HPV védőoltás

A HPV okozta betegségek ellen a leghatékonyabb védelmet a védőoltás biztosítja.
Egy felfedezés nyomán – amit később Nobel-díjjal jutalmaztak – fejlesztettek ki vakcinákat. Az eredmény: a 2000-es évek közepén megelőzhetővé vált több rákbetegség, amely még napjainkban is sok áldozatot szed. Ezek mellet az egyik vakcinával védelmet szerezhetünk a „csupán” kínos ám a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, a nemi szervi szemölcsök ellen is.

Az oltásra előjegyzés szükséges!

e-mail

E-mailes időpont egyeztetés, információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Adja meg telefonszámát! Felhívjuk, amint lehetséges.

Telefon

Telefonos bejelentkezés, információ: Hívja a (06-1) 437-0297 telefonszámot nyitva tartási időnkben!

A HPV-ről

A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírus rövidítése, melynek eddig több mint 130 ismert típusát azonosították. A kórokozó család jó. és rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelős, a méhnyakrák mellett számos további rákos megbetegedés kórokozója lehet.

Bár a több mint 100 féle HPV típus ismert, a daganatos megbetegedések nagy részéért a HPV 16-os és 18-as típusai felelősek, míg a szövettanilag ugyan jóindulatú, de nagyon kellemetlen – és sokkal többeket kínzó – nemi szervi szemölcsöket a 6-os és 11-es típusok okozzák.

A HPV fertőzés nagyon sok embert érint: becslések szerint a HPV okozta megbetegedések veszélye az emberek 10%-át fenyegeti élete során, és a nők 80%-a 50 éves korára átesik a fertőzésen. A fertőzés leküzdése után azonban nem alakul ki természetes tartós védettség egy következő fertőzéssel szemben.

Milyen védőoltások léteznek?

Két-komponensű védőoltás: csak két törzs (HPV 16 és 18) ellen hatásos, vagyis a méhnyakrákkal, valamint  a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben nyújt védelmet. Az elvégzett klinikai vizsgálatok ugyanakkor nem rendelkeztek olyan statisztikai erővel, hogy a szeméremtesti és a hüvelyrák esetében is bizonyítsák a védőoltás betegségmegelőző hatását.
Ezt a típust csak lányok és nők számára törzskönyvezték.

Négy-komponensű védőoltás (megszűnt): teljesebb körű védelmet nyújt, hiszen a négy leggyakrabban betegséget okozó HPV-típus ellen (a 16, 18-on felül a 6, 11 is) véd, tehát a méhnyakrák, szeméremtesti és hüvelyrák, valamint nemi szervi szemölcsök ellen is hatásos. Emellett a nőket és férfiakat egyaránt veszélyeztető végbélnyílás rák ellen is nagy arányban véd.
A lányok és nők mellett a fiúknak, férfiaknak is adható és ajánlott 9 éves kortól.
A négykomponensű vakcina 2018 őszétől nem kapható – a gyártó bejelentése szerint –, a 2016-ban bevezetett kilenc-komponensű váltotta fel.

Kilenc-komponensű védőoltás: a négy-komponensű vakcina bővített változata. A 4 HPV-típus mellett további 5 ellen alakít ki védelmet, jelentősen növelve a vakcina eredményességét a rosszindulatú daganatok megelőzésében.

Mennyire hatásosak a védőoltások?

A Magyarországon forgalomban lévő két HPV vakcinával megelőzhető méhnyakrákos esetek aránya - 100.000 beoltott nőre számítva - közel azonos: 90% fölötti. A szeméremtesti és hüvelyrák esetében más a helyzet: a klinikai vizsgálatok során a négykomponensű vakcina esetében igazolódott szignifikáns, azaz ok-okozati összefüggés a védőoltás és a betegség megelőzése között. A nemi szervi szemölcsök megelőzésére pedig csak ez alkalmas: 99%-os védelmet nyújt a szövettanilag ugyan jóindulatú, de nagyon komoly kellemetlenségekkel járó, pszichikailag is megterhelő betegség ellen.

Kiknek ajánlott beadni?

A legnagyobb védő hatása a szexuális élet megkezdése előtt (9-15 éves korban) beadott oltásnak van, mert így a HPV-vel való első „találkozás" már védett állapotban történik.
Ezért a kislányokat és kisfiúkat a legjobb ilyenkor beoltatni. 
Fiúknak elsősorban azért ajánlott, hogy ne váljanak a vírusok közvetítőjévé. (A férfiak kevésbé veszélyeztetettek: közöttük ritkább a HPV-okozta daganatos megbetegedések száma.)

Fiatal felnőtt korban (16-26) is célszerű kérni a védőoltást, hiszen ez a szexuálisan legaktívabb életszakasz, a fertőződés fokozott veszélyével.
Ekkor a legnagyobb a valószínűsége a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, a nemi szervi szemölcsök kialakulásának. 

A védőoltás adható később is (26-45 év között) akár azoknak is, akik már átestek valamilyen HPV által okozott betegségen.
Érdemes tudni, hogy egy korábbi fertőzés alkalmával nem alakul ki megfelelő védettség egy későbbi fertőzés leküzdésére!

Az oltás menete

A teljes védettség kialakulásához három injekciót kell beadni hat hónap alatt. A legjobb hatás érdekében, az első oltás beadását követően 2 hónap, majd további 4 hónap múlva kell ismételni az oltást, de egy éven belül mindenképpen.

Gyermekkorban mindkét forgalomban lévő vakcina két oltásos sémában is hatékony: a kétkomponensű vakcina 9–14 éves korú lányoknak, a négykomponensű védőoltás pedig 9–13 éves lányoknak és fiúknak ajánlott ebben az adagolásban.

 

Nőgyógyászati szűrővizsgálat

Fontos a szűrővizsgálat is!

Ahogy a legtöbb betegségre, úgy a HPV-okozta rákmegelőző állapotokra és a már kialakult rákokra is jellemző, hogy minél korábbi stádiumában ismerik fel, annál nagyobb biztonsággal tudják meggyógyítani, elkerülni a legrosszabbat.
Felnőtt nőknek ezért évente egy alkalommal mindenképpen érdemes elvégeztetni a nőgyógyászati rákszűrést, mert így idejében felismerhetők a kóros állapotok.
A vizsgálat a többi „női” rákbetegség szűrésére is kiterjed.

G1 Labor

HPV diagnosztika

Amennyiben HPV fertőzöttség gyanúja merül fel (pl. panasz kivizsgálásakor), a szakorvos elrendelheti a fertőzöttség diagnosztikai laborvizsgálatát vagy a jelenlévő vírustörzsek meghatározását.
Panaszával forduljon a G1 Intézet szakorvosaihoz! A laborvizsgálatok legtöbbjét helyi laborunkban – így a legnagyobb biztonságban – végezzük el.

HPV Centrum

Kérdése van?

Orvosi tanácsadás a G1 Intézetben
Jelentkezzen be HPV konzultációra! Felkészült szakorvosainktól részletes tájékoztatást, útmutatást kaphat a humán papillómavírusról, az általa okozott betegségekről, ezek hatékony megelőzéséről.

Részletek a HPV-ről és megelőzéséről
A témáról a www.hpvdoktor.hu címen bővebb információt kaphat.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.