A női egészségért!

Petevezető átjárhatósági vizsgálat (HYCOSY)

A gyermekvállalás előtt álló nők egy-egy orvosi vizit kapcsán gyakran teszik fel a kérdést: Doktor Úr! Ugye nekem lehet gyermekem?
A babát régen várók kérdése máshogy hangzik: miért nem foganok meg?

Az orvos persze már az első alkalommal szeretne megnyugtató vagy biztató választ adni páciensének. A biztonságos és szakmailag korrekt válaszhoz azonban egymásra épülő labor-, ultrahang és más vizsgálatok, konzultációk szükségesek.

A sorozat fontos elemei a kismedencei szervek vizsgálatai, melyek célja megállapítani, hogy a méh egészséges-e, valamint a petevezetők átjárhatóak-e.

A petevezetők

A természetes fogamzás szempontjából a méh – mint a várandós állapot színtere – mellett kiemelkedő jelentősége van a petevezetőknek. A nők e szerve biztosítja a kapcsolatot a méh ürege és a hasűr között, ugyanis a megrepedő tüszőből kiszabaduló petesejt a méhbe csak ezen az úton vándorolhat el természetes módon.

A petevezetők vizsgálatának célja az ismert problémák kizárása illetve felderítése. Lehetséges, hogy a petevezetők egyike, vagy mindkettő összetapad vagy üregét korábbi gyulladásos izzadmány, valamilyen nehezen átjárható kocsonyás anyag zárj el. Ilyen esetben megfelelő beavatkozással vagy műtéti eljárással a probléma megoldható. Előfordulhat olyan helyzet is, amikor a petevezetők teljesen elzáródnak vagy olyan károsodást szenvednek, melynek nincs műtétes megoldása. (Az elzáródás vagy letapadás korábbi gyulladások, lázas állapottal együtt járó kismedencei fertőzések következtében alakulhatnak ki.) Ilyenkor a terhesség kialakulása mesterséges körülmények között, lombikbébi (IVF) kezeléssel jöhet létre.

Petevezető átjárhatósági vizsgálat

Az áldott állapot kialakulását segítő kezelések megkezdésének alapja, hogy eldöntsük, érdemes-e páciensünket különböző hormonális kezeléseknek és eljárásoknak kitenni. Ennek alapja, hogy meghatározzuk a petevezetők átjárhatóságát.

A vizsgálat hasznossága

A petevezetők megfelelő kontrasztanyaggal történő „átmosása” során képet kapunk a méh üregének szerkezetéről és a petevezetők állapotáról is. Ha a vizsgálat talál is eltérést, az ritkán jelent végleges elzáródást. Gyakran a petevezetők fala csupán összetapad, esetlegesen kocsonyás anyag zárja el a járatot. Az átjárhatósági vizsgálat jótékony hatása többek között az lehet, hogy az enyhébb fokú letapadásokat oldja, a gyulladásos izzadmányokat pedig kimossa a petevezetőkből.

Eljárások

Erre három módszer is a rendelkezésünkre áll: a HYCOSY vizsgálat, a HSG vizsgálat és a laparoszkópos műtét során elvégezhető KROMOPERTUBÁCIÓ.

  • A HYCOSY a legkíméletesebb és legrövidebb idő alatt kivitelezhető eljárás. Elvégzéséhez ultrahang berendezés és megfelelő kontrasztanyag szükséges, melyek láthatóvá teszik a méhüreget és a petevezetőket is. A vizsgálatot leginkább magánintézmények végzik, mivel a kórházak számára a speciális kontrasztanyag – relatíve magas ára miatt – nehezen hozzáférhető. A páciens szervezetét a három eljárás közül a legkevésbé a HYCOSY terheli.
  • A HSG a legelterjedtebb beavatkozás, ami kórházi keretek között az OEP finanszírozás terhére elvégezhető. A szervezetet terhelő röntgen (RTG) képalkotó eljárást alkalmaz, ezért legtöbbször kórházi körülményeket igényel. A vizsgálat során altatást vagy helyi érzéstelenítést nem szoktak végezni, bár fémeszközt szükséges rögzíteni a méhszájba. Néha kellemetlen tünetekkel járhat együtt.
  • A laparoszkópos KROMOPERTUBÁCIÓ önálló elvégzését nem szoktuk javasolni, sokkal inkább teljes körű diagnosztikus műtét kiegészítéseként.

Melyiket válasszam?

A kérdés leginkább a HSG és a HYCOSY vizsgálat kapcsán merül fel. Diagnosztikai szempontból a HYCOSY vizsgálat eredménye mindenképpen megnyugtatóbb, mivel a röntgen-eljárással előfordulhat, hogy a méhűrben bizonyos elváltozások nem ismerhetők fel, páldául endometrium polip vagy myomagöb.
Mindemellett a HYCOSY nem okoz röntgen-sugár terhelést, lényegesen rövidebb időt vesz igénybe, és nem igényel kórházi bennfekvést sem. Így a vizsgálat költség oldalától eltekintve mindenképpen a HYCOSY az ajánlott módszer a petevezetők átjárhatóságának tisztázására.

A G1 Intézetben a HYCOSY eljárást alkalmazzuk.

Összefoglalva:

HSG vizsgálat:
(hysterosalpingographia)
a méhüreg és a petevezetők vizsgálata röntgen kontrasztanyaggal – a képalkotó eljárás RTG vizsgálat.

HYCOSY vizsgálat:
(hystero-contrast-sonographia)
a méhüreg és a petevezetők vizsgálata ultrahang kontrasztanyaggal – a képalkotó eljárás UH vizsgálat.

KROMOPERTUBÁCIÓ:
laparoszkópos műtéti beavatkozás során, a petevezetők ellenőrzése szövetbarát (metilén kék) festékanyaggal.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.