A női egészségért!

Gyermekágy

Várandós pácienseink gondozása során gyakran látjuk, hogy a kismamák leginkább a szüléstől tartanak, ez tölti el Őket a legnagyobb aggodalommal. Sokszor halljuk: „Csak a szülésen legyek túl!” És amikor eljön a nagy pillanat, a csoda kapujában valóra válik a nagy álom, és a baba megszületésekor minden küzdelem, fájdalom és nehéz pillanat értelmet nyer.
A nagy boldogság rózsaszín felhője azonban hamar szétfoszlik, amikor kiderül, hogy a pici jövevény leginkább édesanyjára és persze édesapjára van utalva. Három-négy nap kórházi tartózkodás után az újdonsült mamák otthon hamar szembesülnek a mindennapok kihívásaival.

Szülés utáni tanácsadó ambulanciánkon szeretnénk az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdésekre választ, problémákra segítséget és gyors, hatékony megoldást nyújtani.

Szoptatási szaktanácsadás

Nagyon zavaró lehet a szoptatás során, ha a kismama annyiféle tanácsot kap, ahány ismerőst, szakembert megkérdez a témáról.
Ezért érdemes laktációs szaktanácsadó IBCLC segítségét igénybe venni!
A G1 Intézet szakembere nemzetközi vizsgát tett. Tudományosan megalapozott, egységes szemléletmód alapján közelít a szoptatás során felmerülő problémákhoz.
Holisztikus gyakorlatot folytat, amelynek lényege, hogy az anya, a csecsemő, a család közös érdekeit helyezi előtérbe, és korrekt információk átadásával segíti a szoptatást, az anya egyéni útjának és megoldásainak megtalálását.

Az emlők szülés utáni ellátása

Egy korai gyermekágyas kismama legnehezebb és legfelelősségteljesebb feladata kisbabáját táplálni. Szerencsés esetben a szoptatás csak örömteli pillanatokkal jár. Néhány esetben azonban biztosan segítségre van szükség. Lehet, hogy egy-két jó tanács és praktika megelőzi a nagyobb gond kialakulását.
Az emlő becsomósodása – főként, ha kisebb bőrpírral, fájdalommal, esetleg lázzal is együtt jár – szakszerű segítség nélkül sajnos hamar gyulladáshoz vezethet. A megoldás a mellek alapos kifejése, melyhez lehet, hogy egy szakavatott szülésznő, szoptatási tanácsadó segítsége szükséges, de lehet, hogy az ambulanciánkon rendelkezésre álló, nagyteljesítményű mellszívó készülék használata oldja meg a problémát. És sajnos néha az orvosi közbenjárás, antibiotikumok alkalmazása óvja meg a szoptatós kismamát az emlőtályog kialakulásától. Ambulanciánk minden szoptatással kapcsolatosan felmerülő kérdésre a megfelelő megoldást kínálja, legfontosabb szempontnak tartva az anyatejjel történő minél hosszabb táplálását.

Szülés utáni fogamzásgátlási tanácsadás

Fogamzásgátlás a gyermekáldás után

A baba megszületésével új fejezet kezdődik életünkben. Megtelik a lakás élettel, babaillat tölti be a szoba levegőjét, néhány óránként hangos cuppogás jelzi a kis csöppség éhségének csillapodását. Éjszakánként gyakran ébredünk babasírásra és az első 6 hét alatt kb. 250-300-szor tesszük tisztába a picit.
Ebben az időszakban tehát 24 órás programot ad az újdonsült édesanyának, aki alig várja már a szülés utáni kontroll vizsgálatot. Ekkor megbizonyosodunk az anatómiai viszonyok épségéről, a méh kellő összehúzódásáról, illetve a gátseb, vagy császármetszés esetén a hasfal gyógyulásáról.
A kontrollvizsgálat alkalmával feloldjuk a tilalmakat, így többek között újra „engedélyezett” a szexuális együttlét is. Az újdonsült papa és mama közös izgalommal várják az alkalmat, szülés után milyen lesz az első szerelmes éjszaka. A teherbe esés azonban egy ideig még nem javasolt.
Mind a szoptatás, mind a mama szervezetének változásai miatt más megvilágításba kerül a fogamzásgátlás témaköre: ekkor a „szülés utáni fogamzásgátlást” kell megoldanunk, orvosunkkal megbeszélnünk.

Szülés utáni szexuális problémák megoldása

A szülés utáni korai gyermekágyas időszak hamar eltelik. A hathetes kontroll alkalmával a korábbi szexuális életre vonatkozó megszorító javaslatokat feloldjuk. Ilyenkor persze minden párban van némi aggodalom, hogy a szülés milyen változásokat eredményez. Szerencsére a tényleges gond kevés, azonban a valós problémákra (hüvelyszárazság, érzékeny gát) mindenképpen érdemes szakszerű segítséget kérni.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.