A női egészségért!

Hüvelyi fertőzések

Szexuális úton terjedő fertőző betegségek, gomba diagnosztika

Speciális ambulanciát működtetünk a szexuális úton terjedő kórokozók, az urogenitális terület egyéb fertőző ágenseinek, valamint a gombás eredetű megbetegedések diagnosztizálására és gyógyítására. A G1 Intézetben teljes körű kivizsgálási és terápiás lehetőség nyílik e kórokozók okozta problémákkal jelentkező pácienseink számára. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a kórokozók kimutatásához speciális laboratóriumi háttérmunka szükséges. E mellett természetesen a minták szállítása is központi szerepet kap, hiszen, ha mindez nem megfelelő, akkor az módosíthatja a vizsgálati eredményeket.

A G1 Intézetben elsődleges szempont, hogy szakszerű mintavételt követően a leggyorsabb feldolgozás történjen meg, és ne kelljen a vizsgálati anyagot elszállítani az intézetből. STD laborunk kialakításakor törekedtünk arra is, hogy a társszakmák képviselői is jelen legyenek. Így a szülész-nőgyógyászok munkáját bőrgyógyász, mikrobiológus, gomba szakértő biológus, urológus is segítik, hogy pácienseinket a legmegfelelőbb tanáccsal tudjuk ellátni.

A hüvely ökológiája és a hüvelyi fertőzések

A szexuálisan érett nők több mint fele szenved a mindennapi életét rövidebb-hosszabb ideig keserítő, kellemetlen hüvelyi panaszoktól. A vezető tünetek az átmeneti vagy tartós folyás, az égő, viszkető hüvelyi érzés, a szexuális aktuskor érzett fájdalom, hüvelyi diszkomfort érzés. E panaszok mögött legtöbbször a hüvelyi ökológia valamilyen zavara áll.
Különösen komolyan kell vennünk ezeket a fiatalon – sok esetben tinédzserként – először orvoshoz fordulóknál. Az ő eseteikben az egész életükre kihathat a kezelés.
Azért, hogy eredményes kezelést tudjunk a betegeknek javasolni, a modern labordiagnosztika fegyvertárát is megfelelően kell alkalmaznunk. Intézetünkben mind a helyi, speciális laboratórium, mind a szakemberek közötti szoros kapcsolat adott a helyes diagnózis felállításához, ami a hatékony gyógyítás alapfeltétele.
Most pedig ismerjük meg kicsit a hüvely élővilágát, hogy felismerhessük a panaszokat, amikkel orvoshoz kell fordulnunk!

A normál hüvelyváladék

A normál hüvelyváladék megjelenése természetes jelenség, minden nő találkozott már vele. A pubertás elején jelentkezik, az első menstruáció megjelenése előtt kb. egy évvel, és azt is mutatja, hogy a kislány nemi érése elkezdődött.
Később a hüvelyváladék mennyisége és minősége a menstruációs ciklussal, a különböző hormonhatásokkal együtt változik.

Mi termeli a hüvelyváladékot?

Részben a méhnyak nyáktermelő sejtjei által kiválasztott váladék, részben a hüvely felszíni hámsejtjeinek lebomlása révén létrejövő, színtelen szagtalan váladék, mely gazdag glikogénben, fehérjékben, és nagy számban találhatók benne a hüvely normál flórájához tartozó hasznos baktériumok, a laktobacillusok, melyek összességében alkotják az úgynevezett Döderlein flórát. A laktobacillusok tejsavat termelnek, így alakítják ki a hüvely savas kémhatását, azaz a 3,6–4,2-es pH-t.
Ez a váladék biztosítja az első védelmi vonalat a hüvelybe kerülő, kórokozó baktériumokkal, gombákkal szemben. Mennyisége a ciklus különböző napjaiban más és más lehet, a ciklus közepén, a peteéréskor a legbőségesebb, a menstruációt megelőző napokban pedig sűrűbbé válhat.

A kóros folyás

Egészséges női hüvelyben a saját flórához tartozó, hasznos baktériumok jelenléte megakadályozza a kívülről bejutó baktériumok, gombák, egyéb paraziták, élősködők elszaporodását. Ha ez az egészséges egyensúly megbomlik, az a hüvelyben fokozott váladéktermelődéshez, kóros folyáshoz vezethet. Ilyen esetekben a váladék mind mennyiségileg, mind minőségileg megváltozik, viszkető, égő érzés, gyakori vizelési inger társulhat hozzá.
Ilyenkor mielőbbi szakorvosi segítségre van szükség, hogy a megfelelő kezelés gyors, szövődménymentes gyógyulást eredményezzen!

Fontos, hogy a természetes hüvelyváladékot el tudjuk különíteni a kóros állapottól. Ha kétség merül fel, mindig forduljunk orvoshoz, hogy biztonsággal el lehessen dönteni, miről is van szó!

A következő panaszok esetén ne késlekedjünk:

  • fehéres vagy sárgászöldes színű váladék;
  • égető, viszkető érzés;
  • kellemetlen szag;
  • heves alhasi fájdalmak;
  • láz!

Szexuális úton terjedő fertőző betegségek

A szex, a testi kapcsolat bizonyos esetekben veszélyeket is hordozhat magában. Pontosan ezért kell átgondoltan és megfontoltan élni, és bizonytalan eredetű, alkalmi kapcsolatoktól lehetőség szerint tartózkodni, vagy megtenni a megfelelő óvintézkedéseket saját biztonságunk érdekében.

Vannak olyan betegségek, melyeket a szexuálisan átadható betegségek csoportjába sorolunk. Ezek a betegségek szigorúan csak a nemi szervek, illetve vér, testváladékok érintkezésekor adódnak át.
Léteznek olyan kórképek is, melyek szintén okozhatnak nőgyógyászati, illetve urológiai panaszt, de nem szorosan ebbe a kategóriába tartoznak.
A kétféle csoportba sorolható betegségek otthoni elkülönítése a tünetek alapján nehéz és bizonytalan, ezt csak szakember tudja elvégezni. Természetesen a gyógyuláshoz vezető út is így határozható meg biztonsággal. Ezért kiemelten fontos, hogy bármilyen panasz fordul elő, amely a nemi szerveket, kismedencét, alhasat érinti, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, aki – megismerve a tüneteket –, megfelelően tudja kezelni a bajt!

Sokszor a legkellemetlenebb tünetek hátterében egészen könnyen gyógyítható ok áll, és néha enyhe tünetek takarhatnak súlyos problémát. Ezért sohasem szabad fél vállról kezelni a problémát, nem szabad barátnőtől, ismerőstől kapott gyógyszerekkel önhatalmúlag kezelést elkezdeni!

Tünetek

A nők gyakran éreznek hüvelyi viszkető, égő érzést. Ez gyakran társulhat bő hüvelyváladékozással, folyással. A folyás jelentkezhet önálló tünetként, fájdalom, kellemetlen érzés nélkül is. A váladékozás is sokféle lehet: vízszerű, átlátszó vagy fehéres, inkább túrós jellegű, néha sárgás, zöldes.
Ezekhez a tünetekhez társulhat alhasi, kismedencei fájdalom, lehetnek érzékenyek a petefészkek, a méh vagy a hólyag környéke.
A férfiak hímvesszőjén lehetnek apró piros pontok, lehet fehéres hámlás, előfordulhat a húgycsőből folyás, érezhetnek hímvessző-, here- vagy prosztatatáji fájdalmat.
Van olyan betegség is, amelynek nincsenek ilyen közvetlen tünetei, vagy csak a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek.

Betegségek

A hüvely gyulladásos tünetegyüttesével jelentkező nőknél, leggyakrabban candidiasist (azaz a hüvely gombás eredetű fertőzését), bakteriális vaginózist (azaz a hüvelyben lévő kórokozó baktériumok elszaporodása miatt kialakult gyulladást), trichomoniasist állapítunk meg, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a panaszok hátterében gyakran állhatnak egyéb szexuális úton terjedő betegségek, melyek nagyon veszélyesek lehetnek.
A kifejezetten nemi úton terjedő betegségek közé soroljuk: Gonorrhea, Chlamydia trachomatis, Syphilis, Herpes Vírus, Humán Papillóma Vírus, Hepatitis, HIV (AIDS)
Ugyancsak szexuális úton terjed az élősködő lapostetű, amely igen kellemetlen tüneteket okoz a szeméremszőrzetben elszaporodva.
A leggyakoribb STD betegségeket speciális mikrobiológiai szűrővizsgálatokkal lehet diagnosztizálni, majd ezt követően lehet a helyes terápiát beállítani. Ilyen esetekben elengedhetetlen a partner vizsgálata, pozitív eredmény esetén megfelelő kezelése.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.