Babavárás

Intézetünkben dolgozó kollégáink nagy szakmai gyakorlattal rendelkeznek a terhesgondozás és a terhespatológia területén is. A várandósság idején az egyik legfontosabb feladat a kóros állapotok időben történő felismerése és a hathatós kezelés biztosítása. Ezért széleskörű perinatális diagnosztikai vizsgálatainkkal várjuk a várandós kismamákat. A kötelező terhesgondozás mellett számos olyan vizsgálatot is ajánlunk, amelyek növelik a biztonságot, némelyik pedig segíti, hogy a szülők közelebb kerüljenek gyermekükhöz már magzat korában.

Magzati szívultrahang vizsgálat

Minden századik baba szívfejlődési rendellenességgel születik. Az újnak számító magzati echokardiográfia ezek kiszűrését, szükség esetén a felkészülést teszi lehetővé, sőt, egyes esetekben már a gyógyítás is megkezdődhet a várandósság alatt. A speciálisan képzett és gyakorlott szakorvos a legmodernebb technikával erősen javallott lehetőség.

Magzati idegrendszeri ultrahang vizsgálat

Magzati neuroszonográfia

magzati neuroszonográfia

A magzat fejlődésével idegrendszere is dinamikusan vál­to­zik. Az MNCV ultrahang-vizsgálat során a spe­ci­álista szakorvos megítéli, hogy a baba idegredszere anatómiailag ép-e, fejlettsége a magzati kornak megfelelő-e. A legalkalmasabb a 26. és 32. terhességi héten. Azonban bármikor el­vé­gezhető, ha idegrendszeri kórkép gyanúja merül fel – bármilyen más vizs­gálat során. Az idegrendszer fejlődési rend­elle­nessége ese­tén a III. trimeszterben további MRI vizsgálattal pontosítható a diag­nó­zis. A vizsgálatot a nemzetközi ISUOG protokoll szerint, akkreditált szak­orvos végzi.

Terhesség megállapítása

Megállt a menzesz. Elindul egy élet?

ico-80-terhesgondozas

A terhesség gyanúját a korszerű, érzékeny tesztek már korai stádiumban képesek kimutatni. Igazolására azonban a szülész-nőgyógyász szakorvos hivatott, természetesen a megfelelő szaktudással, technikai felszereléssel és laborháttérrel. A menstruáció kimaradása után 7–10 napon belül érdemes már hozzánk fordulni.

Terhesgondozás

… avagy biztonság 9 hónapon át

ico-80-terhesgondozasNagyanyáink idejében a várandós asszonyok csak elvétve jártak nőgyógyászati vizsgálatokra, nem voltak laboratóriumi vizsgálatok, nem ismerték az ultrahang vizsgálatot és igazából a mai értelemben vett terhesgondozás sem létezett. Sokszor a kismamák a szülés környékén találkoztak először orvossal, sőt vidéken a nagy gyakorlattal rendelkező bábák biztosították az egyetlen szakképzett segítséget a terhesség és a szülés során. Mégis mi változott azóta? Vajon több veszély fenyegeti ma a gyermeket váró kismamákat? Bonyolultabbak az esetek? Több a problémás eset? Mégis mi a célja, és mit nyújt ma a terhesgondozás?

Ultrahang-diagnosztika

ico-50-ultrahangBabamozi, szűrő és diagnosztikai UH−vizsgálatok a G1 Intézetben
A várandósság megállapításától a sokdimenziós babamoziig

Az emberi élet talán egyik legnagyobb csodája és ritka boldog pillanata, amikor egy nő életet ad egy pici babának. Az új élet megfogantatása és fejlődése önmagában is egy csoda. A DNS láncban rejlő információnak, az enzimek működésének és a hormonok játékának köszönhetően 9 hónap alatt egy pici, megtermékenyült petesejtből egy csodás kisbaba lesz.

CTG és flowmetria vizsgálatok

Biztonságunk érdekében ... azaz, amit CTG vizsgálatokról érdemes tudni

A magzati diagnosztikai vizsgálatok közül az ultrahangvizsgálatok mellett legelterjedtebb méhen belüli diagnosztikai módszer a CTG, vagy más néven kardiotokográfia. A CTG elnevezés mellett használatos még az NST is, amely a non-stressz teszt rövidítése. Az utóbbi elnevezés arra utal, hogy a várandós kismamán teljes nyugalomi állapotában végezzük a vizsgálatot. A CTG vizsgálat jelentősége abban áll, hogy a várandós állapot utolsó heteiben megbízható képet kapunk a méhlepény oxigénszállító kapacitásának tartalékairól nyugalmi állapotban, illetve bizonyos esetekben akár terhelés alatt is.

Genetikai vizsgálatok

Egészséges magzat, biztonságos jövő

ico-80-szurovizsgalatok

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy gyermeke egészségesen jöjjön a Világra. A magzat fejlődése természetes folyamat, általában rendben „zajlik”, de bonyolult is. Előfordulhatnak rendellenességek a legnagyobb gondosság mellett is.
A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra, így a magzat egészségét vizsgálni természetes igény szülőben és orvosban egyaránt.

Itt a genetikai, első sorban a kromoszóma-hibák vizsgálati módszereit ismerheti meg. Intézetünkben számos genetikai vizsgálat közül választhat, egészen a legmodernebb genetikai tesztekig, amelyek megbízhatósága már vetekszik a – beavatkozást igénylő – diagnosztikus vizsgálatokéval. Ezekkel, a tudomány fejlődésének köszönhetően, egyre nagyobb pontossággal, egyre korábbi magzati korban (idejében), egyre több rendellenességet lehet felismerni.

Fontos tudnunk, hogy a genetikai vizsgálatok szinte mindig megnyugtató eredményt hoznak. Ugyanis, az olykor súlyos ám ritkán előforduló rendellenességek jelenlétét kimutatni és – vizsgálat-típustól függően – kizárni is képesek. A legújabb módszerek pedig – pontosságuk révén – már valódi választást jelenthetnek a beavatkozással járó diagnosztikus vizsgálatokkal szemben, amelyek során sajnos vetélési kockázattal kell számolnunk.

Őssejt infó

ico-80-ossejt

Köldökzsinórvér őssejt levétele és tárolása

Szülés előtt gyakran tesznek fel kérdést várandós kismamáink az őssejt tárolás témakörében: „Doktor Úr! Mit tegyek?” A leggyakoribb kérdések: „Levetessem a baba köldökzsinórvérét?” „Érdemes áldozatokat hozni?” „Milyen haszna van ma a tárolásnak?”

Az orvos ilyenkor elgondolkodik, hogy melyek azok a legfrissebb szakmai irányelvek, új kutatási eredmények, amelyeket érdemes megosztani pácienseinkkel. Aztán felteszi önmagának a kérdést, hogy mit tenne, ha saját családtagjáról, rokonáról lenne szó.

A döntést természetesen mindenkinek saját magának kell meghozni, azonban fontos, hogy szakemberként megfontolt és megalapozott iránymutatást adjunk, és segítsük pácienseinket a legjobb választás megtételéhez.

Szülésfelkészítő tanfolyam

Jelenleg ugyan nem indítunk tanfolyamot, de Ön beletekinthet, hogy korábban mit nyújtottunk kismamáinknak.

Készülj a legjobbakra!  — A G1 Intézet ingyenes szülésfelkészítő programja kismamáknak, kispapáknak

ico-80-terhesgondozasHiteles, szakértő, őszinte válaszok a várandósság, szülés, korai gyermekágy kérdéseire, kiváló előadókkal.

7 héten át (csütörtökönként 1700 órától) a G1 Intézetben.

A tanfolyamra előzetes regisztráció szükséges!

FelkéSzülés lélekben

Egy betegség leküzdésében, de szüléskor is, a testtel a lélek is komoly kihívásokkal néz szembe. A pszichológiai tanácsadás nem csak a fájdalom leküzdésében segíthet sokat, hanem abban is, hogy teljesebben éljük át a boldog pillanatokat. Pszichológia a G1 Intézetben

Pszichológiai egyéni tanácsadások

Testben-lélekben a pocakon innen és túl

A várandósság idején, az újszülött érkezésekor és utána a testi változások pszichés átalakulással és megpróbáltatásokkal is járnak. Ebben az érzékeny időszakban a megelőzés fontossága a lelki történésekre, jelenségekre is érvényes hiszen mindaz, amit a baba és a mama együtt megél, kihathat mindkettejük egész életére.

A pszichológiai tanácsadások/konzultációk alkalmával szakemberünk segítségével a kismama felkészülhet mindarra a pszichés jelenségre, hatásra, ami az úton vár rá. Eközben lelki eszközök birtokába juthat. Ezek egy részével buktatókat kerülhet el vagy testét támogathatja – pl. a szüléskor –, másokkal a baba eljövetelét élheti meg teljesebben a fogamzástól egészen a gyermekágyig – és azon túl...

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.