Homeopátia

„Ami nagy adagban méreg, kis adagban orvosság.” (Paracelsus)
A homeopátia célja megtalálni és alkalmazni a személyre szabott homeopátiás szert – a betegre jellemző individuális, különleges tünetek alapján.
A terápia többnyire a klasszikus gyógymódok kiegészítésére szolgál, olykor azonban önállóan is alkalmazható.

Mire alkalmazzuk a homeopátiát?

 • onkológiai terápiát segítő, kiegészítő kezelés,
 • sebgyógyulás támogatása,
 • allergia tüneti kezelése,
 • egyéb esetek és kezelések.

Családtervezésben:

 • „babaprogram” támogatása.

Várandósoknak:

 • allergia tüneti kezelése,
 • szülésre felkészítő homeopátia,
 • a várandóssági panaszok terápiája (önállóan vagy kiegészítőként),
 • tejtermelés segítése,
 • hasfájós/nyugtalan baba segítése homeopátiával.

Homeopátia rendelések

A homeopátiás vizsgálat és konzultáció

Időtartama: kb. 40 perc.

Kontroll vizsgálat – esetkövetés

Időtartama: kb. 20 perc.

Individuális terápia

Krónikus, évek óta fennálló vagy visszatérő panaszok kezelése. Például egy allergiás betegnek kereshetünk individuális szert és kiegészíthetjük tüneti szerekkel. Ilyenkor várható, hogy a szezonális tünetek évről-évre enyhülnek.
Két alkalom szükséges 1 hét eltéréssel.

Első alkalom
Időtartama: kb. 40 perc.

A kikérdezés nem csupán a betegségre és annak jellegzetességeire vonatkozik, hanem sok karakteres jegyet keresünk a páciens „egészséges” alkatában – hiszen ez is „hordozza” a betegséget.
A módszer időigényes, és hosszabb esetkövetést igényel. Az első alkalom után az orvos háttérmunkát végez, és kidolgozza a kezelési tervet.

Második alkalom
Időtartama: kb. 20 perc.

A terápiás terv ismertetése.

A homeopátiáról

A homeopátia az emberre mint egységes egészre tekint, és az öngyógyító képességekre összpontosít, így az integratív medicina körébe sorolják. Önálló gyógyítási rendszer, a terápia az anamnézisre (kórelőzményre) és a beteg megfigyelésére épül.
Alkalmazható önállóan, ha a beteg állapota ezt megengedi, vagy a klasszikus gyógymódok kiegészítésére (komplementer gyógymódként), és más komplementer terápiákkal együtt.
E mellett

 • regulációs terápia, tehát a félresiklott, vagy blokkolódott öngyógyító mechanizmusokat harmonizálja. Természetéből adódnak határai: ha az öngyógyító mechanizmusok kimerültek vagy visszafordíthatatlan anatómiai károsodások állnak fenn. Nem alkalmas hiánypótlásra.
 • holisztikus gyógymód, mert a beteg testi, lelki, szellemi tüneteit egyaránt figyelembe veszi a homeopátiás gyógyszer kiválasztásánál.

A homeopátiás gyógyszerek természetes alapanyagokból, speciális eljárással, szakaszos hígítással és dinamizálással készülő törzskönyvezett gyógyszerek. A homeopátiás gyógyszerkönyv tartalmazza az előállítási szabályokat. A különböző formában elkészített gyógyszerek (tabletták, cseppek, golyócskák stb.) feltüntetik a kiindulási anyag nevét, valamint a hígítás és dinamizálás fokát (pl.Belladonna C12). A homeopátiás gyógyszerek nem, vagy alacsonyabb hígításoknál, még jelentéktelen mennyiségben tartalmaznak kémiai anyagot. Hatásmechanizmusuk nem kémiai jellegű, mellékhatásuk kémiai értelemben nincs.
A homaopátiában a diagnózis maga a homeopátiás szer. Ezért a homeopátiás gyógyszerválasztás speciális úton történik. A beteg kikérdezésekor tünetek és panaszok halmaza kerül a homeopata orvos elé, aki természetesen támaszkodik az orvosi kivizsgálások anyagára is, hiszen sok tünet a betegségre jellemző, a klinikai diagnózis felállítását segíti.
A szerválasztás azonban akkor sikeres, ha nem a betegségre, hanem a betegre jellemző individuális, különleges tünetek alapján történik. A homeopátiás esetfelvétel célja sem a diagnózis (a betegség nevének) megállapítása, hanem a leghasonlóbb szer megtalálása. Gyakran előfordul a homeopátia alkalmazása során, hogy különböző betegek, noha ugyanaz a klinikai diagnózisuk, különböző homeopátiás szert kapnak. Ugyanis nem a diagnózis kapja a terápiát, hanem a jellegzetes tüneteket mutató páciens (akinek vagy van, vagy nincs is klinikai diagnózisa).

A homeopátiás gyógyítás 3 alaptörvényre épül

Hasonlósági szabály
„A betegség olyan szerekkel gyógyítható, amelyek a betegséghez hasonló tüneteket okoznak.” (Pl. A hagymából készült homeopátiás szer gyakran használható allergiás tünetek enyhítésére.)

Potenciálás
Ez sajátos gyógyszer-előállítási technika. Szakaszos hígítás, és minden hígítási fázisban mechanikai dinamizálás. A kiindulási anyagok szinte „kibomlanak”. Új minőség keletkezik.
Dana Ullmann , a homeopátia legismertebb szószólója az USA-ban, a WHO konzulense, az USA legnagyobb homeopátiás kiadójának alapítója. A közelmúltban magyarul is megjelent „A Homeopátia forradalma” című könyvében így ír: „A homeopátiás orvoslás szilárd alapokon nyugszik, amelyből kiindulva a klinikusok és a kutatók képesek és kénytelenek lesznek felfedezni és feltárni a nano­far­ma­ko­ló­giát.”

Gyógyszervizsgálatok
„Ami nagy adagban méreg, kis adagban orvosság.” (Paracelsus)
Ugyanazon szer nagy adagjai „kiváltják” a tüneteket, kis adagjai „kezelik”.
Ezek a gyógyszervizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy egy szerből homeopátiás gyógyszer lehessen.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.