Nőgyógyászati rákszűrés, HPV

HPV eredetű megbetegedések komplex prevenciós programja a G1 Intézetben

A hazánkban először 2006-ban bevezetett HPV oltóanyagok a lányok, fiatal nők, sőt fiúk, férfiak számára is nagy arányú védelmet biztosítanak. Először kettő- és négykomponensű változatok voltak elérhetőek, amit 2016-ban a lényegesen bővített kilenc-komponensű váltott fel. Ez a leggyakoribb HPV-típusok (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) okozta súlyos, vagy kellemetlen ám gyakori megbetegedések elleni védelmet közel 100%-osra növeli újabb öt HPV-típust is (31, 33, 45, 52, 58) tartalmazva. A 16, 18 HPV-típusok felelősek a legtöbb esetben a méhnyak-, szeméremtest-, hüvely- és végbélnyílás-rák kialakulásáért. A 6, 11 típusok pedig a nemiszervi szemölcsöket okozzák a legtöbbször, amitől (ma még) igen sokan szenvednek testileg és lelkileg egyaránt.
A vakcina adható és ajánlott 9–15 éves lányoknak és fiúknak, 16-26 éves nőknek és férfiaknak valamint 27-45 éves nőknek. A fiúk és férfiak bár kevésbé veszélyeztetettek, nem csak áldozattá, de a vírusok közvetítőjévé is válhatnak. Nem kérdés, hogy érdemes megelőzni mindkettőt az esetükben is.

 

Ahogy a legtöbb betegségre, úgy a HPV-okozta rákmegelőző állapotokra és kialakult rákokra is jellemző, hogy minél korábbi stádiumában ismerik fel, annál nagyobb biztonsággal tudják meggyógyítani, elkerülni a legrosszabbat. Felnőtt nőknek ezért évente egy alkalommal mindenképpen érdemes elvégeztetni a nőgyógyászati rákszűrést, mert így idejében felismerhetők a kóros állapotok.

A G1 Intézetben a nőgyógyászati szűrővizsgálatok mellett lehetőség nyílik a helyszínen a HPV elleni védőoltások beadására is.
A teljes védettség kialakulásához három oltást kell beadni hat hónap alatt. Újra jelentkezni az első oltás beadását követően kettő, majd négy hónap múlva szükséges, melyre igény esetén az Intézet figyelmezteti pácienseit.

A témáról a hpvdoktor.hu címen bővebb információt kaphat.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.