Szülés utáni fogamzásgátlási tanácsadás

Fogamzásgátlás a gyermekáldás után

A baba megszületésével új fejezet kezdődik életünkben. Megtelik a lakás élettel, babaillat tölti be a szoba levegőjét, néhány óránként hangos cuppogás jelzi a kis csöppség éhségének csillapodását. Éjszakánként gyakran ébredünk babasírásra és az első 6 hét alatt kb. 250-300-szor tesszük tisztába a picit.
Ebben az időszakban tehát 24 órás programot ad az újdonsült édesanyának, aki alig várja már a szülés utáni kontroll vizsgálatot. Ekkor megbizonyosodunk az anatómiai viszonyok épségéről, a méh kellő összehúzódásáról, illetve a gátseb, vagy császármetszés esetén a hasfal gyógyulásáról.
A kontrollvizsgálat alkalmával feloldjuk a tilalmakat, így többek között újra „engedélyezett” a szexuális együttlét is. Az újdonsült papa és mama közös izgalommal várják az alkalmat, szülés után milyen lesz az első szerelmes éjszaka. A teherbe esés azonban egy ideig még nem javasolt.
Mind a szoptatás, mind a mama szervezetének változásai miatt más megvilágításba kerül a fogamzásgátlás témaköre: ekkor a „szülés utáni fogamzásgátlást” kell megoldanunk, orvosunkkal megbeszélnünk.

A közhiedelem gyakran említi, hogy a kismamák a szülés után nem esnek teherbe, mert a szoptatás megakadályozza a fogantatást. Ebből annyi igaz, hogy a teherbeesésnek csupán a valószínűsége kisebb ez időszakban. Bizonyos esetekben azonban a petefészkekben a várakozó tüszők egy jól sikerült szerelmes éjszaka után megrepedhetnek, és a szoptatás után is megfoganhat a terhesség.
A szülés után a női szervezetnek időre van szüksége, míg regenerálódni képes. A hat hetes kontroll alkalmával a nőgyógyászok gyakran javasolják az egy éves időszakot, amíg a kismama szervezete újból felkészül egy következő terhesség kiviselésére.
Ezért fontos, hogy a szoptatós időszak alatt is biztonságos fogamzásgátlási módszert javasoljunk.

A lehetőségek tárháza…

Naptármódszer

Kiszámítható menstruációs ciklus esetén a fogamzóképesség legvalószínűbb időszaka a ciklus közepén, általában a 13-15. nap környékén van.

  1–2     3–4     5–6     7–8     9–10 11–12 13–14 15–16 17–18 19–20 21–22 23–24 25–26 27–28
Menstruáció Tüszőrepedés Menstruáció

Abban az esetben, ha a szoptatás miatt folyamatosan felszabaduló prolaktin hormon hatással van a petefészek működésére, a menstruációk egyáltalán nem, vagy csak időnként jelentkeznek, a tüszőérés és a tüszőrepedés kiszámíthatatlanná válik. Ebből adódóan az egyébként sem biztonságos módszer még bizonytalanabbá válik.

Megszakított közösülés

A megszakított közösülés azt jelenti, hogy a szexuális együttlét során, amikor hüvelyi közösülés történik, a partnerek nem várják meg a férfi orgazmusát. Így próbálják meg elkerülni a spermiumok hüvelybe jutását, ezáltal a terhesség kialakulását.
Nagyon fontos tudni, hogy spermiumok nemcsak orgazmus során juthatnak ki a hímvesszőből, hanem a szexuális izgalom hatására, már az orgazmus bekövetkezése előtt is!
Így már a „kiszállás”, tehát a tervezett megszakítás előtt a hüvelybe kerülhetnek spermiumok, ezáltal megteremtve a terhesség kialakulásának esélyét.
Szintén a hüvelybe vagy annak közelébe kerülhetnek spermiumok, ha a férfi ejakulációja a hüvelyen kívül történik meg, de a partnerek nem fordítanak kellő figyelmet a spermiumok távol tartására.
Mivel senki nem tud erről biztonsággal nyilatkozni, ezért a módszer abszolút nem nevezhető biztonságosnak.
Az előbb említett módszereket így csak abban az esetben tartjuk elfogadhatónak, ha a szülés után javasolt 1 éves regenerációs időszakon túl vagyunk, de legalábbis eltelt 6-8 hónap és egy következő baba vállalása egyébként is a közeli jövő tervei között szerepelne.

Hüvelyben ható helyi fogamzásgátló szerek

A hüvelyben ható fogamzásgátló szerek működésének lényege, hogy olyan anyagot tartalmaznak, melyek nagy biztonsággal életképtelenné teszik a hüvelybe jutó spermiumokat. Többféle kiszerelésben léteznek, így zselé, hab, film és hüvelykúp formájában is hozzáférhetők. Hatékonyságuk egészen napjainkig vitatható volt, mert nagymértékben függött a hüvelybe kerülés időpontjától, mennyiségétől, az együttlét idejétől. Napjainkban jelent meg a hazai patikákban egy olyan kúp formájában hozzáférhető kiszerelés, mely jó hatékonysággal működik, így a klinikai vizsgálatok alapján kellően biztonságosnak nevezhetjük. Használatát így leginkább az egyéni ízlés határozza meg.

Óvszer

Az óvszer az a fogamzásgátlási segédeszköz, mely egyszerre felel meg a fogamzásgátló módszerek klasszikus kritériumainak, valamint az egyéni igényeknek. Szülés után leginkább azok a párok kedvelik használatát, akiknél ez korábban is bevált módszer volt, és szexuális életüket inkább pozitív irányba befolyásolta. Leggyakrabban akkor javasoljuk használatát, ha a szülés és a következő babavállalás között rövid időt terveznek a szülők, így igazából nem érdemes sem gyógyszeres, sem egyéb eszközös módszerbe kezdeni az idő relatív rövidsége miatt.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A hormonális fogamzásgátló tabletták használata mindenképpen átgondolást igényel a szülés után, leginkább akkor, ha még a szoptatás is tart. A kombinált, tüsző- és sárgatesthormont tartalmazó tabletták (a ma Magyarországon hozzáférhető 27 különböző készítményből 25 ebbe a csoportba tartozik) semmiképpen nem javasolhatók, mivel egyrészt befolyásolják a prolaktinhormon termelését, ami a tejelválasztásban játszik döntő szerepet, másrészt az anyatejbe kerülve átjutnak az újszülött szervezetébe, ami semmiképpen nem kívánatos.
A tabletták közül így lehetőségként marad a tisztán sárgatesthormont tartalmazó két változat. Használatukról érdemes tudni, hogy csak egykomponensűek, ezért folyamatosan kell szedni, hogy a megfelelő tüszőérést gátló hatás kialakuljon.
A szoptatós időszak befejeződésével azonban érdemes átállni egy olyan készítményre, amely a menstruációs ciklus felépítését a tablettában lévő tüsző- és sárgatesthormon együttes hatásával (egyfázisú vagy háromfázisú tabletta) fejti ki. Tablettától függ természetesen, hogy a szedés közben kell-e 6-7 nap szüneteket tartani vagy sem, hiszen ma már olyan készítményeket is gyártanak, melyeket folyamatosan kell bevenni, hogy minél egyszerűbb legyen a szedésük.
Gyakori kérdés, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének befejezése és a következő gyermek vállalása között a biztonságos családtervezés szempontjából mennyi az optimális időszak, aminek érdemes eltelni. Kb. 3 hónap alatt a petefészek-működés, a saját hormontermelés, a méhnyálkahártya regenerálódik, így nyugodtan várhatjuk a következő csemetét.

Méhen belüli eszközök – spirál

Általában jellemző a spirálokra, hogy alapjuk egy műanyag, legtöbbször T alakú eszköz, amelyre különböző segédanyagokat visznek fel. Az eszköz típusától függően a felvitt anyag lehet valamilyen fém- vagy fémötvözet.
Az eszköz a méh nyálkahártyájára gyakorolt hatásával legtöbbször megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, továbbá megnehezíti a hímivarsejtek és a petesejt találkozását.
A magyarországi nőgyógyászati gyakorlatban elterjedt az a szemlélet, hogy spirált csak azoknak a nőknek helyeznek fel, akik már túl vannak első gyermekük szülésén. Ennek magyarázata főként az, hogy azoknak a lányoknak, akik még nem szültek, nem alkalmas a méhszájuk arra, hogy könnyűszerrel helyezhessék fel az eszközt. Több nőgyógyász azon az állásponton van, hogy a spirál mellett a nők könnyebben kaphatnak kismedencei gyulladást, ezért a szempontok között a későbbi teherbeesés esélyének megőrzése miatt ez a nézet is szerepet játszik. Ezért csak akkor helyeznek fel „hagyományos” spirált, amikor a családtervezés már véglegesen befejezettnek tekinthető.

Az eszköz általános hatása miatt gyakran előfordul, hogy a nők menstruációs ciklusa, a vérzés mennyisége és időtartama megváltozik. A vérzés tehát spirál hatására lehet erősebb, hosszabb ideig tarthat, így több menstruációs vér távozik, jobban megviselve a szervezetet. Persze, azért azt fontos tudni, hogy ezek a változások a szervezetet nem terhelik meg. Természetesen nem mindenkit érint, és legfőképpen, mint fogamzásgátlási módszer a megfelelő élethelyzetben a biztonságos és jó lehetőségek közé tartozik.

Felhelyezés:
Az eszközt egy nőgyógyászati vizsgálat során ambuláns keretek között fel lehet helyezni. Mindenképpen szükséges, hogy ezt megelőzze az évenként javasolt nőgyógyászati szűrővizsgálat. Amennyiben ennek eredménye jó, nincs akadálya a spirál használatának.
Felhelyezéskor a hüvelyt az orvos egy nőgyógyászati tükörrel („kacsával”) feltárja, majd alaposan fertőtleníti. A méhszájat egy eszközzel megfogja, majd egy szondával ellenőrzi a méhnyak átjárhatóságát, irányát. Ezt követően a méhüregbe juttatja az eszközt. Ha az a helyére került, nincs más hátra, mint a spirál végén elhelyezkedő jelzőszál igény szerinti rövidre vágása.
A felhelyezés után az eszköz azonnal kifejti hatását. Kb. egy napig lehet az alhas érzékeny, ezt követően azonban nem lehet érezni semmit. Az évenkénti nőgyógyászati kontrollvizsgálat fontossága a spirál használata mellett fokozottan érvényes. A nőgyógyász a vizsgálat során észleli a jelzőszálat. Amennyiben az nem látható, nőgyógyászati ultrahangvizsgálat segíti a tájékozódást.

Méhen belüli helyi hormonhatású eszköz

A XXI. század fogamzásgátló módszerének is szokták nevezni a méhen belüli helyi hormonhatású eszközt.  A módszer lényege, hogy a méh üregébe feljuttatunk egy a hagyományos spirálok alakjához hasonlatos eszközt, mely sárgatesthormont tartalmaz, ami 5 éven keresztül egyenletesen szabadul fel az eszközből, és folyamatosan kifejti hatását.

A módszer négy hatása:

  1. A folyamatos sárgatest-hatás eredményeképpen a méhnyálkahártya nyugalomba kerül, elvékonyodik, így nem alakul ki olyan stádium, mely a terhesség beágyazódásához szükséges lenne. Így a menstruáció egy-két hónap elteltével mérséklődik, mind a mennyiség, mint az eltelt napok tekintetében, elviselhetőbbé téve a „nehéz napokat”.
  2. Hatásánál fogva a méhnyakban lévő nyákot olyan állapotban tartja, mely a leginkább elzárja a méh üregét mind a spermiumok, mind egyéb esetlegesen a hüvelyből felfelé induló kórokozók számára. Így fogamzásgátló hatása mellett jótékony védő szerepe is érvényesül gyulladások esetleges kialakulása ellen. (Családtervezés!)
  3. Harmadik hatása a petevezető csillószőrös hengerhám-sejtjeire van, ugyanis azok tüszőrepedéskor erős csapkodással próbálják a tüszőből kiszabaduló petesejtet a méh irányába terelni. Ezt a mozgást is gátolja.
  4. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a spermiumok a hüvelybe kerülésük után honnan tudják, hogy a méhnyakon keresztül a méh ürege felé kell igyekezniük, valamint a tüszőből kiszabaduló petesejt hogyan talál a petevezetőbe és onnan tovább a méhüregbe. A megoldás a kemotaxis, az a kémiai inger, mely mintegy mágnesként vonzza az érintett sejteket a „találkozási pont” felé. A méhen belüli helyi hormonhatás megzavarja a kemotaxist.

Így összességében a módszer a legbiztonságosabb védekezési módok közé tartozik.

Felhelyezés:
Felhelyezése egyszerű, gyakorlatilag a hagyományos spiráloknál leírtaknak megfelelően történik. Sok jó tulajdonsága mellett persze érdemes megemlíteni egy lehetséges kellemetlen tünetet. Azok kb. 15-30%-ánál, akik ezt az eszközt használják, a felhelyezést követő 6-8 hetes időszakban menzesz után pecsételő barnás vérzés jelentkezik, ami a nyálkahártya alkalmazkodása után megszűnik. Ezt követően a menzesz akár csak jelzés értékű, esetleg nem is feltétlenül jelentkezik.
Szoptatós kismamák esetében, akiknél sokszor a menzesz még nem is jelentkezik, ettől nem is kell tartani, és az eszköz használata mellett továbbra is nyugodtan szoptathatnak.

Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága – Pearl-index

A felsorolt fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságát a nőgyógyászok tudományosan is elemezték, és megpróbálták összehasonlítani. Azt vizsgálták, hogy 100 nő közül, akik az adott módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe. A mutató, ami ezt leírja a Pearl-index (PI). (Pearl amerikai biológus volt. 1879-ben született és 1940-ben halt meg.)

Fogamzásgátló módszer Pearl-indexe
megszakított közösülés 8–38
cikluskontroll 14–35
óvszer 3–28
hüvelyi spermiumölő anyag 0,7–7
méhen belüli fogamzásgátló eszköz 0,5–5
hormontartalmú injekció 0,2–2,6
sürgősségi tabletta 0,5–2,5
hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1–2,5
hüvelygyűrű 0,1–0,4
méhen belüli helyi hormonhatású eszköz 0,1

 

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.