Homeopátia

„Ami nagy adagban méreg, kis adagban orvosság.” (Paracelsus)
A homeopátia célja megtalálni és alkalmazni a személyre szabott homeopátiás szert – a betegre jellemző individuális, különleges tünetek alapján.
A terápia többnyire a klasszikus gyógymódok kiegészítésére szolgál, olykor azonban önállóan is alkalmazható.

Mire alkalmazzuk a homeopátiát?

 • onkológiai terápiát segítő, kiegészítő kezelés,
 • sebgyógyulás támogatása,
 • allergia tüneti kezelése,
 • egyéb esetek és kezelések.

Családtervezésben:

 • „babaprogram” támogatása.

Várandósoknak:

 • allergia tüneti kezelése,
 • szülésre felkészítő homeopátia,
 • a várandóssági panaszok terápiája (önállóan vagy kiegészítőként),
 • tejtermelés segítése,
 • hasfájós/nyugtalan baba segítése homeopátiával.

Homeopátia rendelések

A homeopátiás vizsgálat és konzultáció

Időtartama: kb. 40 perc.

Kontroll vizsgálat – esetkövetés

Időtartama: kb. 20 perc.

Individuális terápia

Krónikus, évek óta fennálló vagy visszatérő panaszok kezelése. Például egy allergiás betegnek kereshetünk individuális szert és kiegészíthetjük tüneti szerekkel. Ilyenkor várható, hogy a szezonális tünetek évről-évre enyhülnek.
Két alkalom szükséges 1 hét eltéréssel.

Első alkalom
Időtartama: kb. 40 perc.

A kikérdezés nem csupán a betegségre és annak jellegzetességeire vonatkozik, hanem sok karakteres jegyet keresünk a páciens „egészséges” alkatában – hiszen ez is „hordozza” a betegséget.
A módszer időigényes, és hosszabb esetkövetést igényel. Az első alkalom után az orvos háttérmunkát végez, és kidolgozza a kezelési tervet.

Második alkalom
Időtartama: kb. 20 perc.

A terápiás terv ismertetése.

A homeopátiáról

A homeopátia az emberre mint egységes egészre tekint, és az öngyógyító képességekre összpontosít, így az integratív medicina körébe sorolják. Önálló gyógyítási rendszer, a terápia az anamnézisre (kórelőzményre) és a beteg megfigyelésére épül.
Alkalmazható önállóan, ha a beteg állapota ezt megengedi, vagy a klasszikus gyógymódok kiegészítésére (komplementer gyógymódként), és más komplementer terápiákkal együtt.
E mellett

 • regulációs terápia, tehát a félresiklott, vagy blokkolódott öngyógyító mechanizmusokat harmonizálja. Természetéből adódnak határai: ha az öngyógyító mechanizmusok kimerültek vagy visszafordíthatatlan anatómiai károsodások állnak fenn. Nem alkalmas hiánypótlásra.
 • holisztikus gyógymód, mert a beteg testi, lelki, szellemi tüneteit egyaránt figyelembe veszi a homeopátiás gyógyszer kiválasztásánál.

A homeopátiás gyógyszerek természetes alapanyagokból, speciális eljárással, szakaszos hígítással és dinamizálással készülő törzskönyvezett gyógyszerek. A homeopátiás gyógyszerkönyv tartalmazza az előállítási szabályokat. A különböző formában elkészített gyógyszerek (tabletták, cseppek, golyócskák stb.) feltüntetik a kiindulási anyag nevét, valamint a hígítás és dinamizálás fokát (pl.Belladonna C12). A homeopátiás gyógyszerek nem, vagy alacsonyabb hígításoknál, még jelentéktelen mennyiségben tartalmaznak kémiai anyagot. Hatásmechanizmusuk nem kémiai jellegű, mellékhatásuk kémiai értelemben nincs.

A homeopátiában a diagnózis maga a homeopátiás szer, ezért a homeopátiás gyógyszerválasztás nem a megszokott úton történik. A beteg kikérdezésekor tünetek és panaszok halmaza kerül a homeopata orvos elé. Sok tünet a betegségre jellemző, a klinikai diagnózis felállítását segíti. Természetesen támaszkodunk az orvosi kivizsgálás anyagára is, segíti az eligazodást a betegség történetében.
A homeopátiás esetfelvétel célja azonban nem a diagnózis (a betegség nevének) megállapítása, hanem a leghasonlóbb szer megtalálása. Gyakran előfordul a homeopátia alkalmazása során, hogy azok a betegek, akiknek ugyanaz a klinikai diagnózisuk, különböző homeopátiás szert kapnak. Az emberek nem egyformák! Nem a diagnózis kapja a terápiát, hanem a jellegzetes tüneteket mutató páciens (akinek vagy van, vagy nincs is klinikai diagnózisa).

A homeopátiás gyógyítás 3 alaptörvényre épül

Hasonlósági szabály
„A betegség olyan szerekkel gyógyítható, amelyek a betegséghez hasonló tüneteket okoznak.” (Pl. A hagymából készült homeopátiás szer gyakran használható allergiás tünetek enyhítésére.)

Potenciálás
Ez sajátos gyógyszer-előállítási technika. Szakaszos hígítás, és minden hígítási fázisban mechanikai dinamizálás. A kiindulási anyagok szinte „kibomlanak”. Új minőség keletkezik.
Dana Ullmann , a homeopátia legismertebb szószólója az USA-ban, a WHO konzulense, az USA legnagyobb homeopátiás kiadójának alapítója. A közelmúltban magyarul is megjelent „A Homeopátia forradalma” című könyvében így ír: „A homeopátiás orvoslás szilárd alapokon nyugszik, amelyből kiindulva a klinikusok és a kutatók képesek és kénytelenek lesznek felfedezni és feltárni a nano­far­ma­ko­ló­giát.”

Gyógyszervizsgálatok
„Ami nagy adagban méreg, kis adagban orvosság.” (Paracelsus)
Ugyanazon szer nagy adagjai „kiváltják” a tüneteket, kis adagjai „kezelik”.
Ezek a gyógyszervizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy egy szerből homeopátiás gyógyszer lehessen.

Ahogyan két személy egészségesen nem teljesen egyforma, úgy betegség idején sem azonosak, ezért egyetlen diagnózis sem teljes és pontos, amíg nem foglalja magába a beteg személyes jellemzőit testi és lelki alkatát.”

James Pagethíres angol sebészorvos – nem volt homeopata

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.