A női egészségért!

Ultrahang-diagnosztika

Szűrő- és 4D szülészeti UH-vizsgálatok a G1 Intézetben

ico-80-ultrahangAz emberi élet talán egyik legnagyobb csodája és ritka boldog pillanata, amikor egy nő életet ad egy pici babának. Az új élet megfogantatása és fejlődése önmagában is egy csoda. A DNS láncban rejlő információnak, az enzimek működésének és a hormonok játékának köszönhetően 9 hónap alatt egy pici, megtermékenyült petesejtből egy csodás kisbaba lesz.

Eközben az anya szervezete is folyamatosan változik, a biológiai fejlődés mellett tudata is. Először elhiszi, hogy babát vár, majd hozzászokik a gondolathoz. Ettől kezdve folyamatosan vágyik a pillanatra, hogy megismerje őt, és folyamatosan vágyik tudni, hogy minden rendben van, és a babája egészséges.

Ez az áhított biztonságérzet, valamint a hasznos információk azok, amelyeket a szülészorvosok tudnak megadni a kismamáknak. A vérvételek, vizeletvizsgálatok, nőgyógyá­szati kontrollok, ultrahangvizsgálatok, a magzati szívműködés ellenőrzése mind-mind a jobb megismerést szolgálják – először az orvos számára. Mindezt azért, hogy ezt követően az orvos a biztonságot is szavatolhassa páciensének.

E mellett azonban az összes olyan információt is szolgáltatni szeretné, amelytől a várandósnak a terhesség nem csak egy aggódással teli folyamat lesz, hanem egy olyan csodás egyedi élmény, mely segíti őt abban, hogy a babához való kötődése kialakuljon és abban is, hogy gondos, jó, szerető szülő tudjon lenni.

Az új élet megismerése

uh1_WEBKezdetben csak némi rosszullét, hányinger jelzi jöttét, később már a gömbölyödő pocak is bizonyítja létét, majd a félidőtől tényleges jelzéseit is érezhetjük az anyaméh falán.

A megfelelő gondozáshoz azonban már a gyanú – pozitív terhességi teszt – felvetődésétől szükséges a terhesség bizonyítása és a normális fejlődés igazolása. Ebben segít az ultrahang – akkortól tekinthetünk ugyanis egy terhességet bizonyítottnak, amikor sikerül kimutatni a baba szívműködését ultrahanggal.

Ez az igazoló vizsgálat – csak úgy, mint a nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok általában – hüvelyi ultrahangeszközzel történik, ugyanis ez sokkal jobb és értékelhetőbb eredményt ad a kismedencében zajló folyamatokról, mint a hasfalon keresztül „látó”. Ezért a has felől általában csak a 12. terhességi hét után vizsgálnak, ekkorra ugyanis a méh és a benne fejlődő magzat már elég nagy ehhez.

A terhesség alatt ultrahangvizsgálatot – a terhességet megállapító vizsgálaton kívül, komplikációmentes esetekben – a 11–13., a 16–20., majd ezt követően a 28–30. és a 36. hetet követően végzünk.

Az esetleges rendellenességek felismerése szempontjából ezek közül kiemelendőek a genetikai szűrő céllal is végzett 11–13., valamint a 16–20. heti vizsgálatok.

2D-3D-4D – a diagnosztika csodája

Kétdimenziós vizsgálat

uh3_WEBEz a „hagyományos”, kevésbé látványos, síkbeli képalkotás, amely a gyakorlatlan szem számára sokszor nehezen érthető. A kétdimenziós vizsgálatok során az ultrahangos ábrázolás síkban történik. A metszeti képeket az ultrahangos szakember értékeli, a valóságos térbeli kép csak képzeletében jelenik meg. A látottak értékeléséhez megfelelő szakértelem és gyakorlat szükséges. A fent említett vizsgálatokat mind ezzel a módszerrel végzik.

Háromdimenziós vizsgálat

Ezek során a metszeti képeket már az ultrahanggép dolgozza fel, így a végeredmény egy térbeli állókép. A metszeti képsorozatban tárolt információtartalom segítségével a kép forgathatóvá, több oldalról is tanulmányozhatóvá válik.

A térbeli ábrázolás lényegesen több információt szolgáltat, valamint megerősíti a kétdimenziós vizsgálatok során kialakított véleményt. Nem is beszélve a szakavatatlan szem számára lényegesen látványosabb képről.

Négydimenziós vizsgálat

4D Babavízióuh2_WEBAz ultrahangtechnika igazi csodája a négydimenziós vizsgálat, ami egy valós idejű háromdimenziós ábrázolás. A látvány ilyenkor moziszerű, szinte olyan, mint egy vízió. Mindez a szülők számára káprázatos élmény, mely lehetőséget biztosít kisbabájuk vonásainak megismerésére már megszületése előtt.

Ekkor tudatosul az anyukában, hogy igazán ki is lakik az ő hasában, kit is simogat naponta többször, kihez beszélget. Már látta a vonásait, azt hogy ásított, hogy kinyitotta a szemét, mosolygott, bekapta az ujjacskáit, esetleg még grimaszolt is. Az arcocska mellett még izgalmasabb a baba neme, amely a 3D technikával gyönyörűen ábrázolható. Mert amíg a szülők csak hallották, addig azért kétségeik vannak, de amint saját szemükkel megpillantják, azonnal elszáll minden bizonytalanságuk.

A vizsgálat – az érzelmi összetartozás születés előtti megerősítésén túl – a diagnosztikában, szűrésben betöltött szerepe miatt is fontos. Közben ugyanis a szakember egyszerre látja a síkbeli és a térbeli képet. Ha bármikor tisztázandó kérdés merül fel, a térbeli kép azonnal segítségére van. Lehetősége van több oldalról is megnézni, elforgatni, mélységében is tanulmányozni a képet, így a legnagyobb biztonsággal véleményt alkotni a magzatról.

A 3D és 4D vizsgálat önmagában legtöbbször csupán „babamozi”. Diagnosztikus értéket csak akkor adhat, ha minősített helyen, megfelelő jártasságú szakember végzi, korrekt felvilágosítással az ultrahangvizsgálat diagnosztikai korlátairól.

Az ultrahang nem csodaszer, még ha a modern technika csodásnak tűnő képeket is tud elénk tárni. Nem pótolhatja a hagyományos belső kézi vizsgálatokat, de azok eredményét kiegészítheti, és a szülők számára is jobban érthetővé teszi.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.