben sok kismama esetén jellemző az émelygés, hányinger, hányás főként a reggeli órákban. A reggeli rosszullétek a terhesség első trimeszterében sok kismamára jellemzőek, megszűnésük a 12. terhességi héttől várható.

Az anya szervezetében a keringő vérmennyiség és a szívfrekvencia növekszik.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A növekedésben lévő méh a húgyhólyagra nyomást gyakorolva gyakori vizelési ingert okozhat.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

Vizsgálatok

„0.” vagy ún. koraterhességi ultrahang szűrővizsgálat: A szabályos menstruáció elmaradását követően a terhesgondozáson történő első jelentkezés alkalmával végzett vizsgálat. A vizsgálat hüvelyi úton történik, mellyel a terhességre utaló jelek hamarabb észlelhetőek, mint hasi ultrahang vizsgálattal. Hüvelyi ultrahang vizsgálattal leghamarabb a 4–5. terhességi héten igazolható a terhesség. A vizsgálat célja a normális vagy kóros terhesség bizonyítása, azaz annak megítélése, hogy élő-e a terhesség, az embrió beágyazódása a méhen belül vagy a méhen kívül történt-e. A vizsgálat továbbá meghatározza a petezsák és a szikhólyag, vagy a már láthatóvá vált embrió méretét.

Az első trimeszterben végzett vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 8. héten):

 • laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, éhgyomri vércukorvizsgálat, máj és vesefunkciós vizsgálat, vércsoportvizsgálat, ellenanyagszűrés (a vérben a vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok vizsgálata), vizeletvizsgálat;
 • szifilisz (vérbaj, lues) szűrővizsgálata;
 • általános szülészet-nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, belső vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, az emlő vizsgálata;
 • belgyógyászati vizsgálat: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, EKG vizsgálat, testsúly és testmagasság meghatározása;
 • szükség esetén fogászati, szemészeti vizsgálat.

Jótanácsok

A terhesgondozáson történő első megjelenés előtt tanácsos felkészülni az orvos által az első vizsgálaton feltett kérdésekre, melyek a következők:

 • a menstruációs ciklus jellemzői (az első menstruáció időpontja, a ciklus hossza, a vérzés időtartama, az utolsó menstruáció pontos időpontja), előzetes spontán vetélések, terhességmegszakítások, szülések, koraszülések, gyermekágyi időszakok jellemzői, esetleges problémái;
 • az anya korábbi és jelenlegi belgyógyászati betegségei;
 • előzetes nőgyógyászati és egyéb műtétek áttekintése;
 • vérátömlesztésre, gyógyszerallergiára, gyógyszerszedésre, élvezeti szerek (kávé, alkohol, cigaretta) fogyasztására irányuló kérdések;
 • a családban előforduló betegségek áttekintése.

Tanácsok a vizsgálatokhoz

 • A laboratóriumi vizsgálatokra éhgyomorral érkezzünk!
 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető;
 • A kismama ingatag, bizonytalan, sérülékeny lelkiállapota partnere fokozott odafigyelésével, szeretetével és türelmével oldható. Az alvászavaron lefekvés előtti olvasás, relaxációs gyakorlatok, a szokott testhelyzet megváltoztatása segíthet;
 • Az émelygés, hányinger, hányás csökkenthető bő folyadékbevitellel, hideg italok fogyasztásával, többszöri kis mennyiségű étkezéssel. Száraz keksz, pirítós kenyér, gyümölcsök fogyasztása csökkenti a hányingert.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat. Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát!
 • Amennyiben a gyakori vizelési inger éjszaka is jelentkezik, próbáljon este kevesebb folyadékot fogyasztani. Ha a vizeletürítés csípő érzést vagy fájdalmat okoz, ha a vizelet véressé vélik vagy elszíneződik forduljon orvosához, mert ezen tünetek húgyúti fertőzést valószínűsítenek!
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon!
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet!

9. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

Az ébrény méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 9. terhességi héten 24 mm.

Ultrahang vizsgálattal feltűnően ábrázolódik az agyi oldalkamrákat kitöltő dús érhálózat és láthatóvá válik az agyféltekéket elválasztó agyállomány.

A 9. terhességi hét első felében a kéz, a második felében a láb korong alakú telepéből elkülönülnek az ujjsugarak. Ultrahang vizsgálattal végtagmozgásokat, testmozgásokat figyelhetünk meg.

A bélcsatorna fejlődése folytatódik. Továbbra is fennáll az élettani középbél sérv.

Megjelennek a külső nemi szervek, melyek megjelenési formája ekkor még mindkét nemben azonos és a 12. hétig ultrahang vizsgálattal nem látható a nemek közti különbség.

Megkezdődik a mellékvesék hormontermelése.

A várandós kismama

A terhes méh nagysága a 9. terhességi héten a lúdtojásnyi és a női ökölnyi méret közötti nagysággal jellemezhető. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre elágazódóbb boholyrendszer jellemzi. Az anyai petefészkek ösztrogén és progeszteron hormontermelését fokozatosan a méhlepény veszi át.

A hormonális változások következtében a kismamát az első trimeszterben fokozott érzékenység, lelkiállapotát az öröm és bizonytalanság megléte egyidejűleg jellemzi. Gyakran fokozott fáradékonyság, bágyadtság, nagyobb alvásigény alakul ki, de előfordulhat alvászavar, kellemetlen álmok fellépése is.

A terhesség első heteiben sok kismama esetén jellemző az émelygés, hányinger, hányás főként a reggeli órákban. A reggeli rosszullétek a terhesség első trimeszterében sok kismamára jellemzőek, megszűnésük a 12. terhességi héttől várható.

Az anya szervezetében a keringő vérmennyiség és a szívfrekvencia növekszik.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A növekedésben lévő méh a húgyhólyagra nyomást gyakorolva gyakori vizelési ingert okozhat.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

Az első trimeszterben végzett vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 9. héten):

 • laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, éhgyomri vércukorvizsgálat, máj és vesefunkciós vizsgálat, vércsoportvizsgálat, ellenanyagszűrés (a vérben a vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok vizsgálata), vizeletvizsgálat;
 • szifilisz (vérbaj, lues) szűrővizsgálata;
 • általános szülészet-nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, belső vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, az emlő vizsgálata;
 • belgyógyászati vizsgálat: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, EKG vizsgálat, testsúly és testmagasság meghatározása;
 • szükség esetén fogászati, szemészeti vizsgálat.

Jótanácsok

 • A laboratóriumi vizsgálatokra éhgyomorral érkezzünk.
 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • A kismama ingatag, bizonytalan, sérülékeny lelkiállapota partnere fokozott odafigyelésével, szeretetével és türelmével oldható.
 • Az alvászavaron lefekvés előtti olvasás, relaxációs gyakorlatok, a szokott testhelyzet megváltoztatása segíthet.
 • Az émelygés, hányinger, hányás csökkenthető bő folyadékbevitellel, hideg italok fogyasztásával, többszöri kis mennyiségű étkezéssel. Száraz keksz, pirítós kenyér, gyümölcsök fogyasztása csökkenti a hányingert.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • Amennyiben a gyakori vizelési inger éjszaka is jelentkezik, próbáljon este kevesebb folyadékot fogyasztani. Ha a vizeletürítés csípő érzést vagy fájdalmat okoz, ha a vizelet véressé vélik vagy elszíneződik forduljon orvosához, mert ezen tünetek húgyúti fertőzést valószínűsítenek.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet.

 


A harmadik hónap

10. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

Az ébrény méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 10. terhességi héten 34 mm.

A 10. terhességi hét közepére kialakulnak a szabad kézujjak, a hét végére a szabad lábujjak. Ultrahang vizsgálattal végtagmozgásokat, testmozgásokat figyelhetünk meg.

A bélcsatorna fejlődése folytatódik, a máj rendkívül gyorsan növekszik és a hasüreg nagy részét kitölti. Továbbra is fennáll az élettani középbél sérv. Megindul a máj koleszterin termelése.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő ébrénnyel fokozatosan növekszik, nagysága a 10. terhességi héten női ökölnyi. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre gazdagabb boholyrendszer jellemzi. A 10. terhességi héttől a szervezetben található összes ösztrogén és progeszteron hormont a méhlepény termeli.

A hormonális változások következtében a kismamát az első trimeszterben fokozott érzékenység, lelkiállapotát az öröm és bizonytalanság megléte egyidejűleg jellemzi. Gyakran fokozott fáradékonyság, bágyadtság, nagyobb alvásigény alakul ki, de előfordulhat alvászavar, kellemetlen álmok fellépése is.

A terhesség első heteiben sok kismama esetén jellemző az émelygés, hányinger, hányás főként a reggeli órákban. A reggeli rosszullétek a terhesség első trimeszterében sok kismamára jellemzőek, megszűnésük a 12. terhességi héttől várható.

Az anya szervezetében a keringő vérmennyiség és a szívfrekvencia növekszik.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A növekedésben lévő méh a húgyhólyagra nyomást gyakorolva gyakori vizelési ingert okozhat.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

Az első trimeszterben végzett vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 10. héten):

 • laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, éhgyomri vércukorvizsgálat, máj és vesefunkciós vizsgálat, vércsoportvizsgálat, ellenanyagszűrés (a vérben a vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok vizsgálata), vizeletvizsgálat;
 • szifilisz (vérbaj, lues) szűrővizsgálata;
 • általános szülészet-nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, belső vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, az emlő vizsgálata;
 • belgyógyászati vizsgálat: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, EKG vizsgálat, testsúly és testmagasság meghatározása;
 • szükség esetén fogászati, szemészeti vizsgálat.

Jótanácsok

 • A laboratóriumi vizsgálatokra éhgyomorral érkezzünk.
 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • A kismama ingatag, bizonytalan, sérülékeny lelkiállapota partnere fokozott odafigyelésével, szeretetével és türelmével oldható. Az alvászavaron lefekvés előtti olvasás, relaxációs gyakorlatok, a szokott testhelyzet megváltoztatása segíthet. Az édesanya aggodalmát enyhítheti, az embrió fejlődéséről megnyugtató érzést ad az ultrahang vizsgálattal először észlelt végtag és testmozgás.
 • Az émelygés, hányinger, hányás csökkenthető bő folyadékbevitellel, hideg italok fogyasztásával, többszöri kis mennyiségű étkezéssel. Száraz keksz, pirítós kenyér, gyümölcsök fogyasztása csökkenti a hányingert.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • Amennyiben a gyakori vizelési inger éjszaka is jelentkezik, próbáljon este kevesebb folyadékot fogyasztani. Ha a vizeletürítés csípő érzést vagy fájdalmat okoz, ha a vizelet véressé vélik vagy elszíneződik forduljon orvosához, mert ezen tünetek húgyúti fertőzést valószínűsítenek.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet.

11. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

Az ébrény méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 11. terhességi héten 44 mm.

Az arc és a kézujjak ultrahang vizsgálata lehetővé válik.

A bélcsatorna fejlődése folytatódik. A rendkívül gyorsan növekvő máj csaknem a teljes hasüreget kitölti, az ébrény össztömegének 10%-át adja. Továbbra is fennáll az élettani középbél sérv. A 11. terhességi héten figyelhető meg az első nyelőcső és bélmozgás. A magzat által lenyelt folyadék magzatvizet, magzati vizeletet, valamint a felső légutakban termelődő nyákot, tüdőfolyadékot tartalmaz. A lenyelt magzatvíznek fontos szerepe van a magzat folyadékegyensúlyának szabályozásában.

A vesék elérik felnőttkori helyzetüket.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő ébrénnyel fokozatosan növekszik, nagysága a 11. terhességi héten női és férfi ökölnyi közötti méretet ölt. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre gazdagabb boholyrendszer jellemzi. A szervezetben található összes ösztrogén és progeszteron hormont a méhlepény termeli.

A hormonális változások következtében a kismamát az első trimeszterben fokozott érzékenység, lelkiállapotát az öröm és bizonytalanság megléte egyidejűleg jellemzi. Gyakran fokozott fáradékonyság, bágyadtság, nagyobb alvásigény alakul ki, de előfordulhat alvászavar, kellemetlen álmok fellépése is.

A terhesség első heteiben sok kismama esetén jellemző az émelygés, hányinger, hányás főként a reggeli órákban. A reggeli rosszullétek a terhesség első trimeszterében sok kismamára jellemzőek, megszűnésük a 12. terhességi héttől várható.

Az anya szervezetében a keringő vérmennyiség és a szívfrekvencia növekszik.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A növekedésben lévő méh a húgyhólyagra nyomást gyakorolva gyakori vizelési ingert okozhat.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

Az első trimeszterben végzett vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 11. héten):

 • laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, éhgyomri vércukorvizsgálat, máj és vesefunkciós vizsgálat, vércsoportvizsgálat, ellenanyagszűrés (a vérben a vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok vizsgálata), vizeletvizsgálat;
 • szifilisz (vérbaj, lues) szűrővizsgálata;
 • általános szülészet-nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, belső vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, az emlő vizsgálata;
 • belgyógyászati vizsgálat: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, EKG vizsgálat, testsúly és testmagasság meghatározása;
 • szükség esetén fogászati, szemészeti vizsgálat.

Jótanácsok

 • A laboratóriumi vizsgálatokra éhgyomorral érkezzünk.
 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • A kismama ingatag, bizonytalan, sérülékeny lelkiállapota partnere fokozott odafigyelésével, szeretetével és türelmével oldható.
 • Az alvászavaron lefekvés előtti olvasás, relaxációs gyakorlatok, a szokott testhelyzet megváltoztatása segíthet.
 • Az émelygés, hányinger, hányás csökkenthető bő folyadékbevitellel, hideg italok fogyasztásával, többszöri kis mennyiségű étkezéssel. Száraz keksz, pirítós kenyér, gyümölcsök fogyasztása csökkenti a hányingert.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • Amennyiben a gyakori vizelési inger éjszaka is jelentkezik, próbáljon este kevesebb folyadékot fogyasztani. Ha a vizeletürítés csípő érzést vagy fájdalmat okoz, ha a vizelet véressé vélik vagy elszíneződik forduljon orvosához, mert ezen tünetek húgyúti fertőzést valószínűsítenek.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet.

12. terhességi hét

Az ébrény fejlődése

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 12. terhességi héten 56 mm.

Ultrahang vizsgálattal jól ábrázolódik az arc és látható válnak a lábujjak.

Megindul a bélrendszert alkotó izomzat, valamint a belek nyálkahártyájának és a bélnyálkahártyában található mirigyeknek a kifejlődése. Megindul a magzati máj epesav termelése.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő ébrénnyel fokozatosan növekszik, nagysága a 12. terhességi héten férfi ökölnyi. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre gazdagabb boholyrendszer jellemzi. A szervezetben található összes ösztrogén és progeszteron hormont a méhlepény termeli.

A súlygyarapodás az első 3 hónapban a teljes terhességi súlygyarapodás 10%-a, kb. 1–2 kg. A terhes alakja ekkor még nagyjából változatlan. Az emlők megnagyobbodnak, a mell súlyosabbnak tűnik, érzékenysége fokozott.

Aki korábban hányingertől, hányástól, reggeli rosszulléttől, émelygéstől szenvedett kezdi jobban érezni magát.

A terhesség első heteihez viszonyítva csökken a vizelési inger.

A hormonális változások következtében a kismamát fokozott érzékenység, lelkiállapotát az öröm és bizonytalanság egyidejű megléte jellemzi. Gyakran fokozott fáradékonyság, bágyadtság, nagyobb alvásigény alakul ki, de előfordulhat alvászavar, kellemetlen álmok fellépése is.

Az anya szervezetében a keringő vérmennyiség és a szívfrekvencia növekszik.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

I. ultrahang szűrővizsgálat:

A vizsgálat hüvelyi úton, a 12–13. terhességi héten történik. A magzat szervei erre az időpontra kifejlődtek, így az I. ultrahang szűrővizsgálat célja a magzati anatómia megítélése, az esetleges fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálatnak különös fontossága van a magzati kromoszóma-rendellenességek felismerése szempontjából. A vizsgálat során meghatározásra kerül a méhen belül fejlődő magzatok száma, a méhlepény elhelyezkedése és szerkezete, a köldökzsinórban található erek száma, a fejlődő magzat méretei és a magzatvíz mennyisége is.

Az első trimeszterben végzett vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 12. héten):

 • laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, éhgyomri vércukorvizsgálat, máj és vesefunkciós vizsgálat, vércsoportvizsgálat, ellenanyagszűrés (a vérben a vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok vizsgálata), vizeletvizsgálat;
 • szifilisz (vérbaj, lues) szűrővizsgálata;
 • általános szülészet-nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, belső vizsgálat, hüvelyváladék vizsgálata, az emlő vizsgálata;
 • belgyógyászati vizsgálat: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, EKG vizsgálat, testsúly és testmagasság meghatározása;
 • szükség esetén fogászati, szemészeti vizsgálat.

Jótanácsok

 • A laboratóriumi vizsgálatokra éhgyomorral érkezzünk.
 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • Vásároljon a megduzzadt emlőhöz igazodó nagyobb méretű, kényelmes, a mellét jól támasztó melltartót.
 • A kismama ingatag, bizonytalan, sérülékeny lelkiállapota partnere fokozott odafigyelésével, szeretetével és türelmével oldható.
 • Az alvászavaron lefekvés előtti olvasás, relaxációs gyakorlatok, a szokott testhelyzet megváltoztatása segíthet.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet.

13. terhességi hét

A magzat fejlődése, jellemzői

Magzatról (fetus) a 13. terhességi héttől beszélhetünk. A magzat fejlődése a megszületésig tart. Anatómiai szempontból a szervrendszerek főbb alkotórészei a 12. terhességi hétre nagyrészt kifejlődtek. A magzati időszakban a kifejlődött szervek, szervrendszerek további érése és az élettani funkciók változása, fejlődése figyelhető meg. A magzat fejlődését elsősorban a szülőktől örökölt genetikai tulajdonságok határozzák meg, de a növekedést, fejlődést hormonális és környezeti tényezők is befolyásolják.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 13. terhességi héten 70 mm.

Az idegrendszer tovább fejlődik és kialakul a harmadik és a negyedik agykamra, valamint az agykéreg jellegzetes szerkezete.

Ultrahang vizsgálattal jól ábrázolódnak a lábujjak, láthatóvá válnak az embrionális vesék és ekkor állapítható meg leghamarabb a magzat neme.

A bélrendszert alkotó izomzat, valamint a belek nyálkahártyájának és a bélnyálkahártyában található mirigyeknek a fejlődése, érése folytatódik. Megindul a magzati máj epesav termelése. A májsejtek elkezdenek glikogént termelni és raktározni. A glikogén a magzat fontos energiaraktára.

A magzati vérkeringésben megjelennek az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó sejtek.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő magzattal folyamatosan növekszik, nagysága a 13. terhességi héten férfi ökölnyi és csecsemőfőnyi közötti méretet ölt. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre gazdagabb boholyrendszer jellemzi. A szervezetben található összes ösztrogén és progeszteron hormont a méhlepény termeli

A folyamatosan emelkedő pulzusszám a terhességet megelőző állapothoz képest a 13. terhességi héten 15–20/perc értékkel magasabb, ugyanakkor a vérnyomás 5–10 Hgmm értékkel csökken.

A második trimeszterbe lépve a kismama hangulata kiegyensúlyozottabbá válik. Lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll.

A reggeli rosszullétek, émelygés, hányinger, hányás oldódnak, a várandós sokkal jobban érzi magát.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

I. ultrahang szűrővizsgálat:

A vizsgálat hüvelyi úton, a 12–13. terhességi héten történik. A magzat szervei erre az időpontra kifejlődtek, így az I. ultrahang szűrővizsgálat célja a magzati anatómia megítélése, az esetleges fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálatnak különös fontossága van a magzati kromoszóma-rendellenességek felismerése szempontjából. A vizsgálat során meghatározásra kerül a méhen belül fejlődő magzatok száma, a méhlepény elhelyezkedése és szerkezete, a köldökzsinórban található erek száma, a fejlődő magzat méretei és a magzatvíz mennyisége is.

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 13. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet.

 


A negyedik hónap

14. terhességi hét

A magzat fejlődése, jellemzői

A bélrendszert alkotó izomzat, valamint a belek nyálkahártyájának és a bélnyálkahártyában található mirigyeknek a fejlődése, érése folytatódik. Megindul a magzati máj epesav termelése.

Az immunrendszer fejlődése, érése folyamatban van.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 14. terhességi héten 76 mm.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő magzattal folyamatosan növekszik, nagysága a 14. terhességi héten férfi ökölnyi és csecsemőfőnyi közötti méretet ölt. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre gazdagabb boholyrendszer jellemzi. A szervezetben található összes ösztrogén és progeszteron hormont a méhlepény termeli

A keringő vérmennyiség és a pulzusszám fokozatosan emelkedik.

A kismama hangulata kiegyensúlyozottabb, lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 14. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Chorionboholy vizsgálat:

A chorionbolyhok a magzati méhlepény részét képezik. A chorionboholyban található sejtek genetikailag megegyeznek a fejlődő embrió sejtjeivel, így ezen sejtek vizsgálatával bizonyos örökletes betegségek, magzati fejlődési rendellenességek a terhesség korai szakaszában kimutathatóak. Mivel a chorionboholy mintavétel bizonyos kockázattal jár nem minden várandós kismamánál végzik el a vizsgálatot, csupán az alábbi esetekben:

 • idős anyai életkor (>35 év), melynél a Down-kóros magzat születésének veszélye fokozottabb;
 • idős apai életkor (>45 év);
 • az egyik szülő kromoszóma-rendellenességgel rendelkezik;
 • korábban a házaspárnak nem öröklődő kromoszóma-rendellenességgel született gyermeke;
 • a családban nemhez kötötten öröklődő betegség van;
 • kromoszóma-rendellenességre gyanús ultrahang lelet.

A chorionboholy mintavétel a méhlepény helyzetétől függően 13–14. terhességi héttől kezdve végezhető el.

A magzat méhen belüli elhelyezkedését ultrahangvizsgálattal ellenőrizzük és közben az anyai hasfalon át vékony tű bevezetésével történik a mintavétel a méhlepényből. A mintavétel során nyert sejtek kromoszóma és DNS analízise 1–2 hét alatt adnak eredményt. A chorionboholy mintavétel 1–2%-os vetélési kockázattal jár.

Magzatvíz vizsgálat (amniocentézis):

Magzati fejlődési rendellenességek, bizonyos örökletes betegségek kizárására nem minden várandós kismamánál végzett vizsgálat. A terhesgondozás során az alábbi esetekben végzik:

 • idős anyai életkor (>35 év), melynél a Down-kóros magzat születésének veszélye fokozottabb;
 • idős apai életkor (>45 év);
 • az egyik szülő kromoszóma-rendellenességgel rendelkezik;
 • korábban a házaspárnak nem öröklődő kromoszóma-rendellenességgel született gyermeke;
 • a családban nemhez kötötten öröklődő betegség van;
 • kóros szérum AFP érték;
 • kromoszóma-rendellenességre gyanús ultrahang lelet.

Az amniocentézis a 14. terhességi héttől történhet. A vizsgálat során ultrahang ellenőrzése mellett az anya hasfalán át vékony tűvel a magzatvízből mintát veszünk, mely magzati sejteket is tartalmaz. A magzati sejtek tenyésztése, majd kromoszóma és DNS szerkezetük elemzése kb. 3–4 hét múlva ad eredményt.

Az amniocentézis bizonyos kockázattal jár, a vetélés esélye amniocentézist követően 1–2%.

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • Amennyiben genetikai vizsgálat céljából chorionboholy mintavétel vagy amniocetézis történt, a vizsgálat után szánjunk időt több órás pihenésre, relaxálára.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet.

15. terhességi hét

A magzat fejlődése

A bélrendszert alkotó izomzat, valamint a belek nyálkahártyájának és a bélnyálkahártyában található mirigyeknek a fejlődése, érése folytatódik.

Az immunrendszer fejlődése, érése folyamatban van.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 15. terhességi héten 90 mm.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő magzattal folyamatosan növekszik, nagysága a 15. terhességi héten férfi ökölnyi és csecsemőfőnyi közötti méretet ölt. A méhlepény folyamatosan fejlődik, növekszik, egyre gazdagabb boholyrendszer jellemzi. A szervezetben található összes ösztrogén és progeszteron hormont a méhlepény termeli

A keringő vérmennyiség és a pulzusszám fokozatosan emelkedik.

A kismama hangulata kiegyensúlyozottabb, lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 15. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • Amennyiben genetikai amniocetézis történt, a vizsgálat után szánjunk időt több órás pihenésre, relaxálára.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.
 • A székrekedés megelőzésére bő folyadékfogyasztás, rostdús étkezés tanácsos. A terhesség alatt gyakran alkalmazott vastartalmú készítmények is a székrekedés iránti hajlamot fokozzák, így ajánlott azokat tele gyomorral, bő folyadékkel bevenni. Hashajtók alkalmazásától tartózkodjon
 • A fogszuvasodás megelőzésének érdekében nagyobb figyelmet fordítson a szájhigiénére. Terhesség alatt fogászati röntgenvizsgálat nem ajánlott. Fogorvosának minden esetben jelezze a terhességet.

16. terhességi hét

A magzat fejlődése

A tüdő fejlődése során a 16. terhességi hét végére kifejlődik a légutak nagy része, a főhörgő és a kis hörgőcskék.

A bélrendszert alkotó izomzat, valamint a belek nyálkahártyájának és a bélnyálkahártyában található mirigyeknek a fejlődése, érése folytatódik. A 16. terhességi hét végére kialakulnak a bélbolyhok és a bélrendszerben található idegi elemek.

Megindul az agyalapi mirigy mellékvesekéreg működését szabályozó hormontermelése.

Az immunrendszer fejlődése, érése folyamatban van.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 16. terhességi héten 100 mm.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő magzattal folyamatosan növekszik, nagysága a 16. terhességi héten csecsemőfejnyi. A 16. terhességi hétre kialakul a méhlepény végleges szerkezete, melyet követően a 28. terhességi hétig a bolyhok folyamatos hossznövekedése figyelhető meg. A méhlepény szoros kapcsolatot biztosít az anya és magzat között, feladata a fejlődő magzat ellátása oxigénnel, a szén-dioxid eltávolítása, tápanyagok biztosítása a magzat számára, illetve a magzat anyagcseretermékeinek eltávolítása.

A keringő vérmennyiség és a pulzusszám fokozatosan emelkedik.

A kismama hangulata kiegyensúlyozottabb, lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

Szérum AFP (alfa-fetoprotein vizsgálat):

Az AFP a magzat által termelt anyag, mely a magzat vizeletével a magzatvízbe, valamint kis mennyiségben az anya vérkeringésébe kerül. A betöltött 16. terhességi héten az anya vérében található AFP meghatározásának segítségével következtetni lehet az esetleges magzati fejlődési rendellenességekre. A normálisnál magasabb AFP szint jelezhet ikerterhességet, a számítottnál előrehaladottabb terhességi kort, valamint utalhat a magzat velőcsőzáródási rendellenességeinek (pl. nyitott gerinc) nagyobb kockázatára. A normálisnál alacsonyabb AFP érték kromoszóma rendelleneségre irányíthatja a figyelmet,melyek közül legnagyobb előfordulási aránya a Down szindrómának van. A pontos diagnózis felállításához azonban ez a vizsgálat, szűrővizsgálat révén nem megfelelő. A helyzet tisztázásához további diagnosztikus vizsgálatokra van szükség.

Az anya hepatitis B hordozásának vizsgálata:

A 16. terhességi héten az AFP meghatározásával azonos időben történik.

Rh negatív vércsoporttal rendelkező anyák anti-D szűrővizsgálata:

Rh negatív vércsoporttal rendelkező anyák Rh pozitív vércsoportú magzatuk vörösvértestjei ellen ún. anti-D ellenanyagot termelhetnek. Az anyai vérben keringő anti-D ellenanyag a méhlepényen átjutva bekerül a magzat vérkeringésébe, ahol a magzati vörösvértestekhez tapadva azokat elpusztítja, mely súlyos magzati szövődményekhez, végzetes esetben a magzat elvesztéséhez vezethet. Az anti-D ellenanyag jelenlétének vizsgálatát az anyai vérben a 16. terhességi héten zajló egyéb vérvételekkel együtt is érdemes elvégezni.

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 16. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • a 16. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • Amennyiben genetikai amniocetézis történt, a vizsgálat után szánjunk időt több órás pihenésre, relaxálára.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.

17. terhességi hét

A magzat fejlődése

Az idegrendszer fejlődése során elkülöníthető a homloklebeny és kialakul a két agyfélteke közötti összeköttetés a benne futó idegrostokkal.

Folytatódik a magzati tüdő érése, fejlődése.

Megindul az agyalapi mirigy mellékvesekéreg működését szabályozó hormontermelése.

Az immunrendszer fejlődése, érése folyamatban van.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 17. terhességi héten 110 mm.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő magzattal folyamatosan növekszik, nagysága a 17. terhességi héten csecsemőfejnyi és gyermekfejnyi közötti méretet ölt. A végleges szerkezetű méhlepény bolyhai hosszirányban tovább növekednek. A méhlepény szoros kapcsolatot biztosít az anya és magzat között, feladata a fejlődő magzat ellátása oxigénnel, a szén-dioxid eltávolítása, tápanyagok biztosítása a magzat számára, illetve a magzat anyagcseretermékeinek eltávolítása.

A keringő vérmennyiség és a pulzusszám fokozatosan emelkedik.

A kismama hangulata kiegyensúlyozottabb, lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 17. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • a 16. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg)

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • Amennyiben genetikai amniocetézis történt, a vizsgálat után szánjunk időt több órás pihenésre, relaxálára.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.

18. terhességi hét

A magzat fejlődése

Folytatódik a magzati tüdő érése, fejlődése.

Megindul az agyalapi mirigy mellékvesekéreg és pajzsmirigy működését szabályozó hormontermelése. A pajzsmirigy hormontermelése ugyan már a 10–11. terhességi héten megkezdődik, de a termelt hormonok mennyisége a 18. terhességi hétig igen alacsony. A pajzsmirigy jódfelvétele a 18. terhességi héttől megnő és pajzsmirigy hormontermelése ettől kezdve a terhesség végéig fokozódik.

Az immunrendszer fejlődése, érése folyamatban van.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 18. terhességi héten 120 mm.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő magzattal folyamatosan növekszik, nagysága a 18. terhességi héten csecsemőfejnyi és gyermekfejnyi közötti méretet ölt. A végleges szerkezetű méhlepény bolyhai hosszirányban tovább növekednek. A méhlepény szoros kapcsolatot biztosít az anya és magzat között, feladata a fejlődő magzat ellátása oxigénnel, a szén-dioxid eltávolítása, tápanyagok biztosítása a magzat számára, illetve a magzat anyagcseretermékeinek eltávolítása.

Többedszer szülő kismama általában a 18. terhességi héten észleli az első magzatmozgást.

A keringő vérmennyiség és a pulzusszám fokozatosan emelkedik.

A kismama hangulata kiegyensúlyozottabb, lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll. Az anya és a magzat szoros kapcsolatát, kommunikációját a megjelenő magzatmozgások tovább erősítik.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

II. ultrahang szűrővizsgálat:

A vizsgálat a szérum AFP vizsgálat eredményének birtokában, a 18 . terhességi héten hasi ultrahang vizsgálattal történik. A magzat méretének növekedése és a magzati szervek sajátosságainak kialakulása az I. ultrahang szűrővizsgálatnál pontosabb, részletesebb tájékozódást tesz lehetővé. A vizsgálat célja a magzati kromoszóma-rendellenességekre utaló jelek (un. minor és major anomáliák), fejlődési rendellenességek és a méhlepény szabálytalan helyzetének felismerése. A vizsgálat során meghatározásra kerülnek a fejlődő embrió méretei és a magzatvíz mennyisége is.

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 18. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • a 16. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • Amennyiben genetikai amniocetézis történt, a vizsgálat után szánjunk időt több órás pihenésre, relaxálára.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.

 


Az ötödik hónap

19. terhességi hét

A magzat fejlődése

Folytatódik a magzati tüdő érése, fejlődése.

Megindul az agyalapi mirigy mellékvesekéreg működését szabályozó hormontermelése.

Az immunrendszer fejlődése, érése folyamatban van.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 19. terhességi héten 130 mm.

A várandós kismama

A terhes méh a benne fejlődő magzattal folyamatosan növekszik, nagysága a 19. terhességi héten csecsemőfejnyi és gyermekfejnyi közötti méretet ölt. A végleges szerkezetű méhlepény bolyhai hosszirányban tovább növekednek. A méhlepény szoros kapcsolatot biztosít az anya és magzat között, feladata a fejlődő magzat ellátása oxigénnel, a szén-dioxid eltávolítása, tápanyagok biztosítása a magzat számára, illetve a magzat anyagcseretermékeinek eltávolítása.

A keringő vérmennyiség és a pulzusszám fokozatosan emelkedik.

A kismama hangulata kiegyensúlyozottabb, lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 19. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • az emlő áttapintása;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • a 16. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat.
 • Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.

20. terhességi hét

A magzat fejlődése

Folytatódik a magzati tüdő érése, fejlődése.

A hasnyálmirigy 2. hónap végére kialakult elődleges hormontermelő szigetei lassan eltűnnek és helyüket másodlagos szigetek foglalják el, melyek a 20. terhességi héttől elkezdik termelni a cukorháztartásban fontos szerepet játszó inzulint. A 20. terhességi héten megindul a hasnyálmirigy emésztőnedv elválasztása is.

Az immunrendszer fejlődése, érése folyamatban van.

A magzat méretét az ún. fejtető–far távolsággal vagy más néven ülőmagassággal határozzuk meg, mely a 20. terhességi héten 135 mm.

A várandós kismama

A folyamatos növekedést mutató anyaméh nagysága a 20. terhességi héten gyermekfejnyi nagyságot ölt, a méh legfelső pontja, amit az orvosi gyakorlatban méhfenéknek nevezünk a köldök alatt 2 cm-el tapintható. A végleges szerkezetű méhlepény bolyhai hosszirányban tovább növekednek. A méhlepény szoros kapcsolatot biztosít az anya és magzat között, feladata a fejlődő magzat ellátása oxigénnel, a szén-dioxid eltávolítása, tápanyagok biztosítása a magzat számára, illetve a magzat anyagcseretermékeinek eltávolítása.

Először szülő kismama általában a 20. terhességi héten észleli az első magzatmozgást.

A keringő vérmennyiség és a pulzusszám fokozatosan emelkedik.

A kismama hangulata kiegyensúlyozottabb, lelkiállapota stabilabb, érdeklődésének középpontjában a magzattal kialakuló egyre szorosabb kapcsolat áll. Az anya és a magzat szoros kapcsolatát, kommunikációját a megjelenő magzatmozgások tovább erősítik.

A terhesség alatti hormonváltozások és bőr keringésének fokozódása következtében a várandós gyakrabban izzad, akár éjszaka is kialakulhat erősebb verejtékezés.

A méh növekedésével a has bőre feszesebbé válik, a bőr rugalmas rostjai túlnyúlnak, mely a bőrön jellegzetes terhességi csíkok (ún. terhességi striák) képződését eredményezi. Piros csíkok alakulhatnak ki a hason kívül a mellek és a combok területén is.

A terhesség megváltozott hormonális környezetében fokozódik a hüvelyi világos, fehéres színű folyás és gyakrabban alakul ki a hüvely gombás fertőzése sűrű, csapadékos fehér folyás, erőteljes szeméremtáji és hüvelyi viszketés kíséretében.

A terhességre jellemző hormonális környezet, a magasabb progeszteronszint renyhébb bélműködést okoz, mely fokozza a székrekedésre való hajlamot.

A terhesség alatt sérülékenyebbé válik a fogíny, mely gyakoribb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 20. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • a 16. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A vizelet vizsgálata ún. „középsugaras” mintából történik. A külső nemi szervek lemosását követően a vizeletsugár első részének kiengedése után a vizeletsugár középső részét tiszta edénybe fogjuk fel. A vizeletsugár utolsó része kiengedhető.
 • A laboratóriumi vizsgálatra (vérvétel) éhgyomorral érkezzünk.
 • A fokozott izzadás, éjszakai verítékezés elkerülésére viseljen bő, jól szellőző pamutruhát, laza hálóinget és kerülje a műszálas ruhaneműket.
 • A terhességi striák kialakulása lassú, egyenletes súlygyarapodással, a bőr rugalmas rostjainak fokozatos terhelésével előzhető meg. Óvakodjon a hirtelen, gyors súlygyarapodástól.
 • A kóros hüvelyi folyás, valamint a hüvely és a szeméremtest gombás fertőzésének elkerülése érdekében jól szellőző fehérneműt viseljen, az intim betétet gyakran cserélje, ne viseljen szoros harisnyanadrágot, nadrágot és ne használjon intim dezodorokat. Amennyiben viszketést, égő érzést, bővebb színes vagy csapadékos, túrós vagy kellemetlen szagú folyást észlel, keresse fel orvosát.

21. terhességi hét

A magzat fejlődése

Megindul a fehérvérsejtek termelése, amelyek fontosak az immunrendszer fertőzések és betegségek elleni védekezésében. Intenzív mozgástevékenységbe kezd különösen erős hangokra. Ha a magzat lány, belső nemi szervei is kialakultak, sőt külső nemi szervei most már elég fejlettek ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen látni a nemét (persze, csak ha a baba nem takarja el!). Méretei kb. 27 cm és 400 g.

A várandós kismama

A méh egyre nagyobb, mind több helyet foglal magának a hasüregben, így a hasi szerveket is kiszorítja anatómiai pozíciójukból, aminek egyik kellemetlen velejárója lehet az étkezések utáni nehéz levegővétel.

A gyomor, ami eddig békésen elfért a bal oldali bordaív alatt, most nekifeszül a rekeszizomnak, felnyomja azt, ezáltal csökken a tüdőt megillető hely a mellkasban.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 21. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • Enyhíteni lehet a gyomor feszülését — és a nehezebb légzést — a gyakori, kisebb mennyiségű étel fogyasztásával.
 • Szövődménymentes terhesség esetén, könnyített formában ugyan, de folytatható az a sport, amit eddig is űzött.
 • Lehetőség szerint kerülje a hirtelen helyzetváltoztatással, rázkódással, haspréssel vagy egyéb sérüléssel járó mozgásformákat.
 • Az úszás változatlanul folytatható a harmadik trimeszter végéig.
 • Amennyiben nem sportolt, ideje elkezdeni egy kismamák számára kifejlesztett mozgás gyakorlását.

Tanácsok kispapáknak

A mama túl van a terhességi rosszulléten, energikusabb, kiegyensúlyozottabb. Szervezzen rövid, nem túl megerőltető programokat. Sétáljanak a természetben, a friss levegőn vagy alkalmanként látogassanak meg egy babaáruházat, ahol elkezdhetik közösen tervezgetni a babaszobát.

 

22. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat bőrének szerkezete teljesen kialakul, benne a verejték és faggyúmirigyekkel amelyek elkezdik termelni a zsíros, fehér faggyúszerű bevonatot a magzatmázat, mely a bőrt védi a magzatvíz feláztató hatása ellen.

A magzat elkezd inni a magzatvízből — ezzel gyakorolja a nyelést, fejlődik az emésztőrendszere, és értékes tápanyagokhoz is jut. Méretei kb. 28cm és 450g.

A várandós kismama

Az alhasban feszítő nyomó érzés jelenhet meg, amihez hozzáadódnak a baba mozgásai keltette nyomó érzések az alhasban, deréktájon és gyomortájon. Emésztési zavarok, puffadás, gyomorégés jelentkezhet, amit az orvos által javasolt savcsökkentő jól tud enyhíteni. Görcsök, enyhe vizesedés, visszerek jelenhetnek meg a lábon, főleg, ha sokat kell állni.

 

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 22. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

A lábak pihentetése és a lábszárödéma elkerülése érdekében pihenjen minél többet.

Ne üljön sokat széken, mert a térdhajlatban behajlított láb vénás keringése romlik.

Lábait polcolja magasra vagy sétáljon, mert mindkettő elősegítni a vénás visszaáramlást.

Viseljen alacsony, de nem teljesen lapos sarkú, lehetőleg kényelmes cipőt.

Tanácsok kispapáknak

Itt az idő, hogy a lelkes papák is kapcsolatot építsenek ki születendő gyermekükkel. A legnagyobb élmény, amikor a leendő papa keze a gömbölyödő pocakra simul, a magzat pedig apró mozgásokkal jelzi jelenlétét.

 


A hatodik hónap

23. terhességi hét

A magzat fejlődése

Sokat mozog, az érintésre is élénken reagál. Karjai és lábai már jól kifejlődtek. Bőre ráncos, hisz a bőr alatti zsírrétegnek még ki kell fejlődnie. Néha csuklik, ilyenkor a mama minden megugrást észlel. Méretei kb. 29 cm és 500 g.

A várandós kismama

Egész terhesség alatt érezheti a has — valójában a méh — rendszeresen jelentkező fájdalmatlan megkeményedéseit. Ezek segítik a méh növekedését, vérkeringését. Ilyenkor keménynek, feszesnek érezheti a hasát, amely akár 1—2 percig is eltartthat. Néha szúró jellegű alhasi fájdalom is jelentkezhet, mely pihenésre hamar elmúlik. Amennyiben viszont rendszeressé válik feltétlenül konzultáljon orvosával.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 23. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A méhösszehúzódások, mégha ártalmatlanok is, néha lehetnek kellemetlenek. Ennek oka nagyon gyakran a magnézium hiánya. Pótlása segít egészségesen tartani a szöveteket, az izmokat és az idegeket.
 • Sok magnéziumot tartalmaznak a húsok, a tejtermékek és a tojás, illetve a csonthéjas magvak, a gabonamagvak és a zöld levelű zöldségfélék. Szükség esetén gyógyszertárban is beszerezhető megfelelő formában és mennyiségben.

Tanácsok kispapáknak

A papa teljes csendben a mama hasára téve a fülét, a megfelelő ponton megpróbálhat hallgatózni. Amennyiben a baba is úgy akarja és hátát a hasfal felőli oldalon tartja, akár már halható a baba szívverése. Persze, ha nem sikerül ne keseredjen el.

24. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat ebben a terhességi korban már olyan fejlett, hogy ha a világra jönne, akkor már már szülésnek számítana. Életfontosságú szervei elég fejlettek ahhoz, hogy esélyt kapjon az életben maradásra.

Erre azonban ebben az időszakban csak nagyon komoly orvosi segítséggel és intenzív osztályon történő kezeléssel lenne esélye.

Kb. 30 cm és 600 g.

A várandós kismama

A belső nyomástól kisimulhat, vagy ki is fordulhat a köldök és egész terhesség alatt úgy is maradhat. Fogínyvérzés és erősödő hüvelyi folyás jelentkezhet. Mostantól érdemes a napi munkát csökkenteni, vagy részmunkaidőben dolgozni, mert a fáradékonyság, koncentrálóképesség hiánya gyakrabban jelentkezik.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 24. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg);

A 24. héten terheléses vércukor vizsgálat, vérkép, teljes vizelet, Rh-vizsgálat esedékes.

Jótanácsok

 • A 24. héten történő vérvétel alkalmával két szúráson fog átesni, mert most történik a szénhidrátanyagcseréjének ellenőrzése. A terheléses vércukor vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni.
 • A vérvételre ne felejtse magával vinni a patikában beszerezhető 75 gr cukorport.
 • Az első vérvételt követően el kell fogyasztani a 75 gr cukorport tartalmazó oldatot, melyet némi citrommal lehet ízesíteni.
 • Az ellenőrző vizsgálat két óra múlva következik.
 • Érdemes olvasnivalót vagy kísérőt vinni a kórházba, hogy a várakozási idő gyorsabban teljen.

Tanácsok kispapáknak

Figyelje párja élményeit, és el ne feledje, hogy okosan kell válaszolnia a lassan szokásossá váló beugratós kérdésekre, amik az alakját, egyre növekvő hasát és a múlt homályába vesző karcsúságával kapcsolatos véleményét firtatják majd. Meglepheti párját néhány kismamaruhával, amiket egyre növő hasára is fel tud húzni, és csinosnak érezheti magát.

25. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzatnak felismerhető alvási ritmusa van. Ez akár 16–20 órás összalvást is jelenthet. Ébrenléti állapotban persze továbbra is élénken mozog, bár egyre kevesebb helye van a forgolódásra. Csontjainak belseje is keményedik. Mostantól hetente kb. 1 cm-t nő, egyre jobban hízik. Méretei kb.31 cm és 700–800 g.

A várandós kismama

A kismama szervezete lényegesen nagyobb igénybevételnek van kitéve. A szív és a tüdő 30–40%-kal többet dolgozik. A szervezet folyadékigénye megemelkedik, a folyadékháztartás aktívabb lesz. Erőteljesebb lehet az izzadás, a méh húgyhólyagra gyakorolt nyomásával kiegészülve pedig gyakoribb lesz vizelési inger.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 25. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

A terhességi hormonok hatására lassul a belek mozgása (perisztaltikája). A székrekedés gyakori probléma.

 • Ezt mozgással és helyes táplálkozással lehet ellensúlyozni.
 • Fogyasszon magas rosttartalmú ételek.
 • Igyon legalább napi 2–3 liter folyadékot.
 • Kerülje a hashajtókat.
 • Ha több napig nem jelentkezik széklete, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával.

Tanácsok kispapáknak

Tisztában kell lennie azzal, hogy párjának milyen ételeket, italokat kell kerülnie.

A legegyszerűbb, ha példát mutat és ön is egészséges életmódot folytat. Jelenlétében lemond káros szenvedélyeiről, így egészségesebb életet élhetnek, másrészt együtt könnyebb és neki sem jelent majd akkora kihívást lemondani bizonyos élvetzetekről.

26. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat tüdeje és hörgőrendszere folyamatosan fejlődik, a külvilági életre azonban még nem teljesen alkalmas, mert a a tüdősejtek még nem termelnek megfelelő mennyiségű felületaktív anyagot.

Az ízlelőbimbók kialakulásával ízérzékelése is kezd kialakulni. A bőr alatti zsírréteg egyre vastagabb lesz. Testarányai kezdenek a születés körüli arányokra hasonlítani. Méretei kb.: 32cm és 900 g.

A várandós kismama

A hasa mérete rohamosan nő, a bőr feszülése nagyon nagy, így nem csoda, ha egyre gyakrabban viszket és a feszülő helyeken „terhességi csíkok” jelenhetnek meg. Kialakulásuk elsősorban hajlam kérdése: aki gyengébb kötőszövetekkel rendelkezik, annál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek. Jelentős szerepe lehet a szervezet hormonháztartásának és a mama bőrtípusának is.

A terhességi csíkok mellett a köldök és az ez alatti középvonal pigmentáltabb lehet, sötét vonal jelenik meg. Ezek a szülés után elhalványodnak.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 26. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

Ebben a hónapban általános a hirtelen súlygyarapodás:

 • Fontos, hogy laza, bő természetes anyagból késült ruhákat hordjon.
 • Járjon tornázni, sétáljon sokat.
 • Továbbra is fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot.
 • Nagyon fontos a bőr mindennapi ápolása, annál is inkább, mert a striák ellen létezik egy fegyver: a kényes területek rendszeres masszírozása.

Tanácsok kispapáknak

Fontos, hogy párját megváltozott állapotában, ne csak, mint leendő gyermekük édesanyját szemlélje, hanem, a nőt és élete társát is tisztelje benne.

Erősítse benne azt az érzést, hogy ő maga éppolyan fontos, mint a benne cseperedő gyermek. Ez a későbbiekben is alapvető fontosságú, ne hagyja, hogy levertség, depresszió alakuljon ki benne terhesség alatt.

27. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat szivárványhártyájának kialakulásával a szemek szerkezeti fejlődése befejeződik. Ilyenkor még egyöntetűen kék a szemük. Most először nyitja ki a szemét és képes pislogni is. A hasfalon keresztül érkező külvilági fényt valószínűleg érzékeli. Méretei kb. 34 cm és 1000 g.

A várandós kismama

A kismama egyre fáradékonyabb lesz — jelentkezhetnek az utolsó harmadra jellemző panaszok: légszomj, lábduzzadás, vizeletcsepegés, zsibbadás. A méhboltozat a köldök és a szegycsont között félúton van.

Vizsgálatok

A második trimeszterben havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 27. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

Ha teheti üljön egyre többet felpolcolt lábbal és hordjon rugalmas harisnyát.

Tanácsok kispapáknak

Párja egyre fáradékonyabb lesz, és egyre több segítséget igényel. Esténként elnehezülnek a lábai, nagyon sokat segít neki, ha lába tartására is alkalmas párnával felpolcolt ülőalkalmatosságokat biztosít neki.

 


A hetedik hónap

28. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat tüdejének és agyának fejlettsége eléri azt a szintet, hogy mostantól, ha megszületik, orvosi ellátás mellett nagy esélye van az életben maradásra. 35 cm és 1200 g.

A várandós kismama

Megkezdődik az utolsó harmad. Mindennapossá válnak a terhességgel járó kisebb panaszok: emésztési problémák, görcsök, gerinc és egyéb izületi panaszok, alvási nehézségek. Az éjjeli fürdőszobai séták és a rendszeres vízivás mellett sehogy sem megy az elhelyezkedés a nagy has miatt.

Vizsgálatok

Havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 28. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

III. ultrahang szűrővizsgálat:

A vizsgálat a 28–30. terhességi hét között esedékes hasi ultrahang vizsgálat. Cél a magzat méhen belüli feljődésének a megítélése, az ultrahanggal látható szervek ellenőrzése, a méhlepény állapotának, elhelyezkedésének megítélése. Fontos a magzatvíz mennyiségének ellenőrzése is.

Jótanácsok

 • Az egyre gyakrabban előforduló alvási problémák előfordulására megoldás lehet az ideális fekvőhely és a pocak kényelmes kipárnázása.
 • A pocakot és a lábakat is célszerű megfelelően. Érdemes már most beszerezni vagy kölcsönkérni egy szoptatós párnát. Ez apró gyöngyökkel van töltve, amelyek segítségével körbe lehet bástyázni a hasat, és — ha elég nagy méretű — a lábat is kényelmesen fel lehet vele polcolni.

Tanácsok kispapáknak

A párján egyre inkább meg fogja figyelni a fészekrakó ösztön jeleit, és mivel kímélni kell a stressztől is, legegyszerűbb, ha gyorsan nekilát a gyerekszoba berendezésének.

29. terhességi hét

A magzat fejlődése

Az agya növekszik és fejlődik. Meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik. Szemét nyitja és csukja ébrenléttől függően és képes a fény felé fordítani a fejét. 38 cm és 1 kg 300 g.

A várandós kismama

Érezni lehet, ahogy az erős hangokra megugrik a baba, rugdosni kezd. Már meg lehet különböztetni a fejét a popsijától.

Vizsgálatok

Havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 29. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • Mostantól fokozottan ügyelni kell a helyes testtartásra.
 • A kismama tartás (előretolt pocak, fokozottan ívelt derék) nagyobb megterhelést jelent a gerincre és a csípőre.
 • A gerinc- és csípőtorna, valamint a masszírozás enyhíti fájdalmait.

Tanácsok kispapáknak

A kismama nagyon értékelni fogja, ha az olyan apróságokban, mint a cipő felhúzása, bekötése segítséget nyújt. A nagy pocakkal ugyanis komoly feladat még egy ilyen hétköznapi művelet kivitelezése is.

30. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat ebben az időszakban már igen gyakran fejével lefelé fordul. Azonban, ha ez még nem történt meg, ne aggódjon, erre akár a megszületésig van lehetőség. Igaz az esélye a hetek számának növekedésével egyre kisebb. Karjait és lábait a test előtt keresztezi, fejét mellkasára hajtja. Mostantól a hely szűke miatt kevesebbet mozog, azonban ilyenkor sokkal intenzívebb és erőteljesebb. Hetente kb. 200 g-ot hízik.

A várandós kismama

A baba súlynövekedésével párhuzamosan az anya testsúly is nő. Ideálisnak mondható a havi egy kg-os gyarapodás, amihez sokszor oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra.

Vizsgálatok

Havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 30. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • A magzat megnövekedett szükségletei miatt igen nagy jelentősége van a vitamin, ásványi anyag és nyomelemek pótlásának.
 • A vasraktárak erősen igénybe vannak véve, a vérképtől függően kell pótolni a hiányokat.
 • A második és a harmadik trimeszter során naponta legalább 30 mg vasat kell fogyasztani!

Tanácsok kispapáknak

Amennyiben eddig nem került rá sor, itt az idő, hogy elkészüljön az első felvétel magzatáról. A 30. hét környéki ultrahangvizsgálaton már egy izgága kis emberkére emlékeztet az, amit a monitoron látunk. Ma már sok helyen készíthető 3 illetve 4 dimenziós vizsgálat is, mely szívet melengető élmény az egész családnak.

31. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat bőre kezd kisimulni, eltűnik róla a magzatmáz egy része. Idegrendszere további fejlődésével már összetett mozgáskoordinációra képes. Mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára. Méretei: 39 cm és 1,5 kg.

A várandós kismama

A baba súlya nyomhatja a medencét, az izületek tágulása miatt fájdalmak jelentkezhetnek. A baba növekedésével az anyai köldök lapossá válik, körülötte gyakran fájdalom jelentkezik, úgynevezett fiziológiás köldöksérv alakul ki.

Vizsgálatok

Havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 31. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • Eljött az idő, hogy összepakolja a „kórházi csomagot”.
 • Konzultáljon védővel illetve szülésznővel, hogy mire lesz szüksége a kórházban.
 • Ismerje meg a szülőszobát, ahol majd szülni szeretne.
 • Tájékozódjon az alternatív szülészeti lehetőségekről.
 • Járjon szülésfelkészítő tanfolyamra.

Tanácsok kispapáknak

Tervezze meg az útvonalakat, amik a szülészetre vezetnek. Jó, ha van egy alternatív terve is arra, ha az elképzeltekkel ellentétben valami miatt nem sikerülne gyorsan beérniük. Szervezzen legalább két jó szomszédot, barátot vagy rokont, akik akadályoztatása esetén azonnal riaszthatóak lesznek, és beviszik párját a szülőszobára.

 


A nyolcadik hónap

32. terhességi hét

A magzat fejlődése

Ekkorra az orvos is ellenőrzi, hogy sikerült-e fejvégű fekvésbe fordulnia a magzatnak. A kisfiuk heréi már leszálltak a herezacskóba. A baba a nap nagyrészét átalussza, gyakran viszont este kezd aktív mozgásba, amikor Önnek is több ideje van figyelni rá. Méretei kb. 40 cm és 1,6 kg.

A várandós kismama

Ahogy a nyomási tűntek fokozódnak és az elnehezülés érzete nő, természetes folyományaként a nemi vágy általában csökken

Vizsgálatok

Havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 32. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

Amennyiben még nem kezdett el intimtorna gyakorlatokat végezni, még nem késő. Készüljön a gyakorlatokkal a szülésre és az azt követő regenerációs időszakra.

Tanácsok kispapáknak

Érdemes megismerkedni a főzés tudományával. Nagy segítség lehet a kismama számára, ha a napi bevásárlás mellett egyszer-egyszer Ön készíti el a könnyű, ízletes vacsorát. Ugyanis a kismama az elkövetkező időszakban valószínűleg már túl fáradt lesz ahhoz, hogy mindennap frissen főzzön. Jól fog jönni újonnan szerzett tudománya a kórházból hazatérés utáni első hetekben.

Amennyiben ez nem megy, legalább próbálja begyűjteni egy-két házhoz is szállító étterem címét.

33. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat formája a bőre alatt felhalmozódó zsírpárnák miatt már teljesen emlékeztet egy formás újszülöttre, de még gyarapodnia kell és persze felkészülnie a szülésre. A baba mozgását figyelni kell. A nap során 5–10-szer biztosan fogja érezni mozgását. Méretei kb. 41 cm és 2 kg.

A várandós kismama

A 33. hét táján egyre gyakoribbak a láb görcsei, amelyek előszeretettel jelentkeznek éjszaka.

A méh egyre nagyobb lesz, növekedése fokozza a nyomási tüneteket.

A légvétel is nehezedik, hiszen a hasüreget egyre jobban kitölti a méh és a rekesz is feljebb nyomul. Pár héten belül — mikor a méh lejjebb száll — mindez könnyebbé válik és a panaszok ezzel párhuzamosan csökkennek.

Fokozódhat aggodalma is a baba egészsége iránt, hiszen egyre közelebb érezheti a szülés időpontját.

Vizsgálatok

Havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 33. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • Pihenés közben is jelentkezhet panasza, sőt a sok fekvés is lehet már kényelmetlen és kellemetlen.
 • Próbáljon meg minél több időt tölteni a bal oldalán. Ez a testhelyzet segíti elő leginkább az alsó végtagok és a magzat jó vérellátását, és az emésztést, a légzést is megkönnyíti.
 • A láb görcsein leginkább a testedzés valamint a megnövelt a kalcium, illetve magnézium bevitel segít.
 • Helyes táplálkozással, tablettával, pezsgőtablettával esetleg ivóoldattal pótolhatók a hiányzó nyomelemek.

Tanácsok kispapáknak

A mama hasának cipelése egyre komolyabb erőpróbát jelent. Estefelé elnehezülnek, vizesedhetnek is a lábai. Egyes kismamák „nagybetegként” viselkednek, de olyanok is akadnak szép számmal, aki erőn felül próbálnak az életben teljesíteni még ilyen állapotban is. Vigyázzon rá és figyelmeztesse, hogy pihenjen, ne most bizonyítsa fizikai teljesítőképességét.

34. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat bőre lassan rózsaszínű lesz. Csontjai egyre keményebbek. Most már minden valószínűség szerint fejfekvéses helyzetbe fordult. Méretei kb. 42 cm és 2,2 kg.

A várandós kismama

Az emlőkből előtej préselhető vagy szivárog. A méh egyre gyakrabban keményedik meg, ami leggyakrabban fájdalmatlan.

Vizsgálatok

Havonta egy alkalommal végzett ellenőrző vizsgálatok (orvosunkkal történő előzetes megbeszélés alapján történhet a 34. héten):

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése (nem minden alkalommal feltétlenül szükséges vizsgálat, a vizsgálat szükségességét orvosunk ítéli meg).

Jótanácsok

 • Amennyiben a méhkeményedések 10 percnél gyakrabban jelentkeznek (még akkor is, ha fájdalmatlanok) lépjen kapcsolatba orvosával.
 • Cselekedjen ugyanígy, ha óránként négynél többször fájdalmas, vagy ha különösen fájdalmas összehúzódások, bármilyen típusú vérzés, tompa fájdalom a hát alsó szakaszán, kismedencei nyomás (olyan érzés, mintha a magzat lefelé nyomódna), a hüvelyi folyás mennyiségének növekedése vagy minőségének megváltozása — különösen akkor, ha „vizessé” válik — esetén.
 • Próbáljon meg sétálni: a „vaklárma” típusú kontrakciók mozgással csökkennek, a szülési összehúzódások intenzitása viszont erősödik.

Tanácsok kispapáknak

A nyolcadik–kilencedik hónapban a „várandós apák” pszichoszomatikus tüneteket produkálhatnak, azaz leggyakrabban étvágytalanság vagy éppen hízás, emésztési zavar, derék-, vagy hátfájás, fejfájás, émelygés, gyakori vizelési inger kínozza a leendő apákat. Ezeket nem szokták összefüggésbe hozni a terhességgel, tehát nem tudatosak. A tünetek a szülést követően megszűnnek.

35. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat tüdeje csaknem teljesen megérett. A megnagyobbodott és ezáltal elvékonyodott anyai hasfalon keresztül megkülönböztet fényt és sötétséget. Gyorsan növekszik, testsúlya akár heti 20 dkg-t is gyarapodhat. Haja megnő, körmei kezén és lábán is majdnem az ujjak végéig érnek. Méretei kb. 43,5 cm és 2,4 kg.

A várandós kismama

Fájdalmatlan megkeményedések jelentkeznek most már szinte bizonyosan: a méh 20–30 másodpercre megkeményedik. Ezek még nem jósló fájások, de kellenek a magzat jó pozícionálódásához és tüdőéréséhez.

Vizsgálatok

A havonta szokásos vizsgálatok besűrűsödnek:

 • vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés;
 • vizeletvizsgálat;
 • a terhesség fejlődésének ellenőrzése külső vizsgálattal;
 • magzati szívműködés ellenőrzése;
 • belső vizsgálattal a méhszáj állapotának, záróképességének ellenőrzése.

A 35. héttől esedékes a hüvelyváladék-vizsgálat és ekkortól hetente szülészorvosi vizsgálat, vérnyomás, súly ellenőrzése, valamint hetente CTG (cardiotokográfia), mely egyszerre ellenőrzi a magzati szív működését és a méh aktivitását.

Esedékes továbbá a harmadik vér-, vizelet- és Rh-vizsgálat is.

Jótanácsok

 • Próbáljon tájékozódni a lehetséges szülészeti fájdalomcsillapító módszerekről.
 • Ismerjen meg valamilyen relaxációs technikát.
 • Gyakorolja a szülés alatti légzéstechnikát.

Tanácsok kispapáknak

Segít, ha az apa megfogalmazza a helyét a leendő családban, ha nem szorul ki a gyerekvárással, szüléssel kapcsolatos történésekből. Így talán anélkül is képes megtartani lelki egyensúlyát, hogy „elirigyelné” a várandósság testi tüneteit.

 


A kilencedik hónap

36. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat bőre puha, sima, teste zsírpárnás. Feje ebben az időszakban kezd beilleszkedni a medencébe.

Amennyiben terhessége nem az első, akkor ez valószínűleg csak közvetlenül a szülés előtt történik meg. A magzat méretei kb. 44,5 cm és 2,7 kg.

A várandós kismama

A méh lejjebb szállásával könnyebb lesz a légzés, de a húgyhólyag nyomása miatt sűrűbben kell WC-re járni. A keze és lába duzzadtabb lesz az átalakult folyadékháztartás miatt. Lassan kezdődik a visszaszámlálás.

Vizsgálatok

A méhszáj ellenőrzése, vérnyomás és vizelet vizsgálat, valamint a CTG vizsgálat hetente esedékes.

Jótanácsok

Gyakran változtassa testhelyzetét a lábduzzadás és fájdalmak elkerülése végett.

Tanácsok kispapáknak

Amennyiben a kismama elég jól van, elviheti még moziba, színházba vagy vacsorázni. Később, a szülésig, már rizikós hosszabb időre helyhez kötöttnek lenni, a szülés után pedig hosszabb ideig ne nagyon tervezzenek ilyen programokat.

37. terhességi hét

A magzat fejlődése

A testén levő piheszőrök lassanként eltűnnek, leginkább csak a karon, vállon és fülcimpán maradnak meg. A magzatvíz mennyisége is egyre kevesebb lehet. A magzat méretei kb. 46 cm és 3 kg.

A várandós kismama

Jósló fájások jelentkezhetnek és akár már a szülés is beindulhat. Tekintettel arra, hogy a magzat már érett a külvilági életre, így mostantól bármikor megszülethet. A többedik terhesek gyakran előbb szülnek.

Vizsgálatok

A 36–38. héten a 4. ultrahangos vizsgálat esedékes. Ellenőrzésre kerül a baba növekedése, méhen belüli helyzete, a magzatvíz mennyiségének valamint a méhlepény állapotának megítélésére. Flowmetriás vizsgálattal a köldökzsinóron átáramló vér áramlási viszonyairól kapunk információt.

Jótanácsok

 • Itt az idő, hogy az utolsó ráncokat is kisimítsa kórházi csomagján.
 • Legyen rá gondja, hogy a keze ügyében — és lehetőleg egy helyen — legyen minden, ami megkönnyítheti a vajúdás időszakát.
 • A szükséges ruhákon és piperecikkeken kívül célszerű némi csokoládét vagy szőlőcukrot és ásványvízet is bekészítenie.
 • Ne feledkezzenek meg a fényképezőgépről, videokameráról, telefonról sem. Minden legyen feltöltve, üzemkészen.

Tanácsok kispapáknak

A telefonját tartsa mindig bekapcsolva, feltöltve, ha felöltőkártyás előfizetése van, gondoskodjon arról, hogy legyen pénz a számlán.

38. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére. Addig azonban, amíg a köldökzsinóron keresztül érkezik at oxigénnel telített vér, nincs inger, ami működésre bírná. Erre majd csak a megszületés pillanatában lesz alkalma, az első légvétel kapcsán.

Addig viszont sok magzatvizet nyel, és ettől sűrűn csuklik. Mivel feje a medenceüregben van már, lábán és popsiján a több növekedési helyet kihasználva, az érettséget jelző ráncos kis zsírpárnák alakulnak ki. Méretei kb. 48 cm és 3,1 kg.

A várandós kismama

A kismedence táján és a combba nyilalló, villámló érzések jelentkezhetnek a baba fejének kismedencébe való illeszkedése és ott okozott nyomási tünetek miatt. Előfordulhat, hogy a hüvelyből rózsaszínes nyák távozik. Ez a képződmény a nyákdugó.

Vizsgálatok

A már szokásossá váló ellenőrző vizsgálatok a heti rendszerességről heti két alkalomra sűrűsödnek. Az ellenőrzést a méhszáj vizsgálata, a vérnyomás mérése, a vizeletben fehérje és genny kimutatása jelenti. A CTG vizsgálat hetente kétszer esedékes.

Jótanácsok

 • A nyákdugó távozhat szülés előtt akár egy–két héttel, akár napokkal vagy közvetlenül a szülés megindulásakor. Van azonban, aki ezt nem tapasztalja, csak erős folyást észlel. Tehát, a híresztelésekkel ellentétben, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szülés hamarosan megindul.

Tanácsok kispapáknak

A munkahelyén jelezze előre, ha a szülés miatt szüksége lesz arra, hogy azonnal berohanhasson a kórházba.

39. terhességi hét

A magzat fejlődése

A nemi szervek teljesen kifejlődtek csakúgy mint a többi szerve. Beleiben az emésztőszervek által termelt sötét, ragadós anyag, a meconium (magzatszurok) gyűlt össze, ami a születés után, vagy akár már közben is, hamar távozik az első széklet formájában. Méretei kb. 49 cm és 3,2 kg.

A várandós kismama

A méh felső pólusa kb. 3 ujjnyira van a szegycsont alatt, ami jelentős könnyebbséget okoz. A terhességi hormonok ellazítják az izmokat, ízületeket, ezáltal megkönnyítik a vajúdást, a szülést. Emiatt azonban a háta, izületei is jobban fájhatnak. Fokozottan érdemes figyelni a helyes testtartásra!

Vizsgálatok

Az ellenőrző vizsgálatokat továbbra is a méhszáj vizsgálata, a vérnyomás mérése, a vizeletben fehérje és genny kimutatása jelenti. A CTG vizsgálat hetente kétszer esedékes és kiegészülhet ultrahangos áramlási vizsgálattal (flowmetria).

Jótanácsok

 • Egyeztessen időpontot a fodrászával, és kérjen könnyen kezelhető és egyszerűen elkészíthető frizurát. Várhatóan ugyanis nagyon sok fotó fog hamarosan készülni önről a babával a karjaiban és addigra túl lesz egy — akár igen hosszú és izzasztó — vajúdáson, tehát az egyszerű könnyen kezelhető frizura mindenképpen előny.

Tanácsok kispapáknak

Az újszülött gyermek édesapját vagy az örökbefogadó apát öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg, amelyet a gyermek két hónapos koráig, kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény időtartamára távolléti díj jár.

40. terhességi hét

A magzat fejlődése

A magzat készen áll a szülésre, testszerte beborítja a csúszós magzatmáz, ami különösen vastag az érzékeny testhajlatokban. Körmei olyan hosszúak, akár össze is karmolhatja arcát. Méretei kb. 50 cm és 3,4 kg.

A várandós kismama

Hamarosan megszületik a baba, de tudni kell hogy csak a szülések kb. 5–10%-a érkezik a kiírás szerinti időre. A szülés kezdetének jele lehet a méhösszehúzódások rendszeressé és fájdalmassá válása, vagy a magzatvíz elfolyása.

Vizsgálatok

Az ellenőrző vizsgálatokat továbbra is a méhszáj vizsgálata, a vérnyomás mérése, a vizeletben fehérje és genny kimutatása jelenti. A CTG vizsgálat hetente kétszer esedékes és kiegészülhet ultrahangos áramlási vizsgálattal (flowmetria).

Jótanácsok

 • Szülészorvosával, szülésznőjével egyeztessen a kívánt szülési módról, ill. a fájdalomcsillapítás módjáról!
 • Magzatvízfolyás vagy rendszeres fájástevékenység indulása esetén induljanak a kórházba!

Tanácsok kispapáknak

A várva várt pillanat elkezdődik. Párját Ön viszi a kórházba. Ne felejtse, hogy nem baj, ha 5 perc késéssel érnek be ahhoz képest, mint amit elterveztek. Felesleges izgalmakba ne vigye bele párját, mert többet árt mint használ, inkább lassan, óvatosan vezessen.

 


A születés

A szülés

A magzat fejlődése

A szülés során a magzat feje egyre lentebb kerül a szülőcsatornában és alkalmazkodik a szülőút szűkebb méreteihez, ami furcsa, elnyújtott fejformát okoz.

Különösen a szülés során a fejre ráfeszülő méhszáj egy puha „dudort” hoz létre, de mindezek hamar eltűnnek a születés után. Az újszülött nedves, csúszós, sok helyen akár sajtszerű magzatmázzal fedett. Színe lehet rózsaszín, de akár kékes is és dühösen sír. Azonban a segítő személyzet hamar ellátja, betakarja a mama mellkasára kerülve hamar megnyugszik.

A várandós kismama

A szülés beindulását — vagyis a rendszeres fájástevékenységet vagy a magzatvíz elfolyását — egy változatos hosszúságú átmeneti fázis előzi meg, a tágulási fázis, amely alatt az összehúzódások egyre sűrűbbek lesznek, és a végére a méhszáj teljesen kitágul, majd eltűnik.

A kitolási szakasz élménybeli előnye: a kismama úgy érzi, a magzat kitolásával aktív szereplőjévé válik a történéseknek. Az összehúzódások gyakorisága csökken, és a fájás minősége is változik. A szülő nő hamar ráérez, mikor kell nyomnia, és hogyan vegye a levegőt annak érdekében, hogy minél hatékonyabban haladjon előre a kicsi a szülőcsatornában. Ha nem érezne rá eléggé a nyomások és levegővételek optimális módszerére, a szülésznő és az orvos segíteni fog a kellő időben. Ha gátmetszésre van szükség — ami manapság már nem rutinszerű — , az ennek a szakasznak a végén történik, szinte csak egy–két perccel korábban annál, hogy a baba világra jön. Valószínű, hogy az újdonsült édesanya számára a kicsi megszületése után már semmi nem számít, de hátravan még egy fázis, a lepényi szak. Az újszülött világra jövetelét követő fél–egy órában „megszületik” a méhlepény is, amelynek gondos vizsgálata elengedhetetlen része a biztonságos szülésnek.

Jótanácsok

Amennyiben fájásai rendszereződnek, kezdje el mérni az összehúzódások hosszát és gyakoriságát, elkülönítendő őket a jósló fájásoktól. Az ezekre vonatkozó kérdéseket úgyis első pillanatban felteszik a kórházban, ezért jobb, ha felkészülten érkezik. Célszerű egy stopperrel mérni a fájások időtartamát és ami a fontosabb: hány perc telik el a következő fájás kezdetéig. Ez utóbbi adatra kíváncsiak elsősorban a kórházban.

Tanácsok kispapáknak

A legtöbb intézményben manapság már van lehetőség a papás szülésre. A kitolást megelőző átmeneti fázisban különösen nagy szükséged lesz önre. Már a puszta jelenléte is sokat segít, de még jobb, ha hideg, nedves ruhával törölgeti párjának arcát és a nyakát, esetleg masszírozza a derekát.

A köldökzsinór elvágása is gyakran a papák feladata!

 

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.