Emlő ultrahang

Emlő ultrahang

Az emlő ultrahang vizsgálat gyakorlatilag kockázatmentes. Sokan választják alacsonyabb ára miatt, azért, hogy elkerüljék a mammográfia kellemetlenségeit vagy sugárterhelését, vagy mert helyette az UH-t  javasolták nekik.

Önnek szeretnénk néhány hasznos információt adni az emlő ultrahang megítéléséhez, hogy Önmagának hasznosabb döntést hozhasson, amikor emlővizsgálati szolgáltatást választ.

Megismerheti itt a vizsgálat menetét is – ha még nem járt volna ilyenen. Reméljük, ezzel a'felől is meg fogjuk Önt nyugtatni, hogy ez a vizsgálat egyáltalán nem jár fájdalommal, sőt még csak kellemetlen sem, ugyanakkor igen hasznos, ha talál az orvos „valamit”, ha nem.

 

Mikor ajánlott az emlő ultrahang vizsgálat?

Nagyon leegyszerűsítve: mindig, különösen ha eljött a szűrővizsgálat ideje, és meg szeretné nyugtatni magát, hogy az idén sincs baj. A részletesebb választ azonban több dolog befolyásolja. Elsősorban a vizsgált személy kora, élethelyzete, sőt egyéni hozzáállása is.

Emlőszűrő vizsgálatra már húszas évei kezepétől érdemes járnia. Kb. 35-40 éves koráig elegendő az emlő ultrahang vizsgálatot végeztetnie, ha a családjában nem fordult elő daganatos betegség. Afelett azonban fontos mammográfiára is rendszeresen járnia. Igen, akkor már mindkettőre érdemes, lent megtudhatja, miért.

Az emlő ultrahangot sokan a röntgen mammográfia helyettesítőjének hiszik. Fontos azonban tudnunk, hogy nem ugyanazzal a „szemmel látnak”. A különböző (típusú, korú, állagú) szöveteket, a keresett különböző elváltozásokat máshogy képesek érzékelni és máshogy láttatják a különböző képalkotó eljárások. A legbiztosabb emlőszűrő eljárás a komplex emlővizsgálat, melynek során mindkettővel megvizsgálják a szöveteket, sokkal teljesebb képhez jutva róluk. Ez természetesen vonatkozik a diagnosztikai vizsgálatra is.

Azonban vannak helyzetek, amikor az emlő ultrahang előtérbe kerül, önmagában is alkalmazható, mert a röntgen mammográfia nem javallott vagy nem is alkalmazható. Általánosságban:

  • fiatal korban, mert az emlő szerkezete, összetétele nagyban más huszonévesen, mint később, ekkor még „nem lát olyan jól” a mammográf, kevésbé hatékony;
  • gyermekvállalás (szoptatás) előtt, és várandósság alatt, a leendő gyermek fokozott védelmére;
  • 40 éves kor felett, ha Ön mindenképpen elkerülné a röntgensugárzás (egyébként ma már igazán minimális) kockázatát.

Ugyanakkor, az orvosszakma által elsőként ajánlandó vizsgálat 40 éves kor felett a röntgen mammográfia, de a legbiztosabb a komplex emlővizsgálat.

Mikor nem ajánlott az emlő UH?

Erről orvosa vagy emlőspecialista radiológus szakorvosunk mondhat hiteles véleményt Önt és az Ön helyzetét megismerve. Általános ellenjavallat nincs, gondoljon csak arra, hogy magzatokat is vizsgálnak az orvosi ultrahang technológiával, ami jelzi a vizsgálat elenyésző kockázatát.

A vizsgálat menete

Ön egy kényelmes vizsgálóágyra fekszik. Az orvos manuális vizsgálatot végez – gondosan végigtapogatja melleit és nyirokcsomóit a hónaljakig.

Következik az ultrahang vizsgálat. Ön marad az ágyon. A szakember az Ön bőrére egy szagtalan gélt ken, ami egyrészt síkosít (biztosítja, hogy az ú.n.  vizsgálófej könnyen csússzon a felszínen), másrészt jelentősen javítja a fej „hallását”, így javítva az UH kép minőségét. Az orvos a fejet elkezdi mozgatni, és gondosan végigpásztázza mellein, hónaljain. Ahhoz hasonlítható ez, mint amikor a számítógépes egeret tologatjuk az asztalon, még a monitort is ugyanúgy nézi közben, csak az ő keze súlyát is rajta tartja lágyan a fejen.

A szövetek átvizsgálása után az orvos megírja a leletet, ön pedig az öltözőben letörli a bőrére kent zselét, majd felöltözik.

Hátha ez is érdekli – Az ultrahang vizsgálat működési elve.

Az ultrahang fejben miniatűr hangszórók és mikrofonok találhatók. A hangszórók az ember által hallhatónál magasabb hangokat (ú.n. ultrahangot) bocsájtanak a szövetbe. (Ez az emberi szervezetre nincs számottevő hatással, legfeljebb egy denevér vehetné zokon, de az nincs jelen a vizsgálatnál.) A mélybe „pittyentett” hangok visszhangjait, a szövetekről visszaverődő hanghullámokat érzékelik a mikrofonok, amik jeleiket folyamatosan továbbítják egy speciális számítógépnek. Az vezérli a hangok kibocsájtását, és feldolgozza a visszaérkező jeleket, kiszámolja és megrajzolja belőlük a képet, amit az orvos végül a kijelzőn meg tud szemlélni. Mivel mindez másodpercenként sokszor lezajlik, a kép olyan, mintha a vizsgálófej egy videokamera lenne. Mozgatva azt, más-más irányból tekinthető meg az emlő és a nyirokcsomók szövetei, azok részletei. A technikának a legfontosabb része a szoftver, ami a képet előállítja. Egy kameráénál sokkal több állítási lehetősége van az orvosnak, sok módon tudja a készülék „látását” javítani, pontosítani. Ugyanakkor, a fejlett program maga is vizsgálódik, és kiemeli a képen az általa gyanúsnak vélt részeket, segítve az orvost.

Az igen fejlett technika, a képzett orvos tudása és gyakorlata nagyon hasznossá teszi az emlő ultrahang vizsgálatot.

Javasoljuk Önnek, hogy mielőtt e vizsgálat mellett döntene, ismerje meg többi emlőszűrő- és diagnosztikai vizsgálatunkat is, és kérdezzen bátran szakembereinktől!

Foglaljon időpontot!

Foglaljon online 0−24!

Egyeztessen telefonon nyitva tartási időben!

Kérdése van?

Telefonáljon nyitva tartási időben!
Recepciónk mindenre választ ad.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. bármikor!
Tegye fel nyugodtan kérdéseit, vagy kérjen visszahívást!

Ismerje meg specialistánkat!

Dr. Monori Erika radiológus főorvos, emlődiagnosztikai specialista

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.