Családtervezés

Intézetünkben úgy tartjuk, hogy a gyermekáldásra már annak tervezése előtt kell gondolnunk. Nem csak azért, mert amíg nem szeretnénk, fogamzásgátlással védekeznünk kell ellene, hanem azért is, mert szervezetünket, lelkünket tudatosan (is) fel kell készítenünk életünk talán legnagyobb feladatára. A tervezéstől aztán fokozottan kell ismereteinket, képességeinket bővítenünk. Ha pedig a gyermek esetleg nem „jön”, hozzáértő orvosi segítségért kell fordulnunk mihamarabb.

Intézetünk ezért felvállalja, hogy a fogamzásgátlástól a gyermekágyig végigkísérje a párokat ezen a csodálatos, de néha rögös úton. Családtervezési programunkban az egyénre szabott fogamzás-gátlástól a felkészítésen át a meddőségi problémák és többször sikertelen terhességek komplex kivizsgálásáig és kezeléséig teljes megoldást nyújtunk a hozzánk fordulóknak.

Habituális vetélés immunológiai vizsgálatai

ico-80-sikertelenterhessegA visszatérő, spontán vetélés (habituális vetélés – HABAB) esetében a nem immunológiai okok kizárása után kivizsgáljuk az immunológiai okokat, amelyek „immunológiai abortusz”-hoz vezethetnek. Az immunológiai vetélés vizsgálat sorának elvégzése és együttes kiértékelése segít maghatározni az immunológiai vetélés típusát és a kezelés módját. Ezek lehetnek autoimmun jelenségek (autoantitestek), alloimmun faktorok (NK sejtek, citotoxikus T sejtek, valamint embriotoxikus anyagok).

Az immunológiai vizsgálatok csak együttesen értékelhetőek, irányt mutatnak arra vonatkozóan, hogy milyen típusú immunológiai vetélés állhat fenn, indokolt-e IVIG vagy thrombocyta szuszpenzióval történő kezelés, esetleg az apai lyphocytákkal történő immunizálás.

Meddőségi immunológia

A meddőség oka olykor immunológiai eredetű. Ennek diagnosztikai vizsgálataira és infúziós kezeléseire felkészült a G1 Intézet.

Férfi termékenységi vizsgálatok

A szaporodás minden élőlény legtermészetesebb dolga. Nekünk embereknek is az. Az utódlásban feladatokat ellátó szervek, valamint a petesejtek és a spermiumok részéről azonban szakmai kérdés.
Cikkünk azoknak szól, vizsgálatainkat mindazoknak ajánljuk, akik

  • készülnek összekötni életüket párjukkal; vagy
  • a családtervezés-felkészülés boldog idejét élik; vagy
  • már több mint egy éve a nászágyon hálnak, de a várva-várt várandósság várat magára.

Amikor nem megy olyan flottul, mint a méhecskéknek – bizony van ilyen –, a legtöbben a női szervezetben keresik a hibát, pedig kettőn áll a vásár…

Hölgyem! Hívja csak ide párját!

Kromoszóma-hibák vizsgálata – Kariotipizálás

A meddőségi kivizsgálások és az ismétlődő (ú.n. habituális) vetélések okainak vizsgálatakor fontos eszköz a kariotipizálás, ugyanis a gyenge nemzőképesség vagy a vetélések valamelyik (bármelyik) szülő – akár addig fel nem ismert – genetikai hibájából is eredhetnek. Például az ivari kromoszómák számbeli eltéréseire gyakran semmilyen külső eltérés nem utal, azonban számos esetben meddőségi problémákat okozhatnak.

Ez a vizsgálat a szülők sejtjeiben lévő kromoszómák mennyiségét és alapvető felépítését vizsgálja. Felderíti a nagyobb kromoszóma töréseket, törött darabok áthelyeződéseit is.

A tüszőérés vizsgálata – Folliculometria

A megfoganás egyik „főszereplője”, a petesejt ciklusát tudjuk követni az ultrahanggal végzett folliculometria vizsgálattal. Általában több, egymást néhány nappal követő alkalommal figyeljük a tüsző(k) érési folyamatát, majd pontosan meghatározzuk, hogy mikorra várható a legfogékonyabb nap, azaz a tüszőrepedés (ovuláció) időpontja.

Meddőség esetén a megkezdett kezelések nyomon követése során van kiemelt jelentősége e vizsgálatsorozatnak, valamint szükséges esetben az inszeminációk legalkalmasabb időpontjának meghatározásában.

Az egészséges, ám tudatos családtervezők számára a gyertyafényes együttlét optimális idejét tujuk pontosan kijelölni.
Ezért – szerencsére – ma már egyre többen választják ezt a vizsgálatot.

Meddőségi laborvizsgálatok

Az egyedi laborvizsgálatok nélkülözhetetlenek és fontosak a meddőség, sikertelen terhesség okának keresésében. A G1 Intézet – saját laboratóriuma és speciális női profilja révén – gyorsan és felkészülten végzi mindezeket, egy helyen. Az otthonos, családias légkör pedig biztosítja a kényelmet és nyugalmat egyaránt.

Meddőség, sikertelen terhesség pszichés okainak vizsgálata, megoldása

Előfordul, hogy a gyermekáldás sokat várat magára. A fogamzás különösen összetett folyamat, a test és a lélek harmóniája rendkívül fontos. Kutatások szerint a meddőséggel küzdő párok 25-70%-ánál lelki eredetű probléma állhat a háttérben. Gyakran úgy tűnik, hogy már mindent megtettek gyermekük megérkezése érdekében. Arra talán még nem gondolt, hogy az orvosi segítség kiegészítéseként saját belső energiáinak mozgósításával segítheti a folyamatot az amúgy is feszültségekkel teli várakozás időszakában.

A G1 Intézetben erre is gondolunk, pszichológiai tanácsadással segítjük a meddőségi problémák megoldását, a lelki jelenségek megértését, a párkapcsolati feszültségek, a stressz és a szorongás leküzdését.

A meddőség legtöbbször kezelhető

A meddőnek hitt párok igen nagy számánál elkerülhető lenne a lombikbébi program. Ugyanis legtöbbször olyan okok akadályozzák a baba eljövetelét, amik jó eséllyel megszüntethetőek. A G1 Intézetben megkeressük a legoptimálisabb kezelést.

Gyermekvállalás előtti felkészítés, kivizsgálás

A G1 Intézet komplex programot dolgozott ki a gyermeket vállaló párok előzetes kivizsgálására. Mai rohanó világunkban fontos, hogy a fiatal párok úgy kezdjenek a családtervezésbe, hogy ismerjék meg egészségi állapotukat, valamint testileg és lelkileg is készüljenek fel életük e meghatározó szakaszára. Ezért célszerű egy alapos kivizsgálás után megfelelő életmódbeli és táplálkozási változtatások kialakítása. Helyes felkészülés után nem éri váratlanul a szervezetet a várandós állapot megterhelő hatása, és magzatunk egészséges fejlődését is szakszerűen tudjuk segíteni.

Pszichés felkészülés a gyermekvállalásra

Amikor egy emberpár belefog a családalapításba, a párkapcsolatban egy új életciklus kezdődik, új működésmódok alakulnak ki. A gyermekvállalás az egyik legnagyobb változást hozza az ember életében, a pszichológus ezt az időszakot „normatív krízisnek” tekinti. A családi kapcsolatrendszerek át-, a szülői szerepek kialakulnak. Jobb azonban, ha ezekre a felkészülést már a várandósság tervezésekor elkezdjük.

Érdemes hát a G1 Intézet pszichológusát felkeresni. A gyermek okozta örömök mellett jelentősen megváltozik az életmód, megnő a felelősség. A szakember segít rájönni, hogy mire is kell felkészülni, és a pár figyelmét a saját ösvényei, útjai felé tudja fordítani, ezzel segít megalapozni egy kiegyensúlyozott, boldog család megszületését.

Meddőségi vizsgálat áttekintő

Ha nem jön a baba ... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes

ico-80-reprodukcioA családtervezés nagy döntés az életben, és szerencsés, ha a baba megszületése igazodik egy fiatal pár terveihez. Sajnos korunk jelensége, hogy a terhesség sok esetben bizony hosszú idő elteltével alakul ki. A várakozás feszültséggel teli időszak, és néhány hónap „sikertelenség” lelkileg is megnehezíti a babára várakozó pár életét. Ebben az időszakban gyakran hamar felmerül a kérdés: „Lehet-e nekünk kisbabánk?” A hölgyek érdeklődése ez iránt néha persze nem csak a tervezés időszakában merül fel, hanem sokszor felteszik ezt a kérdés pl. egy szokásos nőgyógyászati vizsgálat alkalmával is, gyakran akkor is, amikor a babavárás még csak távoli terv.

Vajon lehet-e egyértelmű választ adni erre a kérdésre? Milyen vizsgálatok szükségesek a helyzet feltérképezéséhez? Mennyi időt vesz igénybe a kivizsgálás?

Sikertelen terhességek

…azaz, amit az ismétlődő vetélésről, az okokról, a kivizsgálásról és a kezelés új lehetőségeiről érdemes megismerni

ico-80-sikertelenterhessegA babavárás egy nő életének talán legboldogabb és leggondtalanabb időszaka. Vannak azonban helyzetek, amikor erre a csodálatos érzésre árnyék vetül. Sajnos napjainkban Magyarországon 9000-14000 várandós vetél el évente, ami a felismert terhességek 10-15%-át jelenti. A probléma tehát még népegészségügyi szempontból is jelentős, nem is beszélve arról a hatalmas lelki teherről, melyet a nők, a párok, a családok viselnek egy-egy ilyen szomorú élethelyzetben.
Aki egyszer megpróbálta, biztosan megpróbálja mégegyszer. Bizonyos azonban, hogy egy sikertelen terhesség után az első 12 hét – a legkritikusabb időszak – aggodalommal és szorongással telik, még akkor is, ha az ember maximális támogatást kap kedvesétől, családjától vagy orvosától.
Vajon mennyire kell izgulni? Kell-e tartani az eset megismétlődésétől? Lehet-e tenni bármit is, ha már elvesztettünk egy parányi embriót?
A válasz összetett, de mindenki megnyugtatására előre bocsátom, hogy a XXI. század orvostudománya számtalan új ismeretet, vizsgálati lehetőséget hoz elérhető közelségbe a bajba jutottak számára. Az eredményekből pedig a témában járatos szakemberek megfelelő kezelési tervet tudnak összeállítani a siker elérése érdekében.

Petevezető átjárhatósági vizsgálat (HYCOSY)

A gyermekvállalás előtt álló nők egy-egy orvosi vizit kapcsán gyakran teszik fel a kérdést: Doktor Úr! Ugye nekem lehet gyermekem?
A babát régen várók kérdése máshogy hangzik: miért nem foganok meg?

Az orvos persze már az első alkalommal szeretne megnyugtató vagy biztató választ adni páciensének. A biztonságos és szakmailag korrekt válaszhoz azonban egymásra épülő labor-, ultrahang és más vizsgálatok, konzultációk szükségesek.

A sorozat fontos elemei a kismedencei szervek vizsgálatai, melyek célja megállapítani, hogy a méh egészséges-e, valamint a petevezetők átjárhatóak-e.

Inszemináció

Napjainkban a hosszabb ideje gyermekre váró pároknak részletes reprodukciós kivizsgálást és különböző asszisztált reprodukciós eljárást tudunk javasolni. Ennek egyik gyakori és sikerre vezető módszere az inszemináció.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.