A női egészségért!

Babavárás

Intézetünkben dolgozó kollégáink nagy szakmai gyakorlattal rendelkeznek a terhesgondozás és a terhespatológia területén is. A várandósság idején az egyik legfontosabb feladat a kóros állapotok időben történő felismerése és a hathatós kezelés biztosítása. Ezért széleskörű perinatális diagnosztikai vizsgálatainkkal várjuk a várandós kismamákat. A kötelező terhesgondozás mellett számos olyan vizsgálatot is ajánlunk, amelyek növelik a biztonságot, némelyik pedig segíti, hogy a szülők közelebb kerüljenek gyermekükhöz már magzat korában.

Magzati szívultrahang vizsgálat

Minden századik baba szívfejlődési rendellenességgel születik. Az újnak számító magzati echokardiográfia ezek kiszűrését, szükség esetén a felkészülést teszi lehetővé, sőt, egyes esetekben már a gyógyítás is megkezdődhet a várandósság alatt. A speciálisan képzett és gyakorlott szakorvos a legmodernebb technikával erősen javallott lehetőség.

Magzati idegrendszeri ultrahang vizsgálat

Magzati neuroszonográfia

magzati neuroszonográfia

A magzat fejlődésével idegrendszere is dinamikusan vál­to­zik. Az MNCV ultrahang-vizsgálat során a spe­ci­álista szakorvos megítéli, hogy a baba idegredszere anatómiailag ép-e, fejlettsége a magzati kornak megfelelő-e. A legalkalmasabb a 26. és 32. terhességi héten. Azonban bármikor el­vé­gezhető, ha idegrendszeri kórkép gyanúja merül fel – bármilyen más vizs­gálat során. Az idegrendszer fejlődési rend­elle­nessége ese­tén a III. trimeszterben további MRI vizsgálattal pontosítható a diag­nó­zis. A vizsgálatot a nemzetközi ISUOG protokoll szerint, akkreditált szak­orvos végzi.

Terhesség megállapítása

Megállt a menzesz. Elindul egy élet?

ico-80-terhesgondozas

A terhesség gyanúját a korszerű, érzékeny tesztek már korai stádiumban képesek kimutatni. Igazolására azonban a szülész-nőgyógyász szakorvos hivatott, természetesen a megfelelő szaktudással, technikai felszereléssel és laborháttérrel. A menstruáció kimaradása után 7–10 napon belül érdemes már hozzánk fordulni.

Terhesgondozás

… avagy biztonság 9 hónapon át

ico-80-terhesgondozasNagyanyáink idejében a várandós asszonyok csak elvétve jártak nőgyógyászati vizsgálatokra, nem voltak laboratóriumi vizsgálatok, nem ismerték az ultrahang vizsgálatot és igazából a mai értelemben vett terhesgondozás sem létezett. Sokszor a kismamák a szülés környékén találkoztak először orvossal, sőt vidéken a nagy gyakorlattal rendelkező bábák biztosították az egyetlen szakképzett segítséget a terhesség és a szülés során. Mégis mi változott azóta? Vajon több veszély fenyegeti ma a gyermeket váró kismamákat? Bonyolultabbak az esetek? Több a problémás eset? Mégis mi a célja, és mit nyújt ma a terhesgondozás?

Ultrahang-diagnosztika

Szűrő- és 4D szülészeti UH-vizsgálatok a G1 Intézetben

ico-80-ultrahangAz emberi élet talán egyik legnagyobb csodája és ritka boldog pillanata, amikor egy nő életet ad egy pici babának. Az új élet megfogantatása és fejlődése önmagában is egy csoda. A DNS láncban rejlő információnak, az enzimek működésének és a hormonok játékának köszönhetően 9 hónap alatt egy pici, megtermékenyült petesejtből egy csodás kisbaba lesz.

CTG és flowmetria vizsgálatok

Biztonságunk érdekében ... azaz, amit CTG vizsgálatokról érdemes tudni

A magzati diagnosztikai vizsgálatok közül az ultrahangvizsgálatok mellett legelterjedtebb méhen belüli diagnosztikai módszer a CTG, vagy más néven kardiotokográfia. A CTG elnevezés mellett használatos még az NST is, amely a non-stressz teszt rövidítése. Az utóbbi elnevezés arra utal, hogy a várandós kismamán teljes nyugalomi állapotában végezzük a vizsgálatot. A CTG vizsgálat jelentősége abban áll, hogy a várandós állapot utolsó heteiben megbízható képet kapunk a méhlepény oxigénszállító kapacitásának tartalékairól nyugalmi állapotban, illetve bizonyos esetekben akár terhelés alatt is.

Genetikai vizsgálatok

Egészséges magzat, biztonságos jövő

ico-80-szurovizsgalatok

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy gyermeke egészségesen jöjjön a Világra. A magzat fejlődése természetes folyamat, általában rendben „zajlik”, de bonyolult is. Előfordulhatnak rendellenességek a legnagyobb gondosság mellett is.
A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra, így a magzat egészségét vizsgálni természetes igény szülőben és orvosban egyaránt.

Itt a genetikai, első sorban a kromoszóma-hibák vizsgálati módszereit ismerheti meg. Intézetünkben számos genetikai vizsgálat közül választhat, egészen a legmodernebb genetikai tesztekig, amelyek megbízhatósága már vetekszik a – beavatkozást igénylő – diagnosztikus vizsgálatokéval. Ezekkel, a tudomány fejlődésének köszönhetően, egyre nagyobb pontossággal, egyre korábbi magzati korban (idejében), egyre több rendellenességet lehet felismerni.

Fontos tudnunk, hogy a genetikai vizsgálatok szinte mindig megnyugtató eredményt hoznak. Ugyanis, az olykor súlyos ám ritkán előforduló rendellenességek jelenlétét kimutatni és – vizsgálat-típustól függően – kizárni is képesek. A legújabb módszerek pedig – pontosságuk révén – már valódi választást jelenthetnek a beavatkozással járó diagnosztikus vizsgálatokkal szemben, amelyek során sajnos vetélési kockázattal kell számolnunk.

Őssejt infó

ico-80-ossejt

Köldökzsinórvér őssejt levétele és tárolása

Szülés előtt gyakran tesznek fel kérdést várandós kismamáink az őssejt tárolás témakörében: „Doktor Úr! Mit tegyek?” A leggyakoribb kérdések: „Levetessem a baba köldökzsinórvérét?” „Érdemes áldozatokat hozni?” „Milyen haszna van ma a tárolásnak?”

Az orvos ilyenkor elgondolkodik, hogy melyek azok a legfrissebb szakmai irányelvek, új kutatási eredmények, amelyeket érdemes megosztani pácienseinkkel. Aztán felteszi önmagának a kérdést, hogy mit tenne, ha saját családtagjáról, rokonáról lenne szó.

A döntést természetesen mindenkinek saját magának kell meghozni, azonban fontos, hogy szakemberként megfontolt és megalapozott iránymutatást adjunk, és segítsük pácienseinket a legjobb választás megtételéhez.

Szülésfelkészítő tanfolyam

Jelenleg ugyan nem indítunk tanfolyamot, de Ön beletekinthet, hogy korábban mit nyújtottunk kismamáinknak.

Készülj a legjobbakra!  — A G1 Intézet ingyenes szülésfelkészítő programja kismamáknak, kispapáknak

ico-80-terhesgondozasHiteles, szakértő, őszinte válaszok a várandósság, szülés, korai gyermekágy kérdéseire, kiváló előadókkal.

7 héten át (csütörtökönként 1700 órától) a G1 Intézetben.

A tanfolyamra előzetes regisztráció szükséges!

FelkéSzülés lélekben

Egy betegség leküzdésében, de szüléskor is, a testtel a lélek is komoly kihívásokkal néz szembe. A pszichológiai tanácsadás nem csak a fájdalom leküzdésében segíthet sokat, hanem abban is, hogy teljesebben éljük át a boldog pillanatokat. Pszichológia a G1 Intézetben

Pszichológiai egyéni tanácsadások

Testben-lélekben a pocakon innen és túl

A várandósság idején, az újszülött érkezésekor és utána a testi változások pszichés átalakulással és megpróbáltatásokkal is járnak. Ebben az érzékeny időszakban a megelőzés fontossága a lelki történésekre, jelenségekre is érvényes hiszen mindaz, amit a baba és a mama együtt megél, kihathat mindkettejük egész életére.

A pszichológiai tanácsadások/konzultációk alkalmával szakemberünk segítségével a kismama felkészülhet mindarra a pszichés jelenségre, hatásra, ami az úton vár rá. Eközben lelki eszközök birtokába juthat. Ezek egy részével buktatókat kerülhet el vagy testét támogathatja – pl. a szüléskor –, másokkal a baba eljövetelét élheti meg teljesebben a fogamzástól egészen a gyermekágyig – és azon túl...

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.