A női egészségért!

Magzati szívultrahang vizsgálat

Minden századik baba szívfejlődési rendellenességgel születik. Az újnak számító magzati echokardiográfia ezek kiszűrését, szükség esetén a felkészülést teszi lehetővé, sőt, egyes esetekben már a gyógyítás is megkezdődhet a várandósság alatt. A speciálisan képzett és gyakorlott szakorvos a legmodernebb technikával erősen javallott lehetőség.

1. Mit is jelent valójában és mire jó a magzati szívultrahang vizsgálat?

A más néven magzati echokardiográfia kifejezetten a veleszületett szívhibák kiszűrését célozza. Ma már méhen belül is vizsgálható a magzati szív és érrendszer a legmodernebb ultrahangkészülékekkel, köszönhetően az ultrahang technika hihetetlen ütemű fejlődésének. Ellenőrizni tudjuk a szív anatómiáját, a szívbillentyűk, szívizomzat funkcióját. Áramlást és szívfrekvenciát is tudunk mérni, így a szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok döntő hányadára már magzati korban fény derülhet. Ezen kívül egyéb szervek és kromoszómák egyes rendellenességeinek gyanúját is felvetheti a vizsgálat.

2. Miért fontos a magzati szívultrahang vizsgálat?

Még napjainkban is a veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek, a koraszülések mellett a csecsemőhalandóság legfőbb meghatározói.
Veleszületett szívfejlődési rendellenesség megközelítőleg minden 100 újszülöttből egynél előfordul.
Ha a vizsgálat ilyenre fényt derít, a szívfejlődési rendellenesség típusának, súlyosságának ismeretében a szülőket felvilágosítjuk a szívhiba prognózisáról, megoldásának lehetőségeiről (gyógyszeres, sebészi, katéteres), megbeszéljük a szülés körüli teendőket. Például ritmuszavar esetén már magzati korban megkezdhető a gyógyszeres kezelés, ezzel a magzatot súlyosan veszélyeztető szövődményeket védhetünk ki, így a magzat életkilátásait nagymértékben javítani tudjuk.

3. Hogyan, milyen módszerrel történik a vizsgálat?

A vizsgálatot a hasfalon keresztül, egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel végezzük. Az ultrahang készülék fejlett szoftvere – a speciálisan képzett orvos által a fejjel szolgáltatott adatokból – virtuálisan, tulajdonképpen 3D-ben rekonstruálja a szívet több metszési síkból, így az összetett szívhibák döntő hányada felismerhető.
Miután a magzati szív szűrés szempontjából az egyik legbonyolultabb szerv, vizsgálatához a legmodernebb ultrahangkészülék, az igen alapos gyermekkardiológiai ismeret és gyakorlat is elengedhetetlen.

4. A várandósság mely szakaszában érdemes elvégezni?

A vizsgálat optimális ideje a 18-22. terhességi hét, ilyenkor a szív már megfelelő méretű. Természetesen bizonyos speciális esetekben, magas rizikójú terheseknél már mód van az ún. korai vizsgálatra is a 12-14. héten, amit később mindenképpen egy kontrollvizsgálatnak kell követnie.

5. Milyen esetekben és kinél érdemes kérni ezt a speciális vizsgálatot?

 • Ha szülészeti szűrővizsgálat során a következők merülnek fel:
  • szívhiba vagy ritmuszavar gyanú,
  • vastag nyaki redő,
  • egyéb szerv fejlődési rendellenessége,
  • túl sok vagy túl kevés magzatvíz,
  • a szívburokban, mellüregben folyadékot találnak,
  • kóros áramlást mérnek.
 • Ha a családban előfordult veleszületett szívprobléma vagy ritmuszavar (szülőknél, előző gyermeknél, rokonságban).
 • Ha az édesanya
  • cukorbeteg,
  • kötőszöveti- vagy autoimmun betegségben szenved,
  • a terhesség alatt bizonyos magzatra ártalmas gyógyszereket szedett (pl. lítium, epilepszia kezelésére használt gyógyszer),
  • a terhesség alatt vírusfertőzésen esett át.
 • Ikerterhességben.
 • Ha a baba mesterséges megtermékenyítés után fogant.
 • Ha kromoszóma-rendellenesség gyanúja merült fel. (Down szindrómás babák 2/3-ánál találunk szívfejlődési rendellenességet.)
 • 37 év feletti anyai életkorban.

6. A fenti javallatok hiányában is van értelme a vizsgálatnak?

Igen, mindenképpen. Gyakran mondja el a kétségbeesett szülő, ha beteg gyermeke születik:
„De hiszen nem volt semmi probléma, minden vizsgálat mindent rendben talált, nem dohányoztam, nem fogyasztottam alkoholt, akkor mégis hogyan történhetett ez velünk?”
Sajnos a legtöbb szívhiba okát még ma sem ismerjük, másrészt a szívfejlődési rendellenességek legnagyobb hányada (mintegy 90%-a) az úgynevezett „alacsony rizikójú”, azaz problémamentes terhességekből kerül ki.
Tehát problémamentesnek mondott terhesség esetén is csak a speciális magzati echokardiográfiás vizsgálat elvégzése után tudjuk megnyugtatni a szülőket afelől, hogy születendő gyermeküknél súlyos, összetett szívfejlődési rendellenesség nem várható.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.