A női egészségért!

Férfi termékenységi vizsgálatok

A szaporodás minden élőlény legtermészetesebb dolga. Nekünk embereknek is az. Az utódlásban feladatokat ellátó szervek, valamint a petesejtek és a spermiumok részéről azonban szakmai kérdés.
Cikkünk azoknak szól, vizsgálatainkat mindazoknak ajánljuk, akik

  • készülnek összekötni életüket párjukkal; vagy
  • a családtervezés-felkészülés boldog idejét élik; vagy
  • már több mint egy éve a nászágyon hálnak, de a várva-várt várandósság várat magára.

Amikor nem megy olyan flottul, mint a méhecskéknek – bizony van ilyen –, a legtöbben a női szervezetben keresik a hibát, pedig kettőn áll a vásár…

Hölgyem! Hívja csak ide párját!

Lehet elég korán kezdeni!

Az utódlás az embernek errefelé napjainkban – ne szépítsük – nehezebben megy. Emberpárok egyre gyakrabban, egyre később szembesülnek ezzel. Ugyanis fogamzó-képességünk gyengül. Nőké és férfiaké egyaránt. Életkorunk növekedésével is és a rengeteg káros hatásra is, ami bennünket ér, szerveink működését rontva.

A gyermekvállalás korunkban egyre későbbre tolódik. Ennek számos hátrányos hatása van. Itt azt kell megemlítenünk, hogy mindazoknak, akik szervezetébe homokszem szorul (legyen nő vagy férfi), nem lesz már idejük élni az orvostudomány segítségével, amikor kiderül, hogy baj van.

Másik jelenség, hogy sok párkapcsolat szakad meg, amikor a férfi „meddősége” kiderül. Ezt meg lehet előzni azzal, hogy akkor vizsgáltatja meg magát a férfi (még jobb esetben a pár), amikor még nem kényszeríti őket gyors (ki)lépésre előrehaladt koruk. Ilyenkor egyébként a pár türelme, összetartása is nagyobb, és idő is van „javítani”, ha szükséges.

Érdemes minél korábban kikérdezni szervezetünket, hogy képes-e a terveinket beváltani.

Káros hatások

Tudjuk, hogy a robbanásszerű fejlődéssel a XX. században jelentős változások indultak meg környezetünkben, életvitelünkben és ezzel szervezetünkben is.
Beszélhetnénk itt a férfinadrág zsebébe tett mobiltelefonról, a szűk nadrágról, a laptop-melegítette herékről, a helytelen táplálkozásról, a hormonokkal szennyezett ivóvízről… A tengernyi káros hatás felsorolásába itt bele sem fogunk.

E közben az orvostudomány…

Az orvostudomány versenyt fut a rohamos változással. Módszereket, eszközöket talál fel, amikkel felismerhetők a kialakult hibák, a zavarok okozói. Gyógyszereket, eljárásokat fejleszt ki, amikkel az – egyre jobban megismert – szervezetünket helyes működésre képes bírni. Ezeknek köszönhetően a szervezetünkben okozott eltérések már jobban körülhatárolhatóak, és a megoldások is gyakran egészen egyszerűek.

A NŐ ÖNÁLLÓ VIZSGÁLATAI

Az ú.n. reprodukcióban részt vevő szisztéma a női szervezetben legalább olyan bonyolult, mint a női lélek – ami ráadásul maga is része a rendszernek. A G1 Intézet ezért komlex nőgyógyászati kivizsgálási protokollokat dolgozott ki:

Ezek az eljárások tartalmaznak olyan egyszerű vizsgálatokat is, amikkel elébe lehet menni a csalódásnak, ezért érdemes a gyermekvállalás előtt, termékenységi vizsgálatként elvégezni.

Vizsgálatok, amikhez férfi kell

Egy pár meddőségének és a többszöri vetélésnek is lehet oka olyan „homokszem”, amit a férfi szervezetében találunk meg.
Az is előfordul, hogy a nő szervezete nem engedi be a férfi „anyagot”. Például túlzásba viheti a spermiumok természetes szelekcióját (az akadálypálya áthatolhatatlanra sikerül – megsemmisíti „őket” az utolsó szálig). Van úgy, hogy „megorrol” az adott férfiúi anyagra – túlzott immunválaszt ad a spermiumok megjelenésére: elriasztja mindet a feladattól.

Tehát a spermiumokat vizsgálhatjuk önállóan, de érdemes „éles bevetés szimulációját” is elvégezni.
Éppen ezért, a férfit párhuzamosan érdemes vizsgálni a nővel. Ennek során kiderül, hogy a petesejtre zászlaját kitűzni milyen sereget küld a férfi (szervezete), és nem vet-e be a nő(i szisztéma) túlzó harci eszközöket.

Spermatogram – A seregszemle

A vizsgálatra meghívjuk a – reprodukcióhoz elengedhetetlen – spermiumokat. (A „gyártással” és a szállítással a férfiút bízzuk meg.) A „különítményt” makroszkópos, mikroszkópos és laboratóriumi vizsgálatnak vetjük alá. Ezek során egyrészt vizsgáljuk az ondóváladék spermiumszámát, a spermiumok mozgékonyságát, minőségét. Bakteriológiai tenyésztések során pedig ellenőrizzük, hogy nem áll-e fenn fertőzés, mely befolyásolhatja a megtermékenyítő-képességet.

PCT – A felderítés

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a spermiumok biológiai funkciója nagymértékben leromlik hüvelybe kerülve (in vivo), annak ellenére, hogy laboratóriumi körülmények között végzett (in vitro) vizsgálatok ezt nem támasztják alá. Ennek oka a hüvelyváladék spermiumokra gyakorolt túlzott szelekciós hatása, vagy túlzott immunválasz a női szervezet részéről a (számára) „testidegen” spermiumok irányába. Ennek megismerésére szükséges lehet PC teszt elvégzésére. (A PCT a Post Coitalis Test rövidítése, ami „közvetlen szeretkezés utáni” vizsgálatot jelent. Az eljárás azonban nem olyan akciódús mint a neve sejteti: mindkét szervezetből csupán ‚nyugalmi” mintát veszünk.)

Először is, a teszt elvégzéséhez olyan spermium-állományt „vezénylünk”, amelyet alávetettünk a spermatogram-vizsgálatnak.
Majd mikroszkópban vizsgáljuk, hogy a spermiumok hogyan viselkednek a méhnyak nyálkahártyájáról vett mintával. A „kis katonák” szinte mindig, élénken vetik magukat a női anyagra, azonban néha azt látni a lencséken át, mintha hátra-arc parancsot kaptak volna, de legalább is egyhelyben toporognak. Ebben az esetben megtudtuk, hogy a női szervezet ellenségként fogadta a spermiumokat, így ehhez igazítjuk a terápiát. A – legtöbb esetben – tovább menetelő sereg pedig jót jelent: a női szervezet békét int, kész az áhított szövetségre.

Érdemes

Látható, hogy a férfi termékenységi alapvizsgálata igen egyszerű. A nő meddőségi kivizsgálásának természetesen alapvető része, de a tudatos családtervezésben is ott a helye: érdemes előre elvégezni.

A G1 Intézetben olyan specialisták foglalkoznak a témával, akik a Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központban évtizedes tapasztalatot szereztek a reprodukciós eljárásokban. Számukra (is) a legnagyobb örömöt a megszületett baba hozza el. Büszkék vagyunk odaadó szakmai munkájukra és sikereikre, amit az évek során rengeteg pár hálája jelzett már felénk.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.