A női egészségért!

3D mammográfia

Mammográfia és emlő tomoszintézis

A mammográfiás szűrő- és diagnosztikai vizsgálat életet ment vagy megnyugtat, és mindig fontos információkkal szolgál. Mégis, sokan ódzkodnak tőle – kellemetlenséget, fájdalmat is felemlegetve. Ez a korszak azonban letűnt a G1 Intézet pácienseinek. Budapesten már nem álom a Világon elérhető legmodernebb, szinte mindig fájdalommentes mammográfia, pedig hazánkban még ritka, mint a fehér holló ez a csúcstechnológia.

Alacsony dózisú 3D mammográf rendszerünk a jelenlegi legfejlettebb. Digitális emlő tomoszintézis technológiára is képes. Ez szűrés esetén bizonyítottan sokkal több elváltozás felismerését teszi lehetővé – a korábbiaknál jelentősen kisebbekét is –, sokkal korábbi stádiumban. A diagnosztikai célú vizsgálatoknál pedig a részletgazdagabb felvételek segítik az orvost a kórisme pontosabb, biztosabb meghatározásában.

Szakorvosunk a vizsgálat során elkészíti az Ön leletét, így nem kell arra akár heteket várnia.

 

Fájdalommentes mammográfia?

Fájdalommentes mammográfia

E vizsgálatkor az emlőt enyhén össze kell nyomni, rögzíteni kell. Tévhit azonban, hogy ez csak fájdalmas lehet. A mammográfok a mell méretének megfelelő nyomást igyekeznek alkalmazni, azonban sík lapok között. A G1 Intézet csúcstechnológiás berendezése a mell alakjához is igazodik, és intelligensen személyre szabott, lágy kompressziót alkalmaz. Ezért készülékünkkel a vizsgálat legfeljebb kellemetlen, szinte mindenkinek fájdalommentes. Ráadásul, a felvételeket ez a gép igen gyorsan, csupán néhány másodperc alatt elkészíti, így a nyomás ideje is nagyon rövid.

2D és 3D emlővizsgálat

3D mammográfia

Hagyományos mammográfia és digitális emlő tomoszintézis egyben.

Emlőspecialista radiológus főorvosunk a mammográfiás vizsgálatkor általában mindkét technikát igénybe veszi. A 2D és 3D felvételek elkészítése azonban egy vizsgálat, nem igényel külön beállítást. Mellenként két-két beállítással, mell-rögzítéssel történik, mint a hagyományos mammográfiánál.

A 2D vizsgálatkor a 2-2 felvétel különböző látószögből készül. A felvételeken a teljes átvilágított szövet látszik. Ezzel szemben, a digitális emlő tomoszintézis (3D mammográfia) réteg-képeket készít, akár 1 mm-enként. A vizsgáló orvos az egymás mögött elhelyezkedő képletek mindegyikét láthatja (azok nem takarják ki egymást), és azok térbeli elhelyezkedése is pontosan megállapítható.

Egyes emlőállomány összetételek vizsgálatára csak a tomoszintézis alkalmas.

Alacsony sugárterhelés

Fontos!

A sugárterhelés – amúgy is minimális – rizikója sokkal alacsonyabb, mint annak kockázata, hogy nem ismerünk fel időben (sőt, a lehető legkorábban) egy betegséget, vagy nem diagnosztizálunk a lehető legpontosabban.

A mammográfia a vizsgált szövetek röntgen sugárterhelésével jár. A legmodernebb digitális gépek azonban – amilyen a G1 Intézetben is működik – a legprecízebben szabályozzák, a legoptimálisabb és legalacsonyabb szinten tartják ezt.

A gép szoftveresen elemzi a vizsgált emlő szövetállományát, és automatikusan állítja be – többek között – a sugárzás mértékét, igazodva egyben a kiválasztott vizsgálathoz is. Így mindenki csak a szükséges legalacsonyabb terhelésnek van kitéve.

Komplex mammográfia is

Képek (ikonok: Mammo + emlő UH = komplex)

Szakorvosunk a 2D és 3D mammográfiát rendszerint kiegészíti emlő ultrahang vizsgálattal és tapintásos vizsgálattal is (ez az ú.n. fizikális- vagy manuális emlővizsgálat). Ezekkel együtt képes a legpontosabb és legbiztonságosabb diagnózist felállítani. Ugyanis mindegyik képalkotó eljárás másképpen lát és mást képes láttatni. A négy módszernek más-más előnyös tulajdonságai vannak, amiket az orvos így maximálisan tud kihasználni – a páciens érdekében.

Természetesen, külön is kérhető a mammográfia és az emlő ultrahang vizsgálat.

Mikor érdemes jönni?

Szűrővizsgálatra rendszeresen. Emlőszűrés – mikor érdemes? oldalunkon megtudhatja, hogy Önnek melyik vizsgálatot, milyen időközönként ajánljuk. 
Diagnosztikai vizsgálatra habozás nélkül, minél hamarabb jelentkezzen!

A mammográfiás vizsgálat menete

Felkészülés otthon

Keresse elő korábbi leleteit, és különösen fontos, hogy felvételeit is! Azok az orvosnak igen hasznos információkkal szolgálhatnak. Magával kell hoznia, hogy a vizsgálat előtt átadja neki!

Indulás előtt lehetőleg ne használjon kozmetikumokat (púdert, krémet, izzadás gátlót) az érintett területen és környékén, tehát a mellkason, mellein és a hónaljakban!

Felkészülés a rendelőben

Az emlők vizsgálatakor félmeztelennek kell lennie, a felsőtestet tegye szabaddá! Ha a mellek és a hónalj bőrére mégis került bármilyen anyag, azt le kell törölnie.

A vizsgálat menete

Mammográfiás vizsgálat

Önnek a vizsgáló készülék elé kell állnia, de – szükség esetén – a vizsgálat végezhető ülve is.

A radiológiai szakasszisztens segít Önnek felvenni a megfelelő testtartást, majd a gépet személyre szabja Önhöz, és beállítja a végzendő vizsgálathoz.

Ez után – a jobb és biztosabb képalkotás érdekében – a gép intelligensen összenyomja és rögzíti emlőit, majd számítógép vezérléssel a megfelelő állásokból elkészíti a felvételeket.
A beállítást mellenként kétszer kell elvégezni, a felvételekre csupán néhány másodperc elég.

Azok azonnal átkerülnek egy számítógépre, amely nagypontosságú orvosi monitorokkal és speciális, fejlett szoftverekkel is rendelkezik. Emlőspecialista radiológus szakorvosunk ezek segítségével feldolgozza, majd átvizsgálja a képeket, végül méréseket végez és elemzi az adatokat.

Komplex vizsgálatkor ezután a tapintásos, majd az emlők és a hónalji nyirokcsomók ultrahangos vizsgálata következik. Erről részletesebben „Emlő ultrahang” oldalunkon írunk.

Eredmény helyben, szinte azonnal!

Amint Ön a géptől ellép, az orvos elkezdi a képek vizsgálatát és a leletírást. Végül tájékoztatja Önt, és válaszol kérdéseire.

A vizsgálat után

A vizsgálat(ok) után Önnek nincs további teendője. Ha emlő ultrahang vizsgálat is történt, akkor az ahhoz a bőrére kent szagtalan zselét letörli, majd felöltözik.

Az orvos elkészíti a leletet, a felvételeket átadja Önnek DVD-n. Azok egy biztonságos tartós tárolóba is bekerülnek, ahonnan később is elérhetőek lesznek.

Azonnali mintavétel, ha szükséges

Ha emlőspecialistánk szükségesnek tart további sejt- vagy szövettani vizsgálatot, az ahhoz szükséges tűbiopsziás mintavételt azonnal, helyben el is végzi. Ehhez Önnek nem kell újabb időpontban, újabb helyszínre fáradnia, ami hazánkban ritkaság.

Ezekről a mintavételekről Emlő sejt- és szövetvizsgálatok oldalunkon olvashat.

Kinek, hogyan, mikor javasolt a Mammográfia?

Várandósság, gyermekágy

Várandósság vagy annak gyanúja esetén nem végzünk mammográfiát. Szoptatáskor a vizsgálat elvégzése nem javasolt, de orvosi javallatra, diagnosztikai céllal elvégezhető, például ha ultrahang vizsgálat eredményét szükséges igazolni, pontosítani.
Szoptatás idején csak a vizsgálat után 24 órával fakadt tej adható a gyermeknek. Ennek elteltéig érdemes lefejni a tejet, de felhasználni nem szabad!

Implantátumok

Az emlő-implantátumokat a mammográfiai vizsgálat nem károsítja, és azok nem zavarják a képalkotását sem. 
Fontos, hogy tájékoztassa az asszisztenst a vizsgálat előtt esetleges implantátumáról, hogy az annak megfelelő (pl. Eklund-) technikát alkalmazhassa az implantátum védelmére! 
Az implantátumokat érdemben nem vizsgáljuk. Azok állapotának felmérésére az MR vizsgálat alkalmas.

Milyen napra foglaljon időpontot?

Akár szűrő, akár diagnosztikai a vizsgálat, bármilyen napon végezhető, de – kényelmi szempontból – érdemes akkor, amikor kevésbé érzékenyek az emlők. Úgy célszerű időpontot foglalni, hogy a mammográfiai vizsgálat a „havi” ciklus első felében legyen, tehát a menstruáció első napjával kezdődő két hétre essen.

Ha Ön jódtartalmú intravénás kontrasztanyagot kap – pl. CT-vizsgálathoz –, ki kell várnia 24 órát a mammográfiás vizsgálatig.

Foglaljon időpontot!

Foglaljon online 0−24!

Egyeztessen telefonon nyitva tartási időben!

Kérdése van?

Telefonáljon nyitva tartási időben!
Recepciónkon mindenre választ kap.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. bármikor!
Tegye fel nyugodtan kérdéseit, vagy kérjen visszahívást!

Ismerje meg specialistánkat!

Dr. Monori Erika, radiológus főorvos, emlődiagnosztikai specialista

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.