Pszichológiai egyéni tanácsadások

Testben-lélekben a pocakon innen és túl

A várandósság idején, az újszülött érkezésekor és utána a testi változások pszichés átalakulással és megpróbáltatásokkal is járnak. Ebben az érzékeny időszakban a megelőzés fontossága a lelki történésekre, jelenségekre is érvényes hiszen mindaz, amit a baba és a mama együtt megél, kihathat mindkettejük egész életére.

A pszichológiai tanácsadások/konzultációk alkalmával szakemberünk segítségével a kismama felkészülhet mindarra a pszichés jelenségre, hatásra, ami az úton vár rá. Eközben lelki eszközök birtokába juthat. Ezek egy részével buktatókat kerülhet el vagy testét támogathatja – pl. a szüléskor –, másokkal a baba eljövetelét élheti meg teljesebben a fogamzástól egészen a gyermekágyig – és azon túl...

A várandósság alatt a magzat szoros testi és lelki kapcsolatban áll az anyával, így minden jó és rossz érzés, feszültség, szorongás hatással van a babára is. Ha az anya a szorongásait, aggodalmait, problémáit feldolgozza, azzal a babát is tehermentesíti. A szorongás, a stressz, a depresszió és a hangulatzavarok a magzat fejlődésére, a család egészségére, harmóniájára negatív hatással vannak, miközben az anya saját anya-gyermek kapcsolata is felelevenedik. Az előforduló és nem kezelt depressziós epizódoknak súlyos következményei lehetnek az anyára, az apára nézve is; valamint gyakrabban fordul elő koraszülés és kisebb születési súly, sérülhet a korai anya-gyermek kapcsolat, ezért fontos a korai felismerés és kezelés, illetve kiemelt jelentőségű ebben az érzékeny időszakban a megelőzés. A korábbi szülészeti előzmények, a jelen várandósság jellemzői, a szüléssel, szoptatással kapcsolatos elvárások, félelmek, tapasztalatok jelentősen alakítják a szülés élményét és a szülés utáni időszak történéseit.

 

A konzultációk fő témái

Lelki kiegyensúlyozás

E témában a várandósság testi és lelki változásai mellett egyéni kérdéseket, problémákat dolgozunk fel.
A konzultáció segít a kismamának

 • az új testi érzések, tünetek elfogadásában, az érzelmi egyensúly megtartásában;
 • csökkenteni a szorongást, a stressz káros hatásait, ezzel tehermentesíteni a babát is;
 • feldolgozni a saját anya-gyermek kapcsolat konfliktusait;
 • ráhangolódni az anya szerepre, könnyebben elfogadni a testi változásokat, érzelmi hullámzásokat, új élethelyzetet, párkapcsolati változásokat;
 • oldani a szüléssel kapcsolatos szorongásokat, félelmeket, ezzel segíteni a testi történésekkel való együttműködést; 
 • a szülés után az újszülöttel való összehangolódást;
 • az önismeret fejlődésén keresztül elkerülni a szülés utáni depresszió kialakulását.

A konzultációk során a következő lélektani változások mentén haladunk:

 • Az első trimeszterben: „Mi egyek vagyunk.” – lélektani ráhangolódás a várandósságra, a megváltozott szerepekre; a baba és az új élethelyzet elfogadása.
 • A második trimeszterben: „Egy önálló lény van bennem.” – a hangsúly áttevődik a várandósságról a magzatra; a gyermek, mint önálló lénynek az elfogadása, egyfajta belső elkülönülés.
 • A harmadik trimeszterben: „A baba elhagyja a testemet.” – elválás a gyermektől; annak elfogadása, hogy a már önállónak megélt gyermek hamarosan leválik a testünkről.

Anya-magzat kapcsolatépítés

A tanácsadás során a pszichológus abban tud segíteni, hogy a kismama minél előbb kapcsolatot tudjon teremteni magzatával, hogy a kötődés már a várandósság alatt elindulhasson. Ha már ebben a korai időszakban kialakul a kapcsolat kettőjük között, akkor mind a szülés során, mind a születés utáni időszakban könnyebbé teszi az egymásra hangolódást, ami jelentős szerepet játszik a gyermek egészséges személyiségfejlődésében és abban, hogy kapcsolatuk harmonikussá alakuljon.

Fel-ké-szülés – Lélekben is!

Szorongásoldás, relaxáció elsajátítása, imagináció. A szülés folyamatának testi, lelki megismerése.
A szülésfelkészítő program

 • csökkenti a szüléssel kapcsolatos szorongásokat, félelmeket; 
 • segíti a testi történésekkel való együttműködést;
 • befelé fordítja a figyelmet;
 • erősíti az anya-magzat kapcsolatot, együttműködést;
 • növeli a fájdalomküszöböt;
 • segít úrrá lenni a fáradtságon, kimerültségen;
 • segíti a testi folyamatokkal való együttműködést, ellazulást – koncentrálást;
 • a szülés után az újszülöttel való összehangolódást.

A szülésfelkészítő konzultációkat szülés előtt leghamarabb 8 héttel lehet elkezdeni, és legalább 6 alkalmon át érdemes foglalkozni vele.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.